Vajinoplasti

Tahmini okuma süresi: 13 dakika 56 saniye

 

Vajinoplasti

Vajinoplasti, biz kadınların genital bölgesinin anatomik yapısını veya işlevselliğini düzeltmek veya iyileştirmek amacıyla yapılan cerrahi bir prosedürdür. Vajinoplasti nedir sorusuna vajinanın iç ve dış yapısını yeniden şekillendiren rekonstruktif bir operasyon olduğu şeklinde cevap vermek mümkün olsa da bu çok yüzeysel bir cevap olur.

Ameliyat genellikle gebelik ve doğum sonrası veya ileri yaşta kollajen eksikliği ile ilişkilendirilir ve böyle durumlarda başvurulan bir ameliyat olduğu söylenebilir. Bu cevap doğrudur ancak vajinoplasti ile başka neler yapılabildiği, hangi sorunlara çözüm üretildiği düşünüldüğünde oldukça eksik bir cevap olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazımızda vajinoplasti nedir ve vajinoplasti neden yapılır sorularına detaylı bir şekilde cevap verirken bu eksikliği de gidermeye çalışacağız.

Vajinoplasti neden yapılır?

Vajinal Gevşeklik: Hamilelik ve doğum gibi faktörler nedeniyle vajina dokumuz ve kaslarımız gevşeyebilir. Ancak vajinal gevşeklik sadece hamilelik ve doğum nedeniyle ya da yaşlanmaya bağlı olarak karşılaştığımız bir sorun değildir. Genital bölgemizin deformasyon oranı ya da deforme olmaya yatkınlığı her kadında aynı değildir. Bazılarımızın biyolojik yapısı gevşemeye daha müsait olduğu için doğum yapmadan ya da ileri yaşlara gelmeden de bu sorunla karşılaşabiliriz. Bazılarımızda ise çok basitçe vajina yapımız doğal olarak geniştir.

Bu gevşeme ve elastikiyet kaybı cinsel tatminde azalmaya neden olarak cinsel hayatımızı etkileyebildiği gibi vajinadan gaz kaçırma sorununa da yok açabilir. Üstelik vajinadan gaz kaçırma sorunu sadece cinsel ilişki sırasında değil biraz güç kullanımı gerektiren spor yapma, ağır bir şey kaldırma ve hatta yürüyüş yaparken ya da kahkaha ile gülerken bile ortaya çıkabilecek bir sorundur. Böyle bir sorun hem cinsel hayatımızda hem de günlük hayatımızda kendimizi kötü hissederek pek çok alanda kendimizi sınırlamamıza neden olabilir. Dolayısıyla vajinal gevşeklik biz kadınlar için sadece cinsel hayatımızı değil sosyal hayatımızı de etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Bu sorunun çözümü ise vajinal kaslarımızın sıkılığını geri kazanabileceğimiz vajinoplasti ameliyatıdır.

Genital Estetik: Yukarıda bazı nedenlere bağlı olarak ya da doğal olarak vajinal gevşeklik sorunuyla karşılaşabileceğimizden bahsetmiştik. Benzer şekilde doğum sonrası ya da doğuştan gelen yapımız itibariyle genital bölgemizin görünümünden rahatsız olabiliriz. Bu estetik problem cinsel hayatımızda özgüven eksikliği yaratabilir. Hatta bu durumun takıntı halini alması durumunda, kaslarımızda kasılma yaratarak vajinismusla yani cinsel ilişkiye engel olma durumu ile sonuçlanabilir. Oysa labioplasti ile birleştirilmiş bir vajinoplasti ameliyatı ile genital estetik problemini çözmek son derece kolaydır. Labioplasti vajinal dudaklara estetik görünüm kazandırmayı amaçlayan bir ameliyattır. Kombine bir ameliyatla iç dudaklar küçültülebilir, eğer vajinal dudaklar büyük ama hacimsizse bunlar dolgunlaştırılabilir, vajina deformitesi düzeltilebilir, gevşeyen fazla doku çıkartılarak vajinanın daraltılması sağlanabilir.

İşlevsel Sorunlar: Vajina yapısında doğuştan veya sonradan oluşan işlevsel sorunlar, bu ameliyat ile düzeltilmeye çalışılabilir. Örneğin, vajinal septum olarak adlandırılan bir anomali bu ameliyatla düzeltilebilir. Benzer şekilde idrar veya dışkı kaçırma gibi işlevsel sorunları da bu ameliyat sonrası hayatımızdan çıkartabiliriz.

Vajinoplasti ameliyatını kim yapar?

