Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Yasaklar

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Yasaklar

Tüp mide ameliyatı obezite ile mücadeledeki en etkili yöntemlerden biridir. Midenin yüzde 80’lik bir kısmının kalıcı olarak çıkarılması ve hastanın midesinin küçültülmesinin sağlandığı bir ameliyat olmaktadır. Tüp mide ameliyatı olan hastalar, ameliyat sonrasında mideleri küçüldüğü için isteseler de gereğinden fazla besin tüketemezler. Eskisinde göre çok daha çabuk doyar ve beslenmelerine dikkat ettikleri sürece hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo veririler. Fazla kilo probleminden kurtulan hastalar hayatlarına sağlıklı ve mutlu bir şekilde devam ederler.

Tüp mide ameliyatı olan hastalar, ameliyat sonrası hemen sonuç almayı bekleseler de bunun birkaç gün içinde olması mümkün değildir. Ameliyat sonrasında zayıflama sürecinin başarılı olması için hastanın verilen diyet listelerine, talimatlara ve yasaklara uyması gerekmektedir. Hassas bir süreç olan bu dönemde özellikle tüp mide ameliyatı sonrası yasaklara harfiyen uyulması gerekmektedir.

Eğer siz de tüp mide ameliyatı olmak istiyor ve bu konu ile ilgili bilgi almak istiyorsanız Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi doktorlarına danışabilir, detaylı bilgi alabilir ve sağlığınızın uygun olması durumunda tüp mide ameliyatınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme, spor, diyet ve yaşam standardınızı etkileyecek birçok duruma dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu konuda da ameliyat sonrası doktorların uygulanmasını önemli bulduğu ve sağlık sürecinizi yakından etkileyebilecek dönemsel ve süresiz uygulamanız gereken yasaklar bulunmaktadır.

Yemek Sırasında Su İçmeyin

Genellikle yemek sırasında lokmaları yumuşatmak ya da susuzluk ihtiyacını gidermek için çeşitli içecekler tüketilmektedir. Fakat tüp mide ameliyatı sonrası öğünlerde yemek sırasında su ya da benzeri içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise ameliyat sonrası yemek sırasında sıvı tüketmek midedeki yemeklerin ortadan kaybolmasına neden olmaktadır. Bu durum da mide boş olduğu için acıkma süresinin kısalmasına ve yeniden bir şeyler yeme ihtiyacı oluşmasına neden olmaktadır.

Bu nedenle öğünlerden 20 dakika önce su içmeyi bırakmalı ve besinler için midede yer açmanız gerekmektedir. Yemek yedikten sonraki 20 dakika içinde de sıvı tüketilmemeye devam edilmelidir. Yemek sırasında da genzinize bir şey kaçmadığı sürece su içilmemesi gerekmektedir. Hızlı ve sağlıklı kilo verme sürecinde bu detay oldukça önemlidir.

Fazla Kalorili Hazır Gıdalar Baş Düşmanınız  

Dışarda satılan kalorisi fazla hazır yiyecekler çok fazla tüketildiği, vücutta yer ettiği ve sağlığı etkilediği için birçok kişi obezite sorunu ile mücadele etmektedir. Obezite tedavisi için uygulanan tüp mide ameliyatı sonrasında tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerekilmektedir. Diyet dönemi ve sonrasında da alınan kaloriler ve yakılan kaloriler arasındaki dengeyi sağlamak çok önemlidir. Bu nedenle de hazır gıdalardan olabildiğince uzak durulmalı ve evde pişirilen sağlıklı besinler tüketilmelidir. Aksi takdirde istenilen kiloya ulaşılması hayal olabilir.

Gazlı İçeceklerden Uzak Durun

Gazlı içecekler hem içeriklerindeki asit miktarı hem de kişiyi kendine bağımlı yapan özelliği ile çok tüketilen sıvılardır. Tüp mide ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekilen detaylardan biri de gazlı içecek tüketimidir. Bir tane gazlı içecekten zarar gelmese de hasta kendine hakim olamayarak gün boyunca gazlı içecek tükettiği günlere geri dönebilir. O nedenle bu riski almamak, mideye zarar verememek ve yeniden kilolu günlere dönülmemesi için gazlı içeceklerden uzak durulması gerekilmektedir. Özellikle hastaların bundan sonraki hayatlarında soda tüketmesi tamamen yasaktır.

Vitamin Takviyesi Almamak Ciddi Sonuçlara Yol Açabilir

Sağlıklı bir vücudun en önemli ihtiyaçlarından biri de vitamin içerikli besinler tüketmek ya da bunun için takviyeler almaktır. Mide küçüldüğü ve bağırsaklara bypass yapıldığı için birçok besini tüketmeye ihtiyaç olmadığı düşünülebilir. Fakat aksine bu dönemde vücut hem iyileşme hem zayıflama sürecine girdiği için vitamin, protein, mineral vb. takviyelere eskisinden daha fazla ihtiyaç duyacaktır.

