Kilo Verme – Kilo Yönetimi

Kilo Verme – Kilo Yönetimi

 

Gerçek şu ki, kalıcı sağlıklı kilo kaybı için “herkese uyan tek bir çözüm” yoktur. Başkası için işe yarayan beslenme programı sizin için uygun olmayabilir. Çünkü vücudumuz genetik ve diğer sağlık faktörlerine bağlı olarak farklı gıdalara farklı tepkiler verir. Sizin için doğru olan kilo verme yöntemini bulmak büyük olasılıkla zaman alacak ve sabır, bağlılık ve farklı yiyecekler ve diyetlerle biraz deneme gerektirecektir.

Bazı insanlar kalori saymaya veya benzer kısıtlayıcı yöntemlere iyi yanıt verirken, diğerleri kilo verme programlarını planlarken daha fazla özgürlüğe sahip olmaya daha iyi yanıt verir. Kızartılmış yiyeceklerden kaçınmak veya rafine karbonhidratları azaltmak konusunda özgür olmak, onları başarıya hazırlayabilir. Bu nedenle, başka biri için işe yarayan bir diyet sizin için işe yaramıyorsa, cesaretiniz kırılmasın.

Unutmayın: Kilo vermenin kolay bir çözümü olmasa da, yiyeceklerle daha sağlıklı bir ilişki geliştirmek, aşırı yemeye yönelik duygusal tetikleyicileri dizginlemek ve sağlıklı bir kiloya ulaşmak için atabileceğiniz birçok adım vardır. Kilo vermek için tercih edebileceğiniz bazı ipuçları şu şekildedir;

Kalorileri kesin

Bazı uzmanlar, kilonuzu başarılı bir şekilde yönetmenin basit bir denkleme bağlı olduğuna inanır: Yaktığınızdan daha az kalori alırsanız, kilo verirsiniz. Kulağa kolay geliyor, değil mi?

Kilo kaybı zamanla doğrusal bir olay değildir. Kalorileri kestiğinizde, örneğin ilk birkaç hafta kilo verebilirsiniz ve sonra bir şeyler değişir. Aynı oranda kalori alırsınız, ancak daha az kilo verirsiniz veya hiç kilo vermezsiniz. Çünkü kilo verdiğinizde su ve yağsız dokuların yanı sıra yağ da kaybedersiniz, metabolizmanız yavaşlar ve vücudunuz başka şekillerde değişir. Bu nedenle, her hafta kilo vermeye devam etmek için kalori kesmeye devam etmeniz gerekir.

Çoğumuz her zaman sadece açlığı gidermek için yemek yemiyoruz. Ayrıca, herhangi bir kilo verme planını çabucak raydan çıkarabilecek olan, rahatlamak veya stresi azaltmak için yiyeceklere yöneliriz.

Karbonhidratı kesin

Kilo kaybını görmenin farklı bir yolu, sorunu çok fazla kalori tüketmek değil, vücudun karbonhidratları tükettikten sonra yağ biriktirme biçimi, özellikle de insülin hormonunun rolü olarak tanımlar. Yemek yediğinizde, yiyeceklerdeki karbonhidratlar kan dolaşımınıza glikoz olarak girer. Kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmak için vücudunuz bir yemekteki yağları yakmadan önce her zaman bu glikozu yakar.

Karbonhidrat açısından zengin bir yemek yerseniz, vücudunuz tüm bu glikozun kanınıza karışmasına yardımcı olmak için insülin salgılar. İnsülin, kan şekeri seviyelerini düzenlemenin yanı sıra iki şey yapar: Yağ hücrelerinin, vücudun yakıt olarak yakması için yağ salmasını engeller (çünkü önceliği glikozu yakmaktır) ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu her şeyi depolamak için daha fazla yağ hücresi oluşturur. Sonuç olarak kilo alırsınız ve vücudunuz artık yakmak için daha fazla yakıta ihtiyaç duyar, bu nedenle daha fazla yersiniz. İnsülin sadece karbonhidratları yaktığı için, canınız karbonhidrat çeker ve böylece karbonhidrat tüketme ve kilo alma kısır döngüsü başlar.

Yağı kesin

Birçok diyetin temelidir: şişmanlamak istemiyorsanız, yağ tüketmeyin. Her yağ kötü değildir. Sağlıklı veya “iyi” yağlar, aslında kilonuzu kontrol etmenize, ruh halinizi yönetmenize ve yorgunlukla savaşmanıza yardımcı olabilir. Avokado, kabuklu yemişler, tohumlar, soya sütü, soya peyniri ve yağlı balıklarda bulunan doymamış yağlar sizi doyurmaya yardımcı olabilirken, örneğin bir tabak sebzeye biraz lezzetli zeytinyağı eklemek, sağlıklı yiyecekler yemeyi ve sağlığı iyileştirmeyi kolaylaştırabilir.

