Böbrek Taşı Kırma Nedir?
Kişinin bünyesinde üretilen idrarın dışarıdan atılışı sırasında içeride bekleyen idrar kristalleri bazen tamamen dışarı atılamaz ve birleşip kümeleşerek burada yerleşir. Olması gereken ise bu kristallerin idrar yolu ile sorunsuz bir şekilde vücuttan dışarı atılmasıdır. Fakat bu kristaller bir nedenden dolayı tamamen dışarı atılamaz ve burada birleşerek yerleşmeye başlarsa böbreklerde taş oluşum süreci başlar. Bu tür bir durumda da böbrek taşının kırılması gerekir. Son zamanlarda bu tedaviyi gerçekleştirmek için ise ThuLEP yöntemi yapılmaktadır.
ThuLEP Yöntemi Nedir?
Böbrek taşı kırma işlemi, ThuLEP adı verilen bir işlem ile ameliyat gerekmeden hızlı bir şekilde böbrek taşını kırma işlemine verilen addır. Böbrek taşı kırma işlemi, böbreklerinde ve mesane yollarının herhangi bir bölümünde taş oluşan kişiler için yapılmaktadır. Bu işlem, oldukça kısa süren ve başarı oranı da oldukça yüksek bir işlemdir.
Böbreklerde neden taş oluştuğu hakkında net bir bilgi olmamakla beraber kişinin beslenme şekli, genetik yatkınlığı, az su içmesi gibi durumlar böbrek taşının oluşma riskini arttırmaktadır. Buna ek olarak Gut gibi bazı sistemik hastalıkların böbrek taşı oluşturduğu hakkında bazı araştırmalar yapılmış ve bu durumun gerçekliği kanıtlanmıştır.
Erkeklerde kadınlardan en az 2 – 3 kat daha fazla görülebilen böbrek taşları, yapı olarak minerallerden oluşmaktadır. Az su içildiğinde, böbreklerden süzülerek geçmesi gereken mineraller kanallarda kalıp tıkama yapabilmektedir. Bu tıkanıklıklar üst üste gelip birikerek böbrek taşlarını oluşturur. Bazı kişilerde yalnızca kum şeklinde oluşabilen böbrekte mineral birikmesi, bazı kişilerde de böbrek taşı olarak ortaya çıkmaktadır.
Yapısında pek çok farklı minerali bulunduran bu taşlