Mide Balonu

Mide Balonu 

 

Bu yöntem balonun mideye endoskopi yöntemi ile yerleştirildiği ve midede yer kaplayarak kişinin açlık hissini ortadan kaldırdığı bir yöntemdir. Mide balonu, ameliyat yöntemi olmamakla birlikte obezite tedavisinde uygulanan en güvenilir yöntemlerden biridir. Diğer adı gastrit balon olan bu yöntem hastaya hafif anestezi verilerek endoskopik olarak gerçekleştirilir.

Bu yöntem ile kişide tokluk hissi yaratarak programa bağlı yeme alışkanlıkları oluşması ve bunu rutin hale getirebilmesi amaçlanmaktadır.  Avantajları oldukça fazla olan bir yöntemdir.

Mide Balonu Neden Uygulanır?

Çağımızın hastalığı olan obezite, birçok kişinin sağlığını ve yaşam kalitesinin olumsuz etkilemektedir. Obezite, doktor kontrolünde düzenli diyet ve spor programları ile kontrol altına alınabiliyor olsa da bu uygulamalar herkes için aynı sonucu vermemektedir. Bu durumdaki kişiler obeziteyle mücadele ederken düzenli diyet ve spora rağmen sonuç alamamakta ve bu da motivasyon kaybı yaratarak daha çok yemesine neden olmaktadır. Balon uygulamasındaki temel amaç ise kişinin az porsiyonlar ile doymasını sağlayarak zamanla mide de tokluk hissi yaratmaktır.

Her türlü yönteme rağmen sonuçsuz kalan, ameliyat olmak istemeyen ve ameliyat riski yüksek olan hastalara uygulanan bu yöntem ile kişinin istediği kiloya kısa sürede ulaşması amaçlanır. Kişinin obezite geçmişine ve tedaviye verdiği yanıta göre 6-12 ay arasında gerçekleşen bu süreç dünya çapında uygulanan bir yöntemdir.

Eğer sizin de sonuçlanamayan bir obezite rahatsızlığınız varsa Aktif International hastanelerindeki doktorlarımızdan randevu alarak gerekli tetkikleri yaptırabilir ve alanında uzman doktorlarımızın kontrolünde tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Nasıl Uygulanır?

Bu yöntem için kişinin öncelikle obezite geçmişine bakılmalı ve bu yöntem için uygun olup olmadığı tespit edilmelidir. Bunun için hastanın mide, yemek borusu ya da bağırsaklarında herhangi bir yara ya da var olan bir hastalık olmaması gerekmektedir.

Ameliyat yöntemi olmayan mide balonu, uygulaması oldukça kısa süren bir uygulamadır. Endoskopi yöntemi ile mideye yerleştirilen mide balonu uygulamasında hasta ağrı hissetmez.  İşlemin uygulanmasından 8-12 saat öncesinde hastanın gıda alımını durdurması gerekmektedir. Akciğer filmi, EKG gibi rutin kontrollerin ardından bir sorun olmaması halinde hastaya kısmi anestezi verilerek yarı baygın hale getirilir ve uygulama işlemine başlanır.

Endoskop cihazı uyuşturulmuş yutak borusundan içeri mide ve bağırsakları incelemek için gönderilir ve ardından mide balonu da jel sürülerek mideye yerleştirilir. Yerleştirme sonrası kontrolleri yapıldıktan sonra mavi renkte bir sıvı balona enjekte edilerek şişirilir. Balon mideye yerleştirilerek şişirildikten sonra endoskop cihazı çıkarılır ve uygulama başarıyla sonuçlanır. Mide balonuna mavi sıvı enjekte edilmesinin nedeni ise olası bir durumda (balonunu patlaması, sönmesi ya da etkisinin geçmesi vb.) mavi sıvı idrara karışırsa hemen müdahale edilebilmesi içindir.

Uygunluk Kriterleri

Mide balonu obezite ile mücadele eden ve kilo vermede sonuç alamayan kişilere uygulanır.  Bu yöntemin uygulanmasında hastanın vücut kitle endeksinin 27 ya da daha üzerinde olması gerekmektedir. Ayrıca kilo probleminin yanı sıra sağlığında sorunlar oluşan kişilere de bu yöntem uygulanabilmektedir. Bu rahatsızlıklar genellikle; diyet ve sporla klio veremeyen, kilo verse de yeniden alan, şeker hastalığı gibi durumlarda uygulanır.

