Yüze Yağ Enjeksiyonu

Tahmini okuma süresi: 10 dakika 27 saniye

 

Yüze Yağ Enjeksiyonu

 

Yağ Enjeksiyonu Nedir?

Yıllar geçip yaş almaya başladıkça bedenimizdeki değişimi de fark etmeye başlarız. Artık aynada kendimizi incelerken ince çizgilerle karşılaşıyor ve ne kadar dinlenmiş olsak da hep bir parça yorgun görünüyoruzdur. Hal böyle olunca bu değişimi durdurma ya da en azından yavaşlatma isteği hepimizde oluşabilecek son derece normal bir istektir.

Yaş almak dedik de tabii henüz yine de genciz. Mesela yüz gerdirme benzeri bir ameliyat değil henüz istediğimiz. Ne yapmalı sorusu kafamızı kurcalar oldu haliyle. Derken yağ enjeksiyonu diye bir işlem olduğunu ve sorunumuza klasik ameliyattan anladığımızdan çok daha farklı bir çözüm sunduğunu öğrendik ve merak etmeye başladık. Peki, yağ enjeksiyonu nedir?

Lipofilling olarak da bilinen yağ enjeksiyonu estetik cerrahide son yıllarda sıklıkla tercih edilen tıbbi bir prosedürdür. En basit ifadeyle, bu prosedür, vücudumuzun belli bölgelerinden alınan yağın tercihimize göre belirli bölgelere enjekte edilmesini içeren bir işlemdir. Özellikle yüz bölgesinde çok tercih edilen bu yöntemle yüz hatlarımızı dolgunlaştırarak daha genç bir görünüm kazanmamız artık çok kolay.

Yağ enjeksiyonunun tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri de bu işlemde kullanılan yağın kendi bedenimizden alınan yağ olmasıdır. Böylece yağ enjeksiyonu işleminde vücudumuza yabancı bir madde girmemiş oluyor. Bu yönüyle yağ enjeksiyonunun diğer estetik operasyonlardan çok daha doğal bir işlem olduğunu söylemek mümkündür.

Genellikle lokal anestezi ya da hafif sedasyon ile nadiren de genel anestezi ile gerçekleştirilen yağ enjeksiyonu şu adımları içerir:

Yağ Alma (Liposuction): Bu adım yağ alımı için daha önceden belirlenmiş olan bölgeden liposuction enjektörleri ile yağ alımını içerir. Yağ alımı için en çok tercih edilen bölgeler göbek, kalça, uyluk, kol veya bacak bölgeleridir. Bu işlem liposuction olarak bilinir.

Yağ İşleme: Alınan yağ, vücudumuza enjekte edilmeden önce bir hazırlık işleminden geçirilir. Bu işlemler yıkama ve santrifüj işlemleridir. Bu işlem sırasında yağın fazla sıvı ve doku ile ayrılması sağlanır. Böylece alınan yağ yeniden vücudumuza enjekte edilmeye hazır hale gelir.

Enjeksiyon (lipofilling): İşlenmiş yağ, özel kanüller aracılığıyla istenilen bölgeye enjekte edilir. Dolgunluğunu yitiren yanaklar ve elmacık kemikleri, hacim kaybeden dudaklar, yüzde çökük görünen alanlar, gözyaşı çizgileri, yanak dudak çizgileri ve çene çizgileri yüzde yağ enjeksiyonu yaptırabileceğimiz alanlar arasında en çok tercih edilenlerdir. Ayrıca alın ve şakak bölgeleri ile hacim kaybetmiş olması halinde ellerimizde de bu işlem yapılabilmektedir.

Yüze Yağ Enjeksiyon İşlemi

Yüze Yağ Enjeksiyon İşlemi

Yağ Enjeksiyonu Kalıcı Mıdır?

Yağ enjeksiyonu belli ekipmanlar ve teknikler kullanarak vücudumuzda yapılan bir çeşit yağ transferidir. Bu işlemle belirli bölgelere hacim eklemek veya kontur değişiklikleri yapmak mümkündür. Yağ enjeksiyonu ameliyatta olduğu gibi kesi işlemleri gerektirmediği ve iz bırakmadığı için son yıllarda pek çok kişinin dikkatini çekmektedir. Son yıllarda merak konusu olan bu işlemle ilgili biz de yağ enjeksiyonu kalıcı mıdır, yağ enjeksiyonu ne kadar kalıcı veya yağ enjeksiyonu kaç yıl dayanır gibi soruları sürekli almaktayız.