Operasyon bir plastik cerrah veya jinekolog tarafından gerçekleştirilir ve ihtiyaçlarımıza göre ameliyat içeriği özelleştirilebilir. Ameliyatı epidural anestezi dediğimiz belden aşağısının uyuşturulduğu bir anestezi ile yapmak mümkündür. Ancak ameliyat sırasında rahat edemeyeceğimiz düşünülerek ameliyat çoğunlukla genel anestezi ile yapılır.

Vajinoplasti, kişisel tercihlerimiz, sağlık durumumuz ve estetik endişelerimiz nedeniyle biz kadınların kendi isteği üzerine yapılan bir ameliyattır. Her cerrahi prosedürde olduğu gibi, bu ameliyatta da riskler ve potansiyel komplikasyonlar mevcuttur. Bu nedenle ameliyat öncesinde doktorumuzla detaylı bir görüşme yapmamız, riskler ve ameliyat sonrası hakkında detaylı bilgi almamız önemlidir.

Vajnoplasti nasıl yapılır?

Öncelikle ameliyatımızın mutlaka alanında uzman bir plastik cerrah ya da jinekolog tarafından ameliyathane ortamında ve tıbbi prosedürlere uygun olarak yapılması gerektiğini söyleyerek başlayalım. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatın da birtakım riskleri ve komplikasyonları bulunmaktadır. Ancak alanında uzman bir doktorun titiz çalışmasıyla bu riskler minimuma indirilebilir.

Ameliyat sürecimiz anestezi ile başlar. Belden aşağımızın uyuşturulduğu ve böylece ağrıyı hissetmeyeceğimiz epidural anestezi ile ameliyatı gerçekleştirmek mümkün olsa da, rahatlığımız açısından ameliyat sırasında çoğunlukla genel anestezi kullanılır. Ameliyat öncesi yapılan muayenede vajina boyutunda ne ölçüde bir daraltma yapılacağı doktorumuz tarafından belirlenir. Ameliyat sırasında bu doğrultuda vajinanın arka duvarından daraltma yapılır. Gevşemiş olan kas dokumuz sıkılaştırılır, genişlemiş olan fazla dokumuz çıkartılır. Ameliyat sırasında kullanılan kesiler ise vajina bölgesinin içinden yapılır. Böylece ameliyat sonrası dışarıda herhangi bir kesi izi kalmaz. Daraltma için kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen estetik dikişler olduğu için ameliyat sonrası ayrıca bir dikiş aldırma işlemine gerek kalmaz.

Ameliyat süresi yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. İyileşme süresinin de diğer ameliyatlara göre kısa olduğu düşünülürse, ameliyat sonrası cerrahımızın tavsiyelerine uymamız halinde vajinoplastinin oldukça rahat atlatılan bir ameliyat olduğunu söylememiz mümkündür.

Operasyon sonrası hastaneden aynı gün taburcu olabiliriz ve yaklaşık 1 hafta içerisinde günlük hayatımıza geri döneriz. Ancak iyileşme süreci devam ederken en çok dikkat etmemiz gereken şey elbette genital bölgemizin hijyenidir. Bu süreçte özellikle tuvalet kullanımı sırasında hijyen kurallarına her zaman olduğundan daha fazla özen göstermemiz ve genital bölgeyi temiz tutmamız gerekir. Sauna, hamam, havuz benzeri nemli ortamlardan da kaçınmalıyız.

Vajinoplasti hangi durumlarda yapılır?

Bu ameliyat hakkında özellikle son yıllarda vajinoplasti hangi durumlarda yapılır ya da vajinoplasti kimlere yapılır benzeri sorularla sıklıkla karşılaşmaya başladık. Düşünülenin aksine bu işlem sadece bir estetik operasyon değildir. Aynı zamanda işlevsel problemlere de çözüm sunarak hem cinsel hem sosyal hayatımızda önemli bir fark yaratan vajinoplastiyle ilgili merak edilen sorulara daha yakından bakalım.

Aşağıdaki problemlerden şikâyetçiysek vajinoplasti ameliyatı için uygun bir aday olabiliriz:

Vajinal Gevşeme: Vajina, yaşlanmamıza bağlı kollajen eksikliği nedeniyle, doğum sonrası, bebeğin iri olması, kilo kaybetmemiz veya vajinal bölgede gevşemeye doğal olarak yatkın olmamız nedeniyle gevşeyebilir, vajinal kaslarımız zayıflayabilir. Bu durum cinsel hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilir ve vajinal duvarların sıkılaştırılması için bu operasyonu düşünebiliriz.

Cinsel İlişki Sırasında Rahatsızlık: Vajinal gevşeme veya anatomik değişiklikler nedeniyle cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık yaşamamız durumunda vajinoplastiyi düşünebiliriz.

