Mide ve Bağırsak Sistemi Hastalıkları
Gastrointestinal bozukluklar, gastrointestinal sistemde meydana gelen herhangi bir durum veya hastalığı belirtmek için kullanılan terimdir. Gastrointestinal sistem, ağzımızdan anüsümüze uzun ve sürekli bir geçiş oluşturan bir dizi içi boş organdır. Gastrointestinal sistem kanalımızı oluşturan organlar ağzımız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüstür.
Gastrointestinal sistem yolumuz karaciğerimiz, pankreasımız ve safra kesemizle birlikte sindirim sistemimizi oluşturur. Geniş bir kan damarı ağı bu organlara kan sağlar ve ayrıca besinleri vücuttaki diğer organlara taşır. Sinirler ve hormonlar, sindirim sisteminin işleyişini düzenlemek için birlikte çalışır ve gastrointestinal sistemimizde (bağırsak floramız veya mikrobiyomumuz olarak adlandırılır) bulunan bakteriler sindirim, bağışıklık ve genel sağlığımızda rol oynar. Periton adı verilen zarlı bir kese, tüm sindirim sistemi organlarını yerinde tutar.
Bir dizi farklı durum veya hastalık gastrointestinal sistemi etkileyebilir ve sindirim veya genel sağlığımız üzerinde etkisi olabilir. Bazı durumlar benzer semptomlara sahiptir ve bir doktor teşhise varmadan önce daha fazla tıbbi araştırma yapılması gerekebilir. Yaygın mide ve bağırsak sistemi hastalıkları şunlardır;
Çölyak hastalığı: Çölyak hastalığı, ince bağırsağın glütene aşırı duyarlı olduğu ciddi bir otoimmün bozukluktur. Gluten alımı vücudun bağışıklık sisteminin ince bağırsağa saldırmasına neden olarak besin emilimini destekleyen küçük parmak benzeri çıkıntılar olan ince bağırsağın villusuna zarar verir.
Çölyak hastalığı her yaşta başlayabilir ve semptomlar arasında şişkinlik, bağırsak alışkanlığındaki değişiklikler (ishal veya kabızlık), döküntüler, kilo kaybı ve çocuklarda büyüme hızının düşük olması sayılabilir. Şu anda, çölyak hastalığının tek tedavisi, sıkı bir glutensiz diyete ömür boyu bağlılıktır.
Kabızlık: Kabızlık, dışkı çıkarmadaki zorluğu veya sıklığı tanımlamak için kullanılan terimdir. Herkesin günlük bağırsak hareketi yoktur, bu nedenle kabızlık oluşmadan önce bağırsak hareketleri arasındaki süre kişiden kişiye değişir.
Birisi kabız olduğunda dışkıları genellikle küçük, sert, kuru ve çıkması zordur. Diğer semptomlar midede şişkinlik ve bağırsak hareketi sırasında ağrıyı içerebilir. Hemoroid sıklıkla kabızlık ile ortaya çıkar. Dehidrasyon, beslenmede lif eksikliği, hamilelik, hareketsizlik veya bazı ilaçların kullanımı gibi birçok farklı kabızlık nedeni vardır.
İshal: İshal belirtileri, genellikle acil tuvalete gitme ihtiyacının eşlik ettiği sık, gevşek, sulu dışkıyı içerir. Karın ağrısı veya kramp da oluşabilir ve bazen mide bulantısı veya kusma olabilir. Virüsler, ishalin yaygın bir nedenidir. Diğer yaygın nedenler arasında salmonella, kampilobakter veya Escherichia coli gibi bakteriler, belirli tıbbi durumlar (Çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi), gıda intoleransı veya ilaçlar bulunur.
İshal önleyici ilaçlar, bağırsak hareketlerini yavaşlatmaya yardımcı olur ve elektrolit çözeltileri, genellikle aşırı ishal ile ortaya çıkan dehidrasyonu tedavi etmek için faydalıdır. Bazen antibiyotikler gibi başka ilaçlara da ihtiyaç duyulabilir.
Divertiküler hastalık: Divertiküler hastalık, bağırsakta divertikül adı verilen küçük ceplerin veya torbaların oluştuğu kronik bir durumdur. Sindirilmeyen yiyecekler içlerine sıkışıp ağrı ve kabızlığa ve bazen ateş, mide bulantısı veya kramplara neden olduğunda divertikül iltihaplanabilir. Buna divertikülit denir. Divertiküler hastalık yaygındır ve 60 yaş üstü tüm insanların yarısını etkiler. Bazı kişilerin hastalığa genetik yatkınlığı olmasına rağmen, ana nedenin düşük lifli bir diyet olduğu düşünülmektedir.
Divertiküler hastalığı olan birçok kişinin semptomları yoktur ve durum genellikle kolorektal kanseri taramak için yapılan kolonoskopi sırasında keşfedilir. Tedavi genellikle yüksek lifli bir beslenme ve hafif bir ağrı kesici ile yapılır.
Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH): GÖRH mide ekşimesi veya asit reflü olarak da bilinir. Midemizin girişini çevreleyen kas liflerinin halkası (alt yemek borusu sfinkteri olarak bilinir) zayıfladığında ve yiyeceklerin yemek borumuza geri akışını önlemek için sıkıca kapalı kalmak yerine, kısmen açık kalması nedeniyle oluşur. Bu durumda sindirilmiş yiyecekler ve mide asidi yemek borusuna geri sızarak tahrişe neden olur. GÖRH ile ilişkili birincil semptomlar, mide ekşimesi, göğüs ağrısı ve mide bulantısıdır.
Hemoroidler ve anal fissürler: Hemoroidler (anal açıklığı kapatan ve idrar kaçırmayı önleyen damar içeren dokuların küçük alanlarıdır) tıkandığında ve şiştiğinde ortaya çıkar. Dışarıdan veya içeriden oluşabilirler ve her iki tip de tipik olarak bir bağırsak hareketi sırasında kanar. Dış hemoroidler küçük üzüm salkımlarına benzer ve iltihaplandığında çok kırmızı, hassas ve kaşıntılı hale gelebilir. İç hemoroid, rektum içinde bir baskı hissine neden olabilir ve genellikle görünmez. Bazen, oldukça ağrılı olabilen bir bağırsak hareketini takiben rektumdan sarkabilirler. Tedavi hemoroid kremleri veya fitiller ile yapılır. Skleroterapi, lazer tedavisi veya cerrahi gibi diğer özel tedaviler gerekebilir.
Anal fissürler, anüsü kaplayan ince dokudaki küçük yırtıklardır. Bebeklerde yaygındır ve genellikle kalın bağırsak hareketleri sırasında ortaya çıkar.
İrritabl Bağırsak Sendromu: Çoğu insana IBS teşhisi konmadan önce genellikle üç yıl ve en az üç farklı doktor gerekir. Tanı ile ilgili zorluğun bir kısmı, IBS’nin birçok farklı sunumundan kaynaklanmaktadır. Bazı kişilerde kabızlık (kabızlığın baskın olduğu IBS veya IBS-C), diğerlerinde ishal (ishalin baskın olduğu IBS veya IBS-D) olması daha olasıyken, birkaçında hem kabızlık hem de ishal farklı zamanlarda (karışık IBS) görülür.
Semptomlar ayrıca endometriozis, giardia, gıda alerjileri veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi sayısız diğer duruma benzer ve IBS tanısı konmadan önce bu durumların çoğunun dışlanması gerekir. Tedavi, bir kişinin sahip olduğu IBS tipine bağlıdır ve genellikle ilaç ve beslenme değişikliklerini içerir.
Laktoz intoleransı: Laktoz intoleransı olan kişiler, laktaz enzimini yeterince üretmezler ve inek, keçi ve koyun sütünde bulunan bir şeker türü olan laktozu sindirmekte zorlanırlar. Semptomlar genellikle laktozlu bir şey yedikten 30 dakika ile 2 saat sonra şişkinlik, karın ağrısı, mide bulantısı veya ishali içerir.
Peptik Ülser Hastalığı: Peptik ülser hastalığı, midenizin (mide ülseri) veya ince bağırsağınızın üst kısmında (duodenal ülserler) oluşabilen küçük delikler olan hem mide hem de duodenum ülserlerini tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Duodenal ülserler en yaygın tiptir ve 30 ile 50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık ortaya çıkar. Mide ülserleri en sık orta yaşlı veya yaşlı insanları etkiler.
İltihap önleyici ilaçların aşırı kullanımı, midede aşırı asit üretimi ve sigara içmek de yaygın nedenlerdir. Semptomlar genel olarak karın ağrısı ve mide ekşimesini içerir. On iki parmak bağırsağı ülserinin ağrısı yemekle hafiflerken, mide ülserinin ağrısı yemek yemekle daha da kötüleşir. Tedavi genellikle midede asit üretimini azaltmak veya mideyi korumak için ilaç kullanımından oluşur.
Ülseratif kolit: Ülseratif kolit, kolonun yalnızca en içteki astarını etkiler. Kolon etkilenen bağırsağın tek kısmı olmasına rağmen, kolonun tamamı iltihaplıdır. Semptomlar Crohn hastalığına benzer ve ishali içerir. Kolonda oluşan ülserlerin bir sonucu olarak irin ve mukus da oluşabilir. Diğer semptomlar arasında rektal kanama veya kanlı dışkı, karın ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık sayılabilir. Tedavi, hastalığın şiddetine göre kortikosteroidler, antidiyareik ajanlar, immünomodülatörler ve biyolojik ilaçlarla yapılır.
Kusma: Mide içeriğinin genellikle istemsiz olarak ağız yoluyla zorla dışarı atılması kusmadır. Mide bulantısı, hasta hissetmeyi veya kusmak üzere olduğunuzu ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bakteriler, virüsler veya diğer mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyon, kusmanın en yaygın nedenlerinden biridir. Alkol, gıda alerjileri ve migren kusmaya neden olabilir.
Yazar: Hüseyin Aksoy