Vitamin destekli besinler tüketilmemesi vücut direncinizin düşmesine ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Hasta iyileşme sürecinde doktorun tavsiye ettiği vitamin destekli besinleri tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirmelidir. Ağızda eriyen ya da sıvı multi-vitamin takviyesi de kullanılabilir. Aksi takdirde hayati tehlikeler oluşturabilecek hastalıklar oluşabilir.

Paketli Gıda ve Çerezleri Tüketmeyin

Tüp mide ameliyatı sonrası hastanın midesi oldukça küçülür. Eskiden yediği yemekleri tekrar aynı performansta tüketmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de küçülen mideye giren besinler ne kadar faydalı ise vücut kendini o kadar çabuk toparlar ve zayıflama süreci daha hızlı olur.

Doktorların tavsiyesi 3 öğün ve 2 ara öğün yapılması şeklindedir. Mide küçük olduğu için buna 5 küçük yemek de denilebilir. Bu 5 öğünü sağlıklı yiyecekler tüketmek yerine abur cubur denilen sağlıksız yiyecekler ile doldurmak sağlığınızı olumsuz etkileyecek ve kilo vermenizi engelleyecektir.

Tabağa Gereğinden Fazla Yemek Koymayın

Öğünlerde tabağa gereğinden fazla yemek koymak açlık hissini perçinleyecek ve kişi doysa bile tabaktaki yemeği bitirme hissiyatı içinde olacaktır. Bu nedenle de tüp mide ameliyatı sonrası küçülen mide gereğinden fazla yüke maruz kalacaktır.

Bu nedenle küçük tabaklarda az porsiyonda yemek alınması zayıflama süreci için önemlidir. Bu şekilde kişi hem doyduğunu hissedecek hem de mide rahat bir şekilde besinleri sindirebilecektir. Ayrıca bu şekilde besin tüketim dengesinin nasıl sağlanacağı da öğrenilmiş olacaktır.

Yağ Oranı Fazla Yiyecekler Tüketmeyin

Obezite ile mücadele eden kişiler yıllarca paketli gıda ve yağlı besinler tükettiği için sorun yaşamaktadır. Bu nedenle özellikle tüp mide ameliyatı sonrası olumlu yönde gelişme yaşamak için yağlı besinler ve kızartma türündeki yiyeceklerin tüketiminden uzak durulması gerekilmektedir. Kızartma yerine kişinin besini ızgara şeklinde tüketmesi daha sağlıklı olabilir. Yağ oranı yüksek olan yiyecekler kilo kaybı yaşanmasını engelleyeceği gibi yeniden kilo almaya neden olacaktır. Bu durum da tüp mide ameliyatının başarısını engelleyecek ve istenilen sonuca ulaşılmasını engelleyecektir.

Hamur İşini Hayatınızdan Çıkarın

Obeziteye neden olan en etkili ve zararlı besinlerden biri de ekmek ve benzeri karbonhidrat değeri yüksek yiyeceklerdir. Ekmek, börek, poğaça vb. akla gelebilecek her türlü yiyecek özellikle ilk 1 sene kesinlikle tüketilmemelidir. Sonrasında da kişi bu besinleri hayatından olabildiğince uzak tutmalı ve sağlığına dikkat etmelidir. Karbonhidrat içerikli yiyecekler kilo kaybını engelleyeceği gibi aynı zamanda artık küçük olan mideyi zorlayacaktır.

Solaryuma Girmeyin

Tüp mide ameliyatı sonrası kısa sürede fit bir vücuda sahip olacağını düşünen hastaların daha iyi bir görsellik uğruna solaryuma girmemeleri gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Tüp mide ameliyatının ardından oluşan yara izleri 3-6 ay arasında iyileşmektedir. Bu nedenle karın bölgesindeki dikiş izleri iyileşme göstermeden solaryuma girilmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte güneşlenmek de yapılmaması gerekilen aktivitelerden biridir. Aksi takdirde güneşten gelen ultraviyole ışınları yara olan bölgedeki hücreler üzerinde uyarılma yaratarak bu bölgede iz kalmasına neden olacaktır.

Ağırlık Kaldırmamaya Özen Gösterin

Tüp mide ameliyatı sonrasında hastaların özellikle ilk 15 gün boyunca kendilerine olması gerekenden fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Hastanın bu süreçte midede oluşabilecek basıncı arttırmamak için ağırlık kaldırmamaya ve ağır işler yapmamaya dikkat etmesi gerekmektedir.

Bir Süre Araç Kullanmayın

Tüp mide ameliyatı sonrası hastanın ev içinde hareket etmesi önemli bir durumdur. Fakat konu araç kullanmak gibi bir konuya gelince dikkatli olması gerekilmektedir. Hasta iyileşme sürecinde özellikle uzun süreli araç kullanımından uzak durmalıdır. Oturma pozisyonunda midenin sıkışmasına neden olunabileceği için iyileşme sürecini olumsuz etkileyen durumlar oluşabilir. Bu nedenle ameliyattan sonra ilk 1 ay araç kullanılmaması gerekmektedir.

 

Yazar: A. Alp Özçelik

Abdullah Alp Özçelik