Orta Kulak İltihabı

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Orta kulak iltihabı ile ilgili olarak öncelikle kulak hakkında bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Kulak; dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılır. Dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı ise dış ve orta kulağı birbirinden ayırır. Yani orta kulak, kulak zarının daha iç tarafında bulunur ve bir boşluktan oluşur.

Tıp dilindeki adı ‘’otitis media’’ olan orta kulak iltihabı orta kulaktaki bir virüs ya da bakteri sebebi ile oluşabilir. Orta kulakta bakterilerin yerleşip hastalık yapacak kadar çoğalmasıyla orta kulak iltihabı oluşur. Bu iltihap yeni oluşmuşsa akut orta kulak iltihabı, uzun süreden beri varsa kronik orta kulak iltihabı adını almaktadır. Bazı durumlarda östaki borusunun tıkanmasına bağlı olarak orta kulak iltihabı gelişebilir ve buna da seröz orta kulak iltihabı denir.

Orta Kulak İtihabı Neden Olur?

Orta kulağa mikroplar genellikle östaki borusu aracılığı ile geniz ya da boğazdan gelir. Östaki borusunun çocuklarda daha düz ve kısa olmasından kaynaklı daha çok çocuklarda görülür. Bazen orta kulakta bakteri ve virüslere bağlı olmadan da iltihap gelişebilir. Bu durum genellikle östaki borusunun alerji gibi nedenlerle tıkanıp orta kulakta basınç oluşmasına ve yapışkan sıvı toplanmasına bağlıdır. Seröz orta kulak iltihabı olarak adlandırılan bu durum orta kulak iltihabından farklı belirtiler verir ve tedavisi de farklıdır. Orta kulak iltihabı genellikle ilaç tedavisi ile düzelirken seröz orta kulak iltihabı kulak zarını çizmek ya da tüp takmak şeklinde bir ameliyat gerektirebilir.

Orta Kulak ltihabı Belirtileri Nelerdir?

Hayatı olumsuz etkileyen orta kulak iltihabı belirtilerini aşağıdaki maddeler eşliğinde sayabiliriz;

  • Orta kulak iltihabı belirtileri arasında en sık rastlanan durum kulak ağrısındır. Özellikle akut dönemde şiddetli kulak ağrıları sıklaşmaktadır. Bu ağrılar hastayı uykudan uyandıracak şiddette olabilir. Şiddetli ağrı durumunda ateş ve işitmede azalma durumları yaşanması da olasıdır.
  • Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi bir enfeksiyon belirtileri de orta kulağın işleyişini bozmasına yol açar ve bu durum mukus oluşmasıyla ortaya çıkar. Östaki borusu yoluyla bu bölgeye mikropların gelmesiyle, toplanan iltihapla beraber kulak zarı dışa doğru bombeleşir ve kulakta şiddetli ağrı meydana gelebilir.
  • Orta kulakta şiddetli sıvı birikimi olduğunda hastanın kulak zarı delinebilir ve kulaktan kanlı iltihap akabilir. Orta kulak iltihabının belirtileri hızlı bir şekilde gelişir ve birkaç gün içinde düzelir. Bu durum akut orta kulak iltihabı olarak bilinir. Başlıca belirtileri, kulak ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, baş dönmesi, işitme ve denge sorunlarıdır.

Bu belirtilerin biri ya da birkaçına sahipseniz Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman ekibine başvurabilir, aklınıza takılan tüm soruları alanında uzman doktorlarımız ile paylaşabilirsiniz.

Orta Kulak İltihabı Nasıl Muayene edilir?

Orta kulak iltihabının çeşidine ve belirtisine  göre muayene tanıları değişir. Bakterilere bağlı iltihapta kulak zarı kızarık, bombeleşmiş görülür. Kulak zarındaki en önemli bulgu zarın içe doğru çökmesidir. Kronik iltihaplarda ise kulak zarında delik ve varsa akıntı görülür.

Hangi Tetkikler Yapılır?

Yeni oluşmuş bir orta kulak iltihabında teşhis muayene ile konduğu için genellikle tetkik gerektirmez. Seröz ve kronik orta kulak iltihaplarında işitme testleri gereklidir.

Küçük Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Orta kulak iltihabı genellikle daha çok çocuklarda ve bebeklerde görülmektedir. Çocuklarda belirtiler yetişkinlerden farklı olabilmektedir. Kış aylarında daha çok görülen bu hastalık, çocuklarda huzursuzluk, ateş, ishal gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulak iltihabı genellikle 2 ile 5 gün içinde kendiliğinden iyileşir ve bunun için özel bir tedaviye gerek duyulmamaktadır. Gereken durumlarda ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi ise uzman bir doktor tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile tedavi edilir. Bunun yanında, burun ve östaki borusunun açılması için hastaya ilaç verilebilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler ve ağrı kesiciler gelir.

Ağrının şiddetli olduğu iltihaplanma durumlarında cerrahi müdahale gerekebilir. Kulak zarı, bir uzman doktor gözetiminde çizilir ve böylece kulak zarında delik oluşması engellenir. Bebeklerde orta kulak iltihabının önüne geçilebilmesi için bazı önlemler alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin başında ise bebeğin yeterli miktarda uyuması, beslenmesi, hava kirliliğinden korunması ve sigara durmanından uzak tutulması gelir.

Hangi Durumlarda Ameliyat Yapılır?

Seröz orta kulak iltihabında eğer hastada işitme kaybı var ve bu durum ilaç tedavisiyle düzeltilemiyorsa tedavi ameliyattır. Kronik orta kulak iltihabında da eğer iltihap orta kulaktaki kemikçikleri eritmeye başlamış ve dokulara yayılmaya başlamışsa yine ameliyat gereklidir.

Kulak İltihaplanmasında Ameliyat Kesin Çözüm mü?

Kulak iltihapları için yapılan ameliyatlardan önce hiçbir zaman sorunun kesinlikle yok olacağına dair iddiada bulunulmaz. Tüp takılan hastalarda tüp çıktıktan sonra orta kulaktaki basınç ve sıvı problemleri tekrar edebilir. Bazen birkaç kez tüp takılmasına rağmen problemin devam ettiği hastalar vardır. Kronik orta kulak iltihabı ameliyatları sonucunda ise takılan zarın tutmaması, takılan protezlerin yerinden çıkması, iltihabın devam etmesi gibi problemler oluşabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Orta Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp iltihaplı sıvının boşalmasına yardım eder. Çene hareketleri ve kulağa yapılacak hafif masajlar etkili olabilir.

Bitki Çaylarından Faydalanılabilir Mi?

Papatya, ıhlamur gibi sıcak bitki çayları içmek ve bu çayların buharını teneffüs etmek iltihaplanmanın azalmasına ve hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Orta Kulak İltihabının Evde Tedavisi Yapılır Mı?

Akut bir iltihaplanma söz konusu ile doğal bir antibiyotik kaynağı olan sarımsak ve soğandan faydalanılabilir. Elma sirkesi ile gargara yapmak boğazın rahatlamasında yardımcı olacaktır.

Orta Kulak İltihabına Sıcak İyi Gelir Mi?

Doktorunuzun vereceği reçetede yer alan ilaçların yanında ağrının acısını azaltmak için kulağa belirli aralıklarla sıcak pres uygulayarak rahatlatabilirsiniz.

Kulak İltihabı Ateşi Kaç Gün Sürer?

Ağır seyreden hastalıklarda yüksek ateş bazen 3 güne kadar sürebilmektedir.

Kulak İltihabı Beyne Zarar Verir Mi?

Kronik orta kulak iltihabında iltihap beyne ulaşarak beyin dokusunda ve çevresinde enfeksiyona  yol açabilir ve bu durum ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Bu durumlarla karşılaşmamak için hastalık belirtileri hissedildiği anda Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi’ne başvurabilirsiniz.

Kulak İltihabı İlaçla Kaç Günde Geçer?

Hastalık, 10-14 gün süreyle kullanılan antibiyotiklerle ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Çocuklarda kulak zarı iltihap sebebiyle çok şişebilir. Bu durum şiddetli ağrıya sebep olur ve kulak zarında delinme riski saptanırsa kulak zarında küçük  bir kesi yapılarak iltihabın boşaltılması gerekebilir.

Kulak İçi Şişmesine Ne İyi Gelir?

Kulak içi şişmesi durumuyla karşı karşıya kalındığında doktorunuzun reçete edeceği ağrı kesicileri kullanabilir, ağrısı azaltmak amacıyla kulağa sıcak pres uygulayabilirsiniz.

 

Yazar: Onuralp Kurt

Onuralp KURT

Birim Doktorlarımız

Bu birim için doktor bulunamadı.