Lenf Drenaj

Lenf Drenaj Nedir?

Bu sistem vücuttaki bağışıklık sistemi, savunma ve lenf sıvısının tamamının görevlerini yerine getiren sistemdir.

Lenf Drenaj Uygulaması

Lenf, akkan olarak da bilinir. Canlılarda bulunan vücudun sıvı oranının korunmasını sağlayan, bakteri ve yabancı hücreleri dokulardan arındıran toplar damar ağıyla kan damarlarına dökülen renksiz sıvıdır. Lenf drenaj damarlarındaki basınç kan damarlarındakinden daha düşüktür ve lenf sıvısı kandan daha yavaş akar. Lenf drenajının yan etkisi yoktur.

Lenfatik Drenaj Masaj

Bu masaj uygulaması ellerle ve ya lenf drenaj makinası ile uygulanır.

Elle Yapılan Masaj

Derinin önce yavaşça harekete geçirilmesi sağlanır. Yapılan işlemler damarlardaki lenfatik akışı iter. İşlem yapılan çeşitli yerlerde parmaklarla bastırıldığında, kullanılan lenfler atılarak yenileri oluşuyor, bu da o bölgedeki kan dolaşımının daha çok hızlanmasını sağlıyor. Lenf drenaj işleminde kullanılan makine ise, vücutta lenfatik sistem denilen, hücreleri besleyen beyaz sıvı dolaşımını hızlandırır. Bu aletin ayrıca kas sistemi üzerinde de olumlu etkisi var.

Lenf Drenaj Yöntemi Nasıldır? 

Hastaya ince çorap giydirilerek, bacaklar ve karın da sarılarak lenf drenajı cihazı çalıştırılır. Cihaz parmak uçlarından yukarıya doğru, düzenli aralıklarla basınç uygulayarak, lenf drenajını sağlar. İşlem haftada 2 ya da 3 kez uygulanır. Seans yaklaşık 30 dakika sürer.

Lenf Drenaj Etkileri Nelerdir?

İşlem yapılan bölgede cilt kalitesinde düzelme, çevresel olarak incelme, deride ve deri altında sıkılaşma oluşur. Lenf drenajı selülit uygulaması dışında başka sebepler için de uygulanır. Vücutta biriken ödemin dışarıya atılmasını sağlar, bağışıklık sisteminin ve diğer bazı organ sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca varis giderilmesinde de kullanılır.

Lenf Drenaj Uygulamasına Gelmeden önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

İşleme gelirken hastaya yanında ince çorap getirilmesi söylenir. Uygulama ince çorapla yapılmaktadır.

Lenf Drenajın Yan Etkileri Nelerdir?

Lenf Drenaj’ında yan etki bulunmamaktadır.

 

Yazar: Ekrem Güldaş

Ekrem Güldaş