Duygusal yemeyi kontrol edin

Her zaman sadece açlığı gidermek için yemiyoruz. Çoğu zaman, stresli veya endişeli olduğumuzda yiyeceklere yöneliriz, bu da herhangi bir diyeti mahvedebilir ve kilo almanıza neden olabilir. Endişeli, sıkılmış veya yalnız olduğunuzda yemek yer misiniz? Stresli bir günün sonunda televizyon karşısında atıştırır mısınız? Duygusal yeme tetikleyicilerinizi tanımak, kilo verme çabalarınızda fark yaratabilir.

Şekeri ve rafine karbonhidratları azaltın

Özellikle karbonhidratı kesmeyi hedeflemiş olsanız da olmasanız da çoğumuz sağlıksız miktarlarda şeker ve beyaz ekmek, pizza, makarna, hamur işleri, beyaz un, beyaz pirinç ve şekerli kahvaltılık gevrekler gibi rafine karbonhidratlar tüketiyoruz. Rafine karbonhidratları tam tahıllı muadilleriyle değiştirmek ve şeker ve tatlıları ortadan kaldırmak çözümün sadece bir parçası. Şeker, konserve çorbalar ve sebzeler, makarna sosu, margarin ve yağı azaltılmış birçok yiyecek gibi çeşitli yiyeceklerde gizlidir. Vücudunuz ihtiyaç duyduğu her şeyi yiyeceklerde doğal olarak bulunan şekerden aldığından, eklenen tüm bu şeker, bir sürü boş kaloriden ve kan şekerinizde sağlıksız ani yükselmelerden başka bir şey değildir.

Meyve, sebze ve lif alımını artırın

Kalorileri kesiyor olsanız bile, bu mutlaka daha az yemek yemeniz gerektiği anlamına gelmez. Meyve, sebze, fasulye ve kepekli tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekler hacimce daha yüksektir ve sindirilmeleri daha uzun sürer, bu da sizi tok tutar ve kilo vermek için harikadır. Sebzeleri çiğ veya buharda pişirin, kızartmayın veya pane haline getirmeyin ve lezzet vermesi için otlar ve baharatlar veya biraz zeytinyağı ile süsleyin.

Kilo Yönetimi Nasıl Yapılır?

Egzersizin kilo vermeye ne derece yardımcı olduğu tartışmaya açıktır, ancak faydaları kalori yakmanın çok ötesine geçer. Egzersiz metabolizmanızı hızlandırabilir ve bakış açınızı iyileştirebilir. Aynı zamanda kilo yönetimi için de egzersiz yapmak çok önemlidir. Yürüyüşe çıkın, gerilme hareketleri yapın, hareket edin ve kilo verirken aynı zamanda bunu yönetmeye de başlayın.

Unutmayın: her şey hiç yoktan iyidir. Her gün küçük miktarlarda fiziksel aktivite ile yavaşça başlayın. Daha sonra, kilo vermeye ve daha fazla enerjiye sahip olmaya başladıkça, fiziksel olarak daha aktif olmanın daha kolay olduğunu göreceksiniz.

Zevk aldığınız egzersizi bulun. Bir arkadaşınızla yürümeyi, dans etmeyi, yürüyüşe çıkmayı, bisiklete binmeyi, bir köpekle frizbi oynamayı, bir basketbol oyununun keyfini çıkarmayı veya çocuklarınızla aktiviteye dayalı video oyunları oynamayı deneyin.

Diyet yaparak kilo veren insanların %95’inin kilolarını birkaç yıl, hatta aylar içinde geri alacağına dair yaygın olarak alıntılanan istatistiği duymuş olabilirsiniz. Bu iddiayı destekleyecek çok fazla kanıt olmasa da, birçok kilo verme planının uzun vadede başarısız olduğu doğrudur. Çoğu zaman bunun nedeni, çok kısıtlayıcı diyetlerin zamanla sürdürülmesinin çok zor olmasıdır. Aslında bunu beslenme alışkanlığı olarak düşünür ve uygularsanız seneler içinde kilonuzu koruduğunuzu da görürsünüz. Aynı zamanda ağıdaki ipuçlarını dikkate almanızı da öneririz;

Bir yemek günlüğü tutun: Her gün ne yediğinizi kaydetmek, sorumlu hissetmenize ve motive olmanıza yardımcı olur.

Her gün kahvaltı yapın: Kahvaltı yapmak metabolizmayı hızlandırır ve günün ilerleyen saatlerinde açlığı giderir.

Kilonuzu düzenli olarak kontrol edin: Kendinizi haftalık olarak tartmak, kilodaki küçük artışları tespit etmenize yardımcı olabilir ve sorun büyümeden önce derhal düzeltici önlem almanıza olanak tanır.

Daha az televizyon izleyin: Ekran başında oturarak geçirilen zamanı azaltmak, daha aktif bir yaşam tarzı benimsemenin ve kilo alımını önlemenin önemli bir parçası olabilir.

 

Yazar: Aleyna Nur Eraslan

Aleyna Nur Eraslan