Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi Nedir?

Obezite, kişinin vücut kitle endeksinin çok daha üzerinde bir kiloya sahip olmasıdır. Aşırı ve yanlış beslenme, hormonal sorunlar, hareketsiz yaşam ve genetiğe bağlı nedenlerden dolayı obezite sorunları ortaya çıkabilmektedir. Obezite, tedavi edilmediğinde kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olmasının yanı sıra farklı hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir.

Obezite cerrahisi ise, aşırı kilo problemi yaşayan kişilerin tedavi süreçlerinin genel adıdır. Obezite cerrahisi ile fazla kilo nedeniyle sağlık sorunu yaşayan kişilerin sağlıklı bir şekilde zayıflamalarını sağlamak mümkündür.

Obezite Cerrahisi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diğer adı bariatrik cerrahi de olan obezite cerrahisi, vücut kitle endeksi 40 ve üzeri olan kişilerde uygulanan ameliyat türlerinin genel adıdır. Tedavi öncesinde kişinin sağlık geçmişi incelenir ve eğer uygulanmadıysa ilk etapta diyet ve egzersiz yöntemleri uygulanır. Buna rağmen sağlıklı zayıflama görülmeyen kişilere doktor gözetiminde ihtiyacı olan obezite yöntemi uygulanır. Eğer sizde obezite sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi doktorlarından randevu alarak tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Başlıca obezite cerrahisi yöntemlerine değinmek gerekirse;

  • Tüp mide ameliyatı
  • Gastrik bypass
  • Robotik cerrahi
  • Mide balonu
  • Mide kelepçesi

Tüp Mide Ameliyatı

En çok bilinen ve en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden biri olan tüp mide ameliyatı, midenin %80’lik bir kısmının alınması ile yapılır. Sleeve gastrektomi adı ile de bilinen bu yöntem, hastanın midesinin küçültülerek ince uzun bir tüp şekline getirilmesini sağlar. Böylelikle hastada ameliyat sonrasında iştah kapanır ve gıda alımı kısıtlanır. Ameliyat sonrasında doktor kontrolünde sıkı bir diyet uygulanarak zayıflama süreci takip edilir.

Gastrik Bypass

Gastrik bypass ameliyatında da diğer yöntemlerde olduğu gibi mide hacmi küçültülerek kişinin sağlıklı bir şekilde zayıflaması hedeflenir.

Obezite cerrahisinde en çok uygulanan yöntemlerden biri olan gastrik bypass iki adımda uygulanan bir yöntemdir. Midenin büyük bir bölümünü bypass ederek uygulanan yöntemde ilk aşamada üst kısım mideden ayrılır, daha sonra midenin büyük bir bölümü bypass edilir ve kalan kısım (yaklaşık 30-50 cc) bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsaklara dikilir.

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, çeşitli obezite ameliyatlarının uygulandığı yöntemlerin adıdır. Bu yöntemde hastaya robot adı verilen bir cihaz ile müdahale edilir. Doktor bu yöntemi kullanarak küçük kesikler yardımı ile hastaya müdahale eder. Tıpta birçok alanda kullanılan bu yöntem obezite cerrahisinde de sıklıklı kullanılmaktadır.

Mide Balonu

Mide balonu hastanın midesine balon yerleştirilmesi ile uygulanan yöntemdir ve mide küçültme işlemi ile karıştırılmamalıdır. Bu yöntemde mide içine yerleştirilen bu balon hastanın midesinde yer kaplayarak iştahsızlığa yol açar. Ameliyat öncesinde kullanılan bir yöntem olmakla birlikte kilo problemi yaşayan fakat ameliyata uygun olmayan hastalarda da kullanılabilir.

Mide Kelepçesi

Obezite sorunu yaşayan kişiler için uygulanan mide kelepçesi, mide küçültme operasyonlarından biri olarak uygulanmaktadır. Bu yöntemde mide girişine şişirilebilir bir bant takılarak mide kapasitesi küçültülür. Bu yöntemde iştahta azalma olmaz fakat hasta midesi küçüldüğü için yeme kapasitesini aşamaz.

Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

Obezite cerrahisi herkese uygulanabilecek bir yöntem değildir. Çeşitli nedenlerden dolayı vücudun kitle endeksinden yüksek değerde olması ve aşırı yağlanma sonucu ortaya çıkmaktadır. Aşırı kilo alma ve bu kiloları verememe sorunuyla başlasa da beraberinde birçok hastalığa da neden olabilmektedir. Bu nedenle de obezite sorunları başta olmak üzere; şeker hastalığı, kalp hastalığı, uyku apnesi vb rahatsızlıklar da obezite cerrahisi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir.

Ayrıca obezite cerrahisi tedavisi gören hastaların operasyonlardan sonra da yaşam tarzlarını değiştirmesi ve doktor kontrolünde buna uygun şekilde hayatlarını devam ettirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tedaviler ilk aylarda sonuç verse de ileriki dönemlerde daha kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Obezite Cerrahisinde Karar Verme Süreci

Obezite sorunu yaşayan hastaya hangi operasyonun yapılacağına karar verme aşaması tamamen hastanın sağlık geçmişine bağlı olarak ilerlemektedir. Doktor hastanın sağlık geçmişini dinledikten sonra bir dizi tetkikler ister ve sonuçlara bağlı olarak hangi işlemin yapılacağına karar verilir.

Hastaların çok büyük bir kısmında tüp mide ameliyatı tercih edilirken bazılarında gastrik bypass uygulanmaktadır. Ameliyat uygulamasının riskli olabileceği hastalara ilk etapta mide balonu operasyonu da uygulanabilmektedir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Kontrolleri

Bazı hastalarda obezite cerrahisi uygulandıktan 2 yıl sonra yeniden kilo alma durumları gözlemlenebilmektedir. Ortalama yüzde 10 oranında görülen bu durum bazı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenler;

  • Hastanın yeme içme düzenini değiştirmemesi
  • Egzersizleri aksatması
  • Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaması
  • Yüksek karbonhidratlı besinler tüketmesi
  • Çevresinde yeme bozukluğu olan kişilerle vakit geçirmeye devam etmesi gibi nedenler obezite sorununu tekrar tetiklemeye neden olmaktadır.

Ameliyat öncesinde doktorlar hastalarına sürecin nasıl işleyeceğini detaylı şekilde anlatsa da bazı hastalar bu süreci kolay atlatacağını düşünmektedir. Psikolojik olarak da hazır olunması gerekilen bu süreç operasyon sonrasında da sağlıklı yaşama kültürü oluşturmayı gerektirmektedir. Bu nedenle de başarılı sonuç alınması isteniyorsa hastanın yaşam tarzını değiştirmesi şarttır.

Ayrıca operasyon sonrasında da doktor, diyetisyen ve psikolog eşliğinde yürütülen her süreç mutlaka başarıya ulaşmaktadır. Bu şekilde yapılan hasta takipleri ile hastalar yeniden kilo almamakla birlikte ideal kilolarını korumaya da devam etmektedir.

Mide Ameliyatları Sonrası Kilo Verme Süreci

Tüm operasyonlardan sonra hasta doktor kontrolünde diyet ve egzersiz programına alınmaktadır. Yapılan işlemlerin başarılı olması için ameliyat sonrasında da hastanın düzenli beslenme sistemine geçmesi ile sağlanmaktadır. Hastanın tüm rutinleri doğru şekilde uygulaması halinde ortalama 1-1 buçuk sene içinde operasyon başarıya ulaşmış kabul edilebiliyor. Böylelikle hasta hem sağlığına hem de ideal kilosuna kavuşmuş olmakla birlikte hayat kalitesini de yükseltmiş olmaktadır.

Cerrahi Operasyon Sonrası Beslenme

Obezite cerrahisi işlemlerinin ardından hasta doktor kontrolü eşliğinde sıkı bir diyet programına girmektedir. İlk etapta tamamen sıvı ile beslenmesi gereken hasta katı yiyecekleri zamanla tüketmeye başlamaktadır. Operasyonun başarılı sonuçlanması için diyet ve egzersiz ikilisi hastanın bundan sonraki yaşamında oldukça önemli yer kaplamaktadır.

Hastanın istediği kiloya kavuşabilmesi için yeni bir yaşam tarzını benimsemesi ve buna uygun hareket etmesi gerekmektedir. Ağır bir diyet programı uygulayacağı için doktor kontrolünde vitamin ve mineral takviyelerini de ihmal etmemelidir.

Öğün atlanmaması gerekilen diyet programı ilk etapta sıvı olarak başlasa da katı yiyeceklere geçildiğinde hastanın mutlaka protein içerikli beslenmesi gerekmektedir. Hasta az porsiyonda ve 3 öğün olarak besin tüketimi sağlamalıdır.

Bu süreçte hastanın kafein, gazlı içecek ve alkol tüketimini de sonlandırması gerekmektedir. Gazsız içecekler tüketmek sindirimi kolaylaştıracağı gibi midenin iyileşme sürecini de hızlandıracaktır. Hastanın bu diyet programını geçici olarak görmemesi ve hayat boyu uygulaması en önemli kriterlerden biridir.

Obezite Cerrahisinin Riskleri Nelerdir?

Obezite cerrahisi yüksek oranda başarı elde edilen yöntemlerdir. Fakat her tedavide olduğu kadar bir risk payı da bulunmaktadır. Bypass ameliyatlarının ardından %5 oranında hastada ishal, bağırsak dolaşması ya da ülser görülme ihtimali olabilmektedir. Bunula birlikte mide balonu operasyonlarında ise az bir ihtimalde olsa ameliyat sonrası kaçak meydana gelebilmektedir. Bu durumların yaşanması halinde gerekli önlemler alınarak hasta en kısa sürede tedavi edilmektedir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Kadar Kilo Verilir?

Her hasta için farklı bir obezite cerrahisi yöntemi uygulanmaktadır. Bu nedenle de etkileri her hastada farklı şekilde görülmektedir. Dengeli ve sağlıklı beslenen aynı zamanda egzersizlerini de aksatmayan kişilerde olumlu sonuçlar alındığı gözlemlenmektedir. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse gastrik bypass ameliyatı yapılan kişiler ortalama %60-80 oranında kilo kaybı yaşarken tüp mide ameliyatı olan kişiler ortalama %50-70 oranında kilo kaybı yaşamaktadır.

Aktif International Üsküdar Hastanesi İstanbul’da Obezite Cerrahisi Tedavilerini Nerede Gerçekleştirmektedir ?

Aktif International Üsküdar Hastanesi’nde obezite cerrahisi ameliyatı olmak isteyen hastalarımız İstanbul Anadolu Yakası Üsküdar’da bulunan hastanemizi ziyaret edebilirler.

 

Yazar: Mehmet Fatih Korkmaz

Mehmet Fatih Korkmaz