Öncelikle enjekte edilen yağın tamamının kalıcı olmasının mümkün olmadığını belirterek başlayalım. Yağın bir kısmı ilk 6 ay içerisinde mutlaka eriyecektir. Ancak kullanılan yöntemler ve tıbbi malzeme ile erime oranını azaltmak mümkündür. Yağ enjeksiyonunun kalıcılığını etkileyen faktörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Yağın Kalıcılığı: İşlem sırasında kullanılan yağın bir kısmı tutmayabilir ve vücut tarafından emilip atılabilir. Özellikle yağ transferi sırasında hava ile temas halinde bir kısım yağ kaybedilmektedir. Uygulamanın yapıldığı bölge de yağın kalıcılığına etki eden bir diğer faktördür. Örneğin yüz bölgesinde çok fazla hareketli olmayan bölgeler olan elmacık kemikleri veya çene ucunda yağ enjeksiyonunun kalıcılık oranı daha yüksek olurken dudak bölgesinde erime oranı daha yüksektir.

Yağın tutunabilmesi için yeterli kan dolaşımı, yağ dokusunun oksijen ve besin alması da önemli bir faktördür. Bu açılardan adapte olan dokular kalıcı bir şekilde yaşamaya devam ederken adapte olmayan dokular eriyecektir. Doktorumuz bu erime durumunu göz önünde bulundurularak gerekli olandan bir miktar fazla yağ enjekte edebilir. Ancak bu söylediğimizden çok fazla yağ enjekte etmek kalıcılık oranını artırır gibi bir sonuç çıkartmak yanlış olur. İlk birkaç aylık süre sonunda geriye kalan yağ hücreleri uzun süreli veya kalıcı sonuç sağlayacaktır.

Tekrarlayan Enjeksiyonlar: Yağ enjeksiyonlarının kalıcılığını artırmak için birden fazla seans uygulanması gerekebilir. İlk işlemde kalıcı hale gelen yağ dokusunu değerlendirmek için genellikle 6-9 ay beklemek gerekir. Bu süre sonunda artık eriyecek olan yağ dokusu erimiş ve geriye kalıcı olan yağ dokusu kalmış olur. Doktorumuz bu ilk enjeksiyonun sonuçlarını değerlendirildikten sonra isteğimize göre ek yağ enjeksiyonları yapabilir.

Yaş ve Yaşam Tarzı Faktörleri: Yaş, genetik faktörler ve yaşam tarzı (örneğin, kilo değişiklikleri veya sigara kullanımı) yağ enjeksiyonunun sonuçlarını etkileyebilir. Yaşlanma süreci ve vücuttaki doğal değişiklikler sonucu enjekte edilen yağın hacmi zamanla azalabilir.

Uzmanlık ve Teknik: Prosedürün ne kadar dikkatle yapıldığı, sonuçların ne kadar uzun süreli olacağını etkileyebilir. Deneyimli bir doktor veya cerrah, daha kalıcı sonuçlar elde etmek için daha titiz çalışabilir.

Yüze Yağ Enjeksiyonu Kaç Seans?

Yüze yağ enjeksiyonunun kaç seans yapılması gerektiği yüzümüzde hangi bölgeye işlem istediğimize, nasıl bir görünüme kavuşmayı hedeflediğimize, mevcut yağ rezervimize ve işlemi yapacak olan cerrahi ekibin önerilerine bağlı olarak değişebilir.

Enjekte edilen yağın bir miktarı ilk birkaç ay içerisinde eriyecektir. Bu nedenle ilk işlem sonrası ikinci ya da üçüncü bir seansa ihtiyacımızın olup olmadığını anlamak için minimum 6 ay beklemeliyiz. Yüzde yapılan yağ enjeksiyon işlemlerinde bazılarımız için tek seanslık yağ enjeksiyonu yeterli olurken, bazı durumlarda birden fazla seansa ihtiyaç duyabiliriz. İhtiyaca ve istenilen sonuca bağlı olarak daha fazla yağ enjeksiyonu gerekmesi halinde doktorumuzla diğer seanslarımızı planlayabiliriz.

Seanslardan bahsetmişken işlem süresi ve işlemin nerede yapıldığı ile ilgili de sorularımız olabilir. Yağ enjeksiyon işlemi vücudumuzdan alınan yağın enjeksiyon için hazırlanması işlemini de kapsayacak şekilde yaklaşık 30 ila 60 dakika arasında sürer ve ameliyathane ortamında yapılır. Doğru aletler ve doğru tekniklerle birlikte son derece başarılı sonuçlar elde edebileceğimiz bu işlemle yüzümüzde daha hacimli ve genç bir görünüme kavuşabiliriz.

