Sinüzit Tedavisi

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit Nedir?

Sinüzit oluşumuna neden olan sinüs, burun boşluğu çevresindeki hava boşluklarıdır. Sinüsler ve burun boşluğunu döşeyen mukoza üzerinde, epital adı verilen titrek tüyler bulunmaktadır. Bu tüylerin üzerinde de mukus (sümük) denilen tüyler bulunmakta ve bu tüylerin görevi de nefes aldığımız zaman burun boşluğumuza gelen yabancı cisimleri ve bakterileri burun boşluğunun gerisine doğru atarak bu bölgenin temizlenmesini sağlamaktır.

Çalışma fonksiyonlarda bir bozukluk ortaya çıkması durumunda, örneğin hasta nezle olduğunda bu bölgede bir şişkinlik ortaya çıkıp sinüsün burun boşluğuna açılan ağzı tıkanmaya başlarsa bu durum sinüste bir enfeksiyon gelişmeye başladığının işaretidir. Enfeksiyonun oluştuğu bölge tek bir tabakadan oluştuğu için burun boşluğunu etkileyen bir enfeksiyon, sinüsleri de etkiler ve mukus birikimi başlar ve mukus buruna boşaltılamayıp sinüsler içerisinde biriktiğinde sinüzite neden olur.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit, akut sinüzit ve kronik sinüzit olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bu iki sinüzit atağının belirtileri birbirinden farklıdır. Kişinin genel hastalık halinde olmasına akut sinüzit denilmektedir.

Grip, nezle gibi rahatsızlıkların temelinde sinüzit bulunduğu için her insan hayatında en az 2-3 kez bu rahatsızlığa yakalanmaktadır. Akut sinüzit ateş, yüz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, tek taraflı akıntı, koku alamama, tat alamama ve genel durum bozukluğu olarak tanımlanabilir.

Kronik sinüzit ise sinsi bir hastalık olmakla birlikte belirtilerini hemen göstermez. Doktorların kronik sinüziti tespit etmeleri bu yüzden daha zor olmaktadır. Çünkü hastalar sinüziti genellikle sadece baş ağrısı ile ilişkilendirdiklerinden baş ağrılarının olmadığı gerekçesi ile sinüzit olma ihtimallerini ortadan kaldırırlar. Aslında olan ise şudur ki; kronik sinüzitte polip denilen özel bir madde salgılanmakta ve bu madde sinüsün içerisinde bulunan örtüde şişmeye yol açıp özel bir madde salgılayarak ağrıyı engeller. Bu nedenle de baş ağrısı engellendiği için hasta sinüzitten şüphe etmez. Hastalık sinsi şekilde ilerlediğinden dolayı çoğu belirti göz ardı edilmektedir. Kronik sinüzitte var olan belirtiler arasında en önemlileri koku alamama ve tat alamama şeklinde kendisini gösterir. Ayrıca burun gerisinde akıntı, yüzde dolgunluk hissi, gözlerin arkasında dolgunluk hissi şeklinde seyreden belirtiler de kronik sinüzitin habercisi olmaktadır.

Sinüzit Türleri

Genel olarak sinüzit adı ile tanımlansa da bu hastalığın birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar belirtilerine ve etkilerine göre değişmektedir.

  • Ani olarak başlayan ve şikayetlerin 1-4 haftalık sürede sonlandığı enfeksiyonlar ‘akut rinosinüzit’,
  • 4 haftadan fazla süren ve 12 haftadan önce sonlanmayan enfeksiyonlar ‘subakut rinosinüzit’,
  • Bir yıl içerisinde dört ya da daha fazla sayıda gerçekleşen ve şikayetlerin en az 5-7 gün sürede sonlandığı enfeksiyonlar ‘ akut rinosinüzit’,
  • Şikayetlerin 12 haftadan uzun sürdüğü enfeksiyonlar ‘kronik rinosinüzit’ olarak adlandırılmaktadır.

Sinüzit Neden Olur?

Sinüzitin ortaya çıkmasında birden fazla farklı sebep olabilir. Geniz eti, burun eğriliği, kistik fibrosiz ve bağışıklık sisteminin zayıflığı gibi sebepler sinüzite yol açabilmektedir. Sinüslerin boşalma kanalının tıkanması, mukus kıvamının değişmesi, alerjik bünyeye sahip kişilerde sinüs ataklarının oluşması da sinüzit oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca hava kirliliği, hayvan tüyleri, toz, sigara dumanı gibi etkenler de kronik sinüzit gelişimine neden olan diğer faktörler arasında yer alır.

Akut Sinüzit Nedir?

Akut sinüzit, sinüslerin içerisini çevreleyen mukozanın iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Genelde viral bir hastalık sonrası, polip ya da burun eti büyümesi sonucu sinüs yapısı bozulur ve bununla birlikte burun içinde biriken mukusta bakteriler çoğalmaya başlar. Bakterilerin çoğalmasıyla beraber iltihaplanma daha şiddetli bir hale gelir. Baş ağrısı, burun akıntısı, geniz eti ve bazen de kanlı sümük şeklinde akıntılarla kendini gösterebilir. Kendi haline bırakılırsa genellikle 1-4 hafta içerisinde düzelebilir ancak erken dönemde ilaç tedavisine başlamak sinüzitin daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Özellikle erken dönemde sinüs drenajını artırmak için burun spreyi ve ödemi azaltmak için kullanılacak alerji spreyleri şikayetleri en aza indirgeyerek iyileşme sürecine katkıda bulunacaktır. Yukarıda belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi uzman doktorlarına başvurabilir ve en kısa sürede tedavinizi başlatabilirsiniz.

