Zatürre Tedavisi

Zatürre Tedavisi

Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Zatürre, birden fazla mikroorganizmanın (bakteri, virüs ve mantar) neden olabileceği bir akciğer enfeksiyonudur. Zatürre, kişinin günlük yaşamında (toplum kökenli pnömoni) veya bir sağlık merkezinde (hastane kökenli pnömoni) edinilmiş olmasına göre sınıflandırılır.

Kimler Zatürreye Yakalanır?

Herkes zatüre olabilir ve bir kişiyi bazı mikroorganizmalar veya diğerleri tarafından enfeksiyona daha duyarlı hale getiren birçok faktör vardır. Örneğin sağlıklı insanlarda en sık görülen pnömoniye, pnömokok (Streptococcus pneumoniae) adı verilen bir bakteri neden olur. Öte yandan hastanelere başvuran kişilerde toplumda yaygın olmayan diğer bakteriler daha sık görülür. Gelişmiş ülkelerde altıncı önde gelen ölüm nedenidir.

Zatürre belirtileri nelerdir?

Zatürre semptomları değişkendir, ancak bu her zaman hastalığa neden olan mikrop tipi ile ilgili değildir. Bazı vakalar, birkaç saat veya 2-3 gün içinde

  • pürülan veya paslı balgam
  • öksürük,
  • bazen kan,
  • göğüs ağrısı
  • ve üşüme ile ateş ile ortaya çıkan “tipik zatürre” olarak adlandırılır.

Atipik” olarak adlandırılan diğer çeşidi, onda bir oranında

  • ateş,
  • halsizlik,
  • kas ve eklem ağrısı,
  • yorgunluk
  • ve baş ağrısı ile daha kademeli semptomlar üretir.

Bazı hastalarda mide bulantısı, kusma ve ishal gibi hafif sindirim semptomları olabilir.

  • Zatürre yaygınsa veya önceden akciğer ve kalp hastalığı varsa, solunum sıkıntısı oluşabilir.

Ayrıca, mikroplar kan dolaşımına girerse “septik şoka” yol açabilecek bakteriyemi üretirler.

En yaygın semptomlar şunlardır:

  • Pürülan balgam ve öksürük.
  • Göğüs ağrısı
  • Titreme ile ateş.

Zatürre Türleri

Enfeksiyona neden olan organizmaya bağlı olarak

Bakteriyel Zatürre

Zatürreye neden olan başlıca faktörler şunlardır: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus.

Viral Zatürre

Solunum yolu virüsleri genellikle pnömoninin nedenidir. Genellikle bakteriyel pnömoni den daha hafif ve daha kısadır. Viral pnömoninin en yaygın 4 formuna İnfluenza, Parainfluenza, Adenovirüs ve Respiratuar Sinsitiyal Virüs neden olur. Birincisi gribin enfeksiyöz ajanı, geri kalan 3’ü ise soğuk algınlığına neden olan virüslerdir.

Mikoplazma Zatürre

Virüs ve bakteri değildir, her ikisinin özelliklerini taşır, çok bulaşıcıdır.

Nerede iletildiğine göre (konuma göre)

Hastane kökenli Zatürre (hastane kaynaklı pnömoni)

Bazı kişilerde başka hastalıklar nedeniyle hastanede kaldıkları süre boyunca veya taburcu olduktan sonraki 48 saat veya iki hafta içinde pnömoni gelişir.

Sağlık hizmeti kaynaklı Zatürre

Uzun süre sağlık kuruluşlarında yaşayan veya diyaliz merkezleri dahil polikliniklerde tedavi gören kişilerde görülen bir bakteri enfeksiyonu türüdür.

Nasıl vücuda girdiğine göre

Aspirasyon Zatürre

Ağızdan çıkan partiküller (örneğin tükürük, yiyecek veya kusmuk) solunduğunda ve akciğerlerden temizlenmediğinde oluşur.

Zatürre nedenleri nelerdir?

Zatürre, bulaşıcı bir mikrop akciğer dokusunu istila ettiğinde ortaya çıkar.

Risk faktörleri

Zatürre herkesi etkileyebilir, ancak en yüksek risk taşıyan 2 yaş grubu 2 yaşın altındaki çocuklardır çünkü bağışıklık sistemleri gelişmemiştir.

Diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • Hastaneye kaldırılma: Özellikle nefes almalarına yardımcı olmak için bir makineye bağlı olanlar, daha yüksek zatürre riski altındadır.
  • Kronik hastalık: Astımı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kalp hastalığı, kistik fibroz, şeker hastaları, böbrek veya nörolojik hastalığı olanların pnömoniye yakalanma olasılığı daha yüksektir.
  • Sigara içmek
  • Alkolizm
  • Zayıflamış veya bastırılmış bağışıklık sistemi: HIV/AIDS’li, organ nakli olmuş veya uzun süreli kemoterapi veya steroid alan kişiler risk altındadır.
  • Teşhis edilmemiş herhangi bir sağlık durumu veya zayıf bir bağışıklık sistemi olan kişiler.

Pnömoni, özellikle karında ise ameliyattan sonra veya travma sonrası, özellikle göğüste bir yaralanmadan sonra ortaya çıkabilir, çünkü bu gibi durumlarda ortaya çıkan ağrı kişinin derin nefes almasını zorlaştırır. Kişi derin nefes almaz ve öksürürse, mikroorganizmaların akciğerlerde kalma ve enfeksiyona neden olma olasılığı daha yüksektir.

Diğer mikroorganizmalar, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Coxiella burnetti (Q ateşi), Legionella pneumophila veya virüslerin neden olduğu pnömonide olduğu gibi solunan havadan akciğere ulaşır.

Zatürre Nasıl Önlenebilir?

Zatürre başlangıcını önlemek için birkaç önlem vardır. Birçoğu viral veya grip sürecinden sonra başladığından, daha yüksek risk altındaki herkese (65 yaş üstü, kronik bronş veya akciğer hastalıkları, kronik böbrek, kalp veya karaciğer hastalıkları) yıllık grip aşısı önerilir.

Aynı şekilde, pnömokok aşısı ile aşılama, pnömokokların neden olduğu bakteriyemi ile pnömoninin ortaya çıkmasını önler. 65 yaş üstü veya 2 yaş üstü kronik kardiyovasküler veya akciğer hastalığı, alkolizm, kronik karaciğer hastalığı, cerrahi veya travma nedeniyle dalak yokluğu veya beyin omurilik sıvısı sızıntısı olan kişilerde ve ayrıca immün yetmezliği olan kişilerde kullanılması önerilir.

Astım, kronik bronşit veya bronşektaziden muzdarip kişiler, bir doktor tarafından reçete edilen solunum yolu enfeksiyonu semptomları ortaya çıktığında erken antibiyotik tedavisine başlamalıdır.

Zatürre nasıl tedavi edilir?

Bakteriyel pnömoni tedavisi antibiyotik ilaçlara dayanır. Antibiyotiklerin çok önemli bir çeşitliliği vardır ve antibiyotik tipinin kararı şüphelenilen mikrop, pnömoninin şiddeti ve hastanın özelliklerine bağlıdır. Ciddi etkenler varsa hastaneye yatırılarak antibiyotik ve gerekli olabilecek diğer ilaçlarla damardan tedaviye başlanmalıdır.

Çocuklarda Zatürre

Aşağıdaki durumlarda çocukların hastaneye yatırılması gerekebilir:

  • 2 aylıktan küçükler,
  • nefes almakta zorluk çekenler,
  • kanda düşük oksijen seviyelerine sahip olanlar,
  • susuz kalmış görünenler.

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Bu ipuçları daha hızlı iyileşmenize ve komplikasyon riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir:

  • Bol bol dinlenin.
  • Ateşiniz normale dönene ve mukus tükürmeyi bırakana kadar okula veya işe dönmeyin. Kendinizi daha iyi hissetmeye başlasanız bile, kendinizi fazla zorlamamaya dikkat edin. Zatürre tekrarlayabileceğinden, tamamen iyileşene kadar rutininize geri dönmemek en iyisidir.
  • Bol miktarda sıvı, özellikle su tüketin.
  • İlaçları reçete edildiği şekilde alın. İlaçları çok erken bırakırsanız, akciğerler çoğalabilen ve pnömoninin tekrarlamasına neden olabilecek bakterileri barındırmaya devam edebilir.

Hastalığın Komplikasyonları

Zatüre yaygınsa veya önceden akciğer veya kalp hastalığı varsa, hastada solunum sıkıntısı da olabilir. Ayrıca, mikroplar kan dolaşımına girerse, yaşamı tehdit eden septik şoka yol açabilen bakteriyemi üretirler. Tedavi olunsa dahi aşağıdakiler gibi komplikasyonlar yaşayabilir:

Kan dolaşımındaki bakteriler (bakteriyemi):

Akciğerlerden kan dolaşımına giren bakteriler, enfeksiyonu diğer organlara yayabilir ve potansiyel olarak organ yetmezliğine yol açabilir.

Nefes almada zorluk:

Zatürre şiddetliyse veya altta yatan kronik akciğer hastalığınız varsa, bu oksijenin kan dolaşımına ulaşmasını engelleyerek nefes darlığı hissetmenize neden olur. Düşük oksijen seviyeleri yaşamı tehdit ettiğinden, ciğerleriniz iyileşene kadar hastaneye kaldırılmanız ve bir solunum cihazı (vantilatör) takmanız gerekebilir.

Akciğerlerin etrafında sıvı birikmesi (plevral efüzyon):

Zatüre, akciğerleri ve göğüs boşluğunu (plevra) kaplayan doku katmanları arasındaki ince boşlukta sıvı birikmesine neden olabilir. Sıvı enfekte olursa, göğüs tüpünden boşaltılması veya ameliyatla alınması gerekebilir.

Akciğer apsesi veya ampiyem:

Akciğer ile göğüs duvarı arasındaki irin topluluğudur. Akciğerin küçük bir alanı öldüğünde ve yerinde bir irin topluluğu oluştuğunda bir akciğer apsesi oluşur. Apseler genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir, bazen cerrahi veya uzun bir iğne veya apseye yerleştirilen tüp ile irin çıkarılması için drenaj gerekir.

 

Yazar: Aysel Karğı

Aysel KARĞI

Birim Doktorlarımız

Bu birim için doktor bulunamadı.