Doktorumuz, kişisel durumumuzu ve hedeflerimizi değerlendirecek ve bize kaç seansın gerekli olduğu hakkında önerilerde bulunacaktır. Yağ enjeksiyonu işlemleri genellikle 6 ila 12 ay arasında net sonuçlarını gösterir ve sonuçların kalıcılığı yaşam şeklimize, enjeksiyonun hangi bölgelere yapıldığına ve uygulayan doktorun tecrübe ve titizliğine göre değişebilir.

Yüze Yağ Enjeksiyonu Hangi Bölgelere Yapılır?

Yüze yağ enjeksiyonu işleminin genel olarak yüzümüzde hacim kaybı oluşan alanlarda ve ileride kırışıklığa dönüşebilecek olan çizgilerde kullanabileceğimizi söylesek de yüze yağ enjeksiyonu hangi bölgelere yapılır sorusu sıklıkla aldığımız bir soru. Bu yazımızda bu çok sorulan soruya daha detaylı cevap vermeye çalışacağız.

Elmacık Kemikleri: Yaşlanma ile birlikte elmacık kemiklerinin hacmi azalabilir. Yağ enjeksiyonları, elmacık kemiklerimizin üstlerinin daha belirgin hale gelmesine ve yüzümüzün daha genç bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca bu bölge çok hareketli olmayan bir bölge olduğu için, zaman içerisinde görülebilecek enjekte edilen yağdaki erime oranının da daha az olduğu bir alandır.

Dudaklar: Dudaklar da yağ enjeksiyonu için sıklıkla tercih edilen alanlardan biridir. Dudaklarımızın dolgunluğunu artırmak veya dudak çevresindeki çizgilerimizi düzeltmek için yağ enjeksiyonları kullanabiliriz. Bu bölge hareketli bir bölge olduğu için enjekte edilen yağın erime oranı görece fazla olabilir. Ayrıca dudak bölgesi için işlem sonrası oluşabilecek olan ödemin geçmesinin de daha uzun sürebileceğini not etmeliyiz.

Göz Çevresi: Göz çevresindeki ince çizgileri düzeltmek için yağ enjeksiyonları yapılabilir. Doğrudan göz altı bölgesine yağ enjeksiyonunu ise tıbbi olarak tavsiye etmiyoruz.

Alın ve Şakaklar: Alın bölgemizdeki çizgileri veya şakaklarımızdaki çökmeleri düzeltmek amacıyla yağ enjeksiyon işleminden yararlanabiliriz.

Dudak Üstü Çizgileri: Dudak üstü çizgileri veya “sigara izleri” olarak bilinen çizgileri azaltmak için yağ enjeksiyonları uygulanabilir.

Çene ve Jawline: Çene hattımızı daha belirgin hale getirmek veya çene ucumuzu ve çene çizgimizi iyileştirmek için yağ enjeksiyonlarından yararlanabiliriz. Aynı şekilde jawline hattında da yağ enjeksiyonu ile daha belirgin ve estetik bir görünüme kavuşabiliriz.

Burun Kenarları: Burun kenarlarımızdaki estetik olmayan görünümü düzeltmek veya burun şeklimizi geliştirmek amacıyla burun kenarlarımızda, burundan dudak kenarlarına inen çizgilerimizde veya burun ucumuzda yağ enjeksiyonları kullanılabilir.

Yanaklar: Yaşlanma ve kilo verme nedeniyle içe doğru çökerek hacim kaybeden yanaklarımıza daha dolgun ve genç bir görünüm kazandırmak için yağ enjeksiyonları kullanılabilir.

Yağ enjeksiyonları yüzümüzün farklı bölgelerinde kullanılabilir, ancak her bir bölge özel bir planlama ve dikkat gerektirir. Her birey farklıdır ve her birimizin bize özel yüz hatlarımız vardır. Dolayısıyla bize özel bir yağ enjeksiyon işlemi planlamasıyla mükemmel sonuçlar elde edebiliriz. En iyi sonuç için plastik cerrahi alanında uzman hekimleriyle yıllardır hizmet vermekte olan hastanemizle iletişim kurarak bilgi alabilirsiniz.

 

Yazar: Erkan Kural

Erkan KURAL

Daha fazla bilgi için aşağıda listelediğimiz doktorlarımızın kendi web sitelerini de ziyaret edebilirsiniz:

Ümran Muslu – Yüze Yağ Enjeksiyonu

Erkan Kural – Yüze Yağ Enjeksiyonu