Kupa Tedavisi

Kupa Tedavileri

Hacamat ya da kupa tedavisi, Mısır ve Çin tıbbında kullanıldığı belgelenmiş eski bir alternatif tıp şeklidir. Deride vakum etkisi yaratan bardak kullanımını içeren kupa tedavisinde kullanılan bardaklar cam, seramik, bambu veya plastik malzemeden olabilir. Oksijeni uzaklaştırmak için bardağa alev uygulayarak veya deriye bir vakum cihazı takarak negatif basınç oluşturulur.

Kupa Tedavileri Nasıl Yapılır?

Üsküdar Getat kupa tedavisinin nasıl etki ettiğini tanımlamak, uygulanma şekline göre değişebilir. Hacamat tedavisi kuru kupa ve ıslak kupa olarak ikiye ayrılır;

Kuru hacamat: Kuru hacamat ateşle veya manuel vantuzlarla oluşturulan vakumla uygulanmaktadır. Bu kupa tedavisinde kan alma veya deride kesikler yapılmaz. İnvaziv olmayan bir tedavi türüdür. Bardak ve içindeki hava soğudukça emiş oluşur. Bu kısım cildinizi o kısımdan yukarı kaldıracak ve kan damarlarınız genişleyeceği için kızaracaktır. Bardak genellikle baş aşağı bir pozisyonda bir alana yaklaşık 5-10 dakika yerleştirilir. Bazı terapistler, fincanda bir vakum oluşturmak için ateş yerine modern kauçuk pompa yöntemini de kullanır.

Islak hacamat: Islak hacamat ise ciltte kesi yapmayı veya kan almayı içeren, kanın kupanın içinde akması ile gerçekleştirilen invaziv bir tedavi türüdür. Terapist önce bardağı yerleştirir ve cildinizin bir bölgesinde yaklaşık 3 dakika boyunca vakum gücü oluşturur. Bir sonraki adımda, kupayı çıkarır ve cildinizde küçük bir kesi yapar ve o bölgeden az miktarda kan çekmek için tekrar kupayı kapatır.

Kupa Tedavileri Güvenli Mi?

Üsküdar Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp kupa tedavisinden sonraki 10 gün içinde cilt kızarıklığı veya küçük kesik izleri azalacaktır. Aynı zamanda tedaviden sonra uygulanan anti bakteriyel merhem ve bandaj her türlü enfeksiyona karşı önlem alınmasına yardımcı olacaktır.

Tedavi sırasında bardağın vakum oluşturduğu bölgede hafif rahatsızlık, yanıklar, morluklar ve cilt enfeksiyonu ile karşılaşabilirsiniz. Ancak bu belirtiler birkaç gün içinde kaybolacaktır.

Kupa Tedavisi Benim İçin Uygun mu?

Kupa tedavileri genel sağlığı yerinde olan her hasta için uygun olsa da aşağıdaki durumlarda bu tedavinin uygulanması olası değildir;

  • Aşırı sıvı eksikliği
  • Tümör varlığı
  • Tüberküloz
  • Son 6 aydır kalp durması
  • Hemofili
  • Aşırı anemi
  • Açık yara
  • İltihaplı veya enfekte doku
  • Kırık
  • Kas veya bağ deformesi
  • Tendon yırtılması

Kupa Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Kupa tedavisinden sonra hacamat yoluyla dokulardan çıkan kanınızdaki tüm toksinleri temizlemeye yardımcı olduğu için bol su içmelisiniz. Aynı zamanda hacamat yaptırdığınız bölgeyi kapatın ve bir süre dinlenin. Kupa tedavisi kas gerginliğini giderecek ve size esneklik verecektir.

Kupa Tedavisi Ne Sıklıkla Uygulanabilir?

Kupa tedavisinin akut sorunlar için günlük olarak kullanılmasının güvenli olduğu bilinmektedir.

Kupa Tedavilerinin Yan Etkileri Nelerdir?

Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi kupa tedavisinden sonra, biraz morarma yaşayabilirsiniz ve tedavi edilen bölgede biraz ağrı olabilir. Ciltteki morluklar 3 haftaya kadar sürebilir ve bu tedavi edilen bölgede ne kadar toksin olduğuna bağlıdır.

Kupa Tedavisi Masajdan Daha Mı Etkilidir?

Kupa tedavilerinin masajdan daha iyi olup olmadığını söylemek çok zordur. Çünkü bunlar birbiriyle örtüşen faydalara sahip tamamen farklı iki tekniktir. Bununla birlikte, kupa tedavisi, masaj tedavisine mükemmel bir ek veya hatta alternatif bir yaklaşım olabilir. Bazı durumlarda, daha iyi sonuçlar için her ikisini de birleştirebilirsiniz. Ayrıca, hepimizin farklı olduğunu ve birisi için işe yarayan bir uygulamanın, mutlaka sizin için de işe yarayacağı anlamına gelmediğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle vücudunuzun neye en iyi tepki verdiğini anlamanın en iyi yolu, ikisini de denemektir.

 

Yazar: Hakkı Yarar

Hakkı YARAR