Kronik Sinüzit Nedir?

Belirtilerin ve şikayetlerin 12 haftadan daha uzun sürmesi ile ortaya çıkan enfeksiyonlar kronik sinüzit olarak adlandırılmaktadır. Bilgisayarlı tomogrofi yardımı ile 8 adet sinüsün hangi durumda olduğuna bakılır ve poliplerin(burun etlerinin) durumu kontrol edilerek kronik sinüzit hastalığına teşhis konulabilir. Enfeksiyon hastalıkları ve çevresel faktörler(küf, toz, sigara dumanı vb.) durumlar kronik sinüzitin oluşumuna zemin oluşturmaktadır. Bunların dışında orta kulak iltihabı ve astım hastalarında da kronik sinüzit ile sıkça karşılaşılabilir. Astım hastalığı, solunum yollarında iltihap oluşturduğu için kronik sinüzit meydana getirebilir.

Kronik sinüzitte de akut sinüzit gibi burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, baş ağrısı, diş ağrısı, öksürük, kulak ağrısı gibi şikayetler izlenir ancak kronikleşen iltihaplarda genellikle şikayetler azaldığından bu hastalığa sadece hikaye ile tanı koymak zorlaşır. Bu nedenle tomografi hastalığın teşhisinin belirlenmesinde şarttır. Eğer sizde de bu ve benzeri şikayetler bulunuyorsa Üsküdar Özel  Hürrem Hastanesi uzman hekimlerine başvurmanızı tavsiye ederiz.

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Akut sinüzit tedavisinde antibiyotikler ve burun açıcı spreyler(steroid) önemli rol oynamaktadır. İlaçlarla beraber bol sıvı tüketmek, mukusun(sümük)yumuşamasını sağlar ve koyu kıvamdaki mukusun daha kolay vücuttan atılmasına yardım eder. Burun içinde ödem tespit edilen hastalarda steroid kullanımına başlanabilir. Ayrıca alerjen sebeplerle akut sizünit durumlarında da antihistaminik olarak adlandırılan ilaçlar tedavi planına eklenebilir. Akut sinüzite bakterilerin sebep olduğu durumlarda ise antibiyotik kullanımı gerekebilir.

Kronik sinüzit tedavisinde ise antibiyotikler ve burun spreyleri(steroid) en önemli ilaçlardır. Ancak kronik sinüzitin tedavisi için tek bir tedavi planı mevcut değildir. Kronik sinüzit tedavisinde enfeksiyonun azaltılması, çevresel tetikleyici faktörlerden sakınılması, altta yatan bir enfeksiyon hastalığı varsa bu hastalığın tedavisinin yapılması gerekli olabilir.

Kronik sinüs enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi en az 2-3 hafta sürmelidir. Bu enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisine karşı bir direnç gelişebileceği için, uzun tedavi süresi göz önüne alınarak burun içinden endoskopi ile alınacak kültür sonuçlarına göre ilaç tercihi yapılmalıdır. Kronik sinüzit tedavisine başlandıktan sonra hasta 2-3 hafta süreyle takip edilmelidir. Tedavi sürecine uygun antibiyotik ve burun spreyleri kullanıldığı halde şikayetleri azalmayan hastalarda cerrahi tedavi alternatif bir tedavi yöntemi olarak düşünülmelidir. Çünkü kronik sinüzit sorunu yaşayan ve medikal tedavi ile sonuç alamayan hastaların yaklaşık olarak %75-%80’ni cerrahi tedavide olumlu sonuçlar almaktadır. Cerrahi tedavi gören hastaların bu sorunu tekrar yaşamamaları için medikal tedavilerine devam etmeleri önemlidir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sinüzit Evde Tedavi Edilebilir Mi?

Akut sinüzitin evde tedavisi için tuzlu su ile burun spreyi yapılabilir, okaliptüs yağı içeren buharlaşan merhemler ile buharlı su yapılarak buruna çekilebilir, ılık kompresler yapılabilir. Ancak tanının net koyulabilmesi ve tedavinin daha hızlı yanıt vermesi için Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi hekimlerine başvurabilirsiniz.

Sinüzit Baş Ağrısı Yapar Mı?

Evet, sinüzit şiddetli baş ağrılarına sebep olmaktadır. Kafa arkası, alın ve şakaklarda yoğun ağrı hissedilebilir. Bu ağrılar zamanla dişlere, damağa ve buruna doğru yayılabilir.

Grip Aşısı Olmak Sinüzitin Gelişmesine Engel Olabilir Mi?

Evet, yıllık olarak düzenli grip aşısı olmak sinüzit oluşumunu büyük oranda engelleyebilir.

Sinüsler Nasıl Boşaltılır?

Sinüslerde yaşanan tıkanıklığı gidermek ve nefes alışverişini rahatlatmak için tuzlu su yöntemi kullanılabilir. Hazırlanışı için bir miktar su kaynatılıp soğumaya bırakılır. Dinlenmiş ve soğumuş suya 1 tatlı kaşığı deniz tuzu ya da karbonat eklenerek hazırlanabilir. Daha sonra bir enjektör yardımı ile buruna sıkılabilir ya da avuç içerisine bu karışım alınarak buruna çekilebilir.

 

Yazar: Mustafa Polat

Mustafa POLAT