İdrar veya Dışkı Kaçırma Sorunları: Vajinal kaslarımızın zayıf olması, idrar kaçırma sorunu yaşamamıza neden olabilir. Günlük hayatımızı olumsuz yönde etkileyen ve sürekli bir tedirginlik yaratan bu durumu düzeltmek için vajinoplasti ameliyatı düşünebiliriz.

Vajinal Gaz Çıkartma Sorunu: Vajinal gevşeme ve kaslarımızın zayıflaması ile birlikte karşılaşabileceğimiz sorunlardan biri de vajinal gaz çıkartma sorunudur. Cinsel ilişki sırasında, spor yaparken, ağır bir şey kaldırdığımızda hatta bazen hapşırırken bile bu sorunla karşılaşabiliriz. Son derece rahatsızlık veren bu problem vajinoplasti ameliyatı ile düzeltilebilir.

Doğum Sonrası Yeniden Şekillendirme: Doğum sonrası vajinal bölge bazı değişikliklere uğrayabilir. Bu değişikliklerden rahatsız olmamız halinde vajinoplasti ile vajinamızın yeniden şekillendirilmesini düşünebiliriz.

Ancak bu ameliyatın doğurganlık üzerinde olumsuz herhangi bir etkisinin söz konusu olmadığını da not edelim. Ameliyat sonrası tekrar gebe kalmamızda ya da doğum yapmamızda bir engel yoktur. Yeniden yapılan doğumla birlikte bölgede yeniden bir genişleme olacağı için ameliyatın tekrar edilmesi gerekebilir. Vajinoplasti sonrası yeniden doğum yapılmaması halinde yıllar içinde yeniden bir vajinal gevşeme ihtimali son derece küçüktür. Dolayısıyla ameliyatla elde edilen daraltmanın tekrar doğum yapılmaması halinde büyük oranda kalıcı olduğunu söylemek mümkündür.

Vajinoplasti ameliyatı kaç saat sürer?

Genital estetik ve işlevsel problemler nedeniyle gündemimize alabileceğimiz vajinoplasti ile ilgili çok merak edilen sorulardan bir tanesi de vajinoplasti ameliyatı kaç saat sürer sorusudur. Bu sorunun cevabı birçok faktöre bağlıdır ve her birimiz için süre farklılık gösterebilir. Örneğin ameliyatı yapacak olan cerrahın deneyimi, bizim anatomimiz, ne kadar daraltma yapılacağı, çıkarılacak fazla dokunun olup olmadığı, genital bölgedeki kasların ne durumda olduğu ve ameliyat sonrası istediğimiz sonuçlara göre süre uzayabilir ya da kısalabilir.

Operasyon yaklaşık olarak 1 saat sürer. Ancak karmaşık vakalarda veya ek işlemler gerektiğinde süre 2 saat ya da daha uzun olabilir.

Ameliyat öncesinde, cerrahımız bize ameliyatın ne kadar süreceği konusunda bizim durumumuza özel bir tahmin sunacaktır. Dolayısıyla vajinoplasti ameliyatı ne kadar sürer sorusuna dair en doğru bilgiyi ameliyatı gerçekleştirecek olan kendi cerrahımızdan alabiliriz.

Vajinoplasti kaç günde iyileşir?

Vajinoplasti ne zaman iyileşir sorusunun cevabı ameliyatla daraltılacak bölgenin büyüklüğüne ve çıkartılacak dokunun fazlalığına göre değişebilir. İşlem yapılacak alana göre iyileşme süresi de farklılaşabilir.

Ameliyat sonrasında ilk günlerde biraz ağrı yaşamamız normaldir. Ameliyat sırasında yapılan işlemlerin etkisiyle ameliyat sonrası genital bölgede morluk ve şişlik oluşabilir. Ancak bunlar ikinci hafta sonu itibariyle etkisini büyük oranda kaybedecektir. Dışarıdan herhangi bir kesi işlemi yapılmadığı ve ameliyat dikişleri içeriden atıldığı için genital bölgede ameliyata sonrası herhangi bir iz oluşmaz.  Ayrıca ameliyatta kendiliğinden eriyen estetik dikişler kullanıldığı için ameliyat sonrası ayrıca bir dikiş aldırma işlemi yaptırmamıza gerek kalmaz. Genital bölge her ne kadar son derece hassas bir bölge olsa da, iyileşme hızının oldukça hızlı olduğu bir bölgedir ve doktorumuzun tavsiyelerine uyarsak bu süreci kolayla atlatabileceğimizi söylemek mümkündür.

Vajinoplasti kaç günde iyileşir sorusunun herkes için geçerli olan tek bir cevabı yoksa da genel olarak dikkat etmemiz gereken konuları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Ameliyat sonrası ilk hafta istirahat hızlı bir iyileşme süreci için çok önemlidir. Bu süreyi olabildiğince dinlenerek geçirmeliyiz.
  • Hızlı bir iyileşme için soğuk kompresler kullanmamız faydalı olabilir. Ancak buz paketi uygulama yöntemini sadece doktorumuz tavsiye etmişse uygulamalıyız ve doktorumuz ne sıklıkla ve şekilde tavsiye etmişse o şekilde uygulamalıyız.
  • Yaraların çabuk iyileşmesi için vitamin ve protein içeriği bakımından zengin gıdalarla beslenmek iyileşme sürecimize olumlu etki sağlayacaktır.
  • Ameliyat bölgesinin zorlanmaması ve iyileşme sürecinin aksamaması açısından beslenmemize dikkat etmemiz, olabildiğince kolay sindirilebilen, kabızlığa neden olmayacak, lifli gıdalar tüketmemiz gerekir.
  • Ameliyat sonrası genital bölgemizden hafif sızıntılar gelebilir. Bu süreçte genital bölgenin kuru ve temiz tutulmasına özellikle önem göstermeliyiz.
  • Doktorumuzun verdiği ek ilaçlar ya da antibiyotikler varsa, bunları da doktorumuzun önerildiği şekilde kullanmalıyız.
  • Doktorumuzun tavsiye ettiği süreden önce tampon kullanmamalıyız ve cinsel ilişkiye kesinlikle girmemeliyiz.
  • Doktorumuz izin verdikten sonra, cinsel ilişkiye gireceğimiz ilk zamanlarda da ameliyat bölgesini fazla zorlamamak adına kayganlaştırıcı ürünler kullanabiliriz.

Vajinoplasti Sonrası Cinsel İlişki

Vajinoplasti operasyonu sonrası iyileşme süreci yapılan ameliyatın büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Tam bir iyileşme olmaksızın cinsel ilişkiye girmek ise ameliyatımızla elde ettiğimiz kazanımları riske atmak olur. Ameliyat sonrası kontrollerimiz sırasında doktorumuz iyileşme eğilimimize bağlı olarak bu soruya daha isabetli bir cevap verecektir.

Dolayısıyla vajinoplasti sonrası cinsel ilişki konusunda doktorumuzla konuşmak en doğru olandır. Ancak doktorumuzun onayı sonrası cinsel ilişkiye dair yapmamız gereken bazı önemli uyarılar vardır:

İlk deneyimler nazik olmalı: Ameliyat sonrası ilk cinsel ilişki biraz zor olabilir. Unutmayalım ki çok uzun yıllar içinde gevşemiş olan vajinal kaslarımız onarıldı ve gevşeyen doku çıkartıldı. Dolayısıyla ameliyatla travmatize olan bölgede iyileşme sonrası ilk cinsel ilişki sırasında ağrılar ve hassasiyet olması normaldir. Bu nedenle ilk seferlerde nazik ve özenli olmak önemlidir.

Rahat olmalıyız: Cinsel ilişki sırasında rahat hissetmek her zaman önemlidir ancak vajinoplasti sonrası rahat hissetmek özellikle çok önemlidir. Eğer kendimizi rahat hissetmiyorsak bu durum kasılmamıza neden olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası ilk cinsel ilişkide kontrol mutlaka biz kadınlarda olmalıdır.

Kayganlaştırıcı kullanımı: Ameliyat sonrası travmatize olan vajinal bölgeyi görece rahatlatacak bir diğer yöntem de kayganlaştırıcı kullanmaktır. Ameliyat sonrası doktorumuzun bilgisi dâhilinde kayganlaştırcı ürünler kullanarak daha konforlu bir normalleşme süreci yaşayabiliriz. Eğer doktorumuzun bizim durumumuzu göz önünde bulundurarak özel olarak önerdiği belli bir ürün varsa mutlaka o ürünü kullanmalıyız.

Temizlik ve hijyen: Bu süreçte genital bölgeyi kuru ve temiz tutmak son derece önemlidir. O nedenle havuz, deniz, küvet, sauna ve hamam gibi nemli ortamlardan uzak durmalıyız.

 

Yazar: Erkan Kural

Erkan KURAL

Daha fazla bilgi için aşağıda listelediğimiz doktorlarımızın kendi web sitelerini de ziyaret edebilirsiniz:

Ümran Muslu – Vajinoplasti Ameliyatı

Erkan Kural – Vajinoplasti Ameliyatı