Uygulama genel olarak kolay bir yöntem olsa da herkes için uygun olmayabilir. Mide ülseri, geniş mide fıtığı ve gebelik durumlarında asla uygulanmamaktadır. Bunun nedeni ise rahatsızlığından dolayı kişide mide bulantısı, ülser, mide kanaması, mide delinmesi, bağırsak tıkanıklığı gibi nadir de olsa bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Avantajları

Zayıflamak için uygulanan onlarca yöntem bazı kişilerde biyolojik ve genetik faktörlerden dolayı olumsuz sonuçlanmakta ve motivasyon kaybına neden olmaktadır. Bununla birlikte de ne yazık ki kilo vermek bir yana daha çok kilo artışı durumları yaşanmaktadır. Öncelikle kişinin kilo verememesinin ardında yatan durumu tespit edilmesi için bir doktora danışmasında ve gerekli tetkiklerin yapılmasında fayda vardır. Ardından doktorun gerekli gördüğü tedavi yöntemleri ile kilo verme uygulamaları denenebilir. Fakat tüm bunlara rağmen kilo verme konusunda zorluk yaşanıyorsa mide balonu yöntemi uygulanabilir ve hasta fazla kilolarından kolaylıkla kurtulabilir.

Oldukça kolay ve tüm dünyada uygulanan bir yöntem olan mide balonu avantajları oldukça fazla olan bir uygulamadır. Bu avantajlar;

  • Ameliyat yöntemi değildir ve kişi tamamen uyutulmaz.
  • Ağrısız bir yöntemdir.
  • Sağlığınıza hiçbir zararı yoktur.
  • 6-12 ay içerisinde ideal kiloya ulaşmanızı sağlar.
  • İnsülin direncinizi düzenler.
  • Sindirim ve boşaltım sisteminizi düzenler.
  • Sık ve çok yemek yeme alışkanlıklarınızı ortadan kaldırır.
  • Düzenli ve sağlıklı yeme alışkanlığı kazandırır.

Uygulama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişinin obezite gelişimine bağlı olarak mideye yerleştirilen balon 6-12 ay arasında bir süre sonunda kişi ideal kiloya ulaşmış olur. Fakat bu süreçte hasta balon ile yaşamaya alışmalı ve bunun için bazı noktalara dikkat etmelidir. Bunlar;

  • Yemekleri yavaş yemeli ve çok iyi çiğneyerek yutmalı
  • Öğün atlamamalı mutlaka en az 3 öğün belirli ölçüde beslenilmeli
  • Yemeklerden sonra yavaş şekilde bir bardak su içilmesi lışkanlık haline getirilmelidir. Bu durum balonun ıslanarak yemek yapışmasını engelleyecektir.
  • Yemekleri küçük tabaklarda yiyerek psikolojik olarak doyma hissi yaratılmalı
  • Yemekten önce asla sigara içilmemeli
  • Günde en az 1500 ml su tüketilmeli
  • Yüksek kalorili gıdalar ve alkol tüketiminden kaçınılmalı
  • Gazlı içecek, kahve ve çay tüketiminden kaçınılmalı
  • Akşam yemekleri geç saate bırakılmamalı
  • Günde en az 15-30 dakika arasında kısa yürüyüşler alışkanlık haline getirilmelidir.

Mide Balonu Çeşitleri 

Mide balonu hastanın midesine yerleştirildikten sonra yaklaşık olarak 6 ile 12 ay arasında kalmaktadır. Ortalama 10-25 kilo arasında zayıflamaya yardımcı olan bu uygulama hastanın ihtiyacına göre kendi arasında çeşitlere ayrılmaktadır. Obezite tedavisinde sıklıkla kullanılan 4 çeşit balon vardır. Bunlar,

  • Elipse (yutulabilir)
  • 6 aylık
  • 12 aylık
  • Ayarlanabilir şeklindedir.

Elipse (Yutulabilir) Mide Balonu

Elipse diğer adı ile yutulabilir mide balonu uygulama açısından tüm mide balonlarından farklıdır. Endoskopi gerektirmemekle birlikte hastanın su yardımıyla yutması şeklinde uygulanır. Kapsül şeklinde olan elipse mide balonu hap yutar gibi yutulur ve midede şişerek 4 ay süre ile burada kalır. 4 ayın sonunda ise kendiliğinden boşaltım yolu aracılığıyla mideden atılır. Elips mide balonu ortalama olarak hastaya 4 aylık süreçte 15-20 kg verdirebilir. Hastaya uygulanabilmesi için kişinin vücut kitle endeksinin 27 ile 40 arasında olması gerekmektedir.

6 Aylık Mide Balonu

Hastanın vücut kitle endeksinin 27 ile 40 arasında olmasına bağlı olarak hastanın ihtiyacına göre uygulanır. Endoskopi yardımı ile mideye yerleştirilir ve 6 aylık süreç sonunda mideden çıkarılır. Bu süreçte toplamda 10-20 kg arasında kilo kaybı yaşanmasını sağlar.

12 Aylık Mide Balonu

Bu balon hastanın 20 kg’dan daha fazla kilo vermesi gerektiği durumlarda uygulanır. Vücut kilo endeksinin uygun olması durumunda endoskopi yardımı ile mideye yerleştirilir ve bu sürecin sonunda yine endoskopi aracılığı ile mideden çıkarılır.

Ayarlanabilir Mide Balonu

Ayarlanabilir mide balonu hasta vücut kitle endeksinin 30 ile 40 aralığında olması durumunda uygulanır. Yaklaşık olarak 12 ay midede kalan bu balon türünün özelliği ise bu süreçte hastanın ihtiyacına göre balon hacminin ayarlanabilir olmasıdır. Gereken durumlarda endeskopi ile hastanın midesindeki balonun hacmi azaltılabilir ya da arttırılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Mide balonunun yan etkisi var mıdır?

Bu yöntem yan etkisi çok nadir görülen bir uygulamadır. Olası yan etkileri ise bulantı ve kusmadır. Bu belirtiler bir hafta içinde geçmektedir. Belirtilerin devam etmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Mide balonu ile ne kadar kilo verilir?

İlk olarak Amerika’da tasarlanan mide balonu zamanla tüm dünyada uygulanan bir yöntem olmuştur. Obezite ile mücadelede etkili olan bu uygulama hastanın durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 10-25 kg arasında kilo kaybı sağlamaktadır.

Mide balonu ameliyatı riskli midir?

Mide balonu uygulaması bir ameliyat türü değildir. Aksine yarı anestezi uygulanarak yapılan bir endoskopi işlemidir. Bununla birlikte güvenilirliği tüm dünyada kanıtlanmış bir uygulamadır. Riskli olmamakla birlikte çok nadir de olsa görülebilen mide bulantısı, kusma ve ishal gibi yan etkiler bulunmaktadır.

Mide balonu patlar mı?

Herhangi bir patlama riski bulunmaz. Sadece hastanın uygulaması sonrası gerekli talimatlara uymaması sonucunda tükettiği yüksek asit sonucu balonda delinme olabilir. Bu durumda çok nadir görülmektedir. Mide balonu delinmesi yaşanması durumunda da balon içindeki mavi sıvı idrara karışacağı için doktorunuz sayesinde hemen müdahale edilebilir.

Uygulama sonrası seyahat edilebilir mi?

Operasyon sonrası vücuda yabancı bir cisim yerleştirileceğinden ve bu cismin bir uyum süreci olacağından 1-2 gün istirahat edilmesi tavsiye edilir. Bu süre sonrasında yolculuk yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir.

Mide balonu ilaç kullanımını etkiler mi?

Bu uygulamanın kullandığınız ilaçları etkisini engelleme konusunda hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Ancak ilacın vücudunuza etki etmesi için gereken süreyi yavaşlatabilir.

Mide balonunun çıkarılma süresinin geçmesi sorun yaratır mı?

Yutulabilir mide balonu dışındaki diğer balonların bir kullanım süresi bulunduğundan zamanında çıkarılmayan mide balonları patlama riski taşımaktadır. Bu nedenle çıkarılma süresi gelen mide balonlarının işlemlerinin bir an önce yapılması tavsiye edilmektedir.

Yazar: Emre Erdoğan

Emre ERDOĞAN

Daha fazla bilgi için aşağıda listelediğimiz doktorlarımızın kendi web sitelerini de ziyaret edebilirsiniz:

Cihan Şahan – Mide Balonu

Mehmet Fatih Korkmaz – Mide Balonu

Birim Doktorlarımız

Bu birim için doktor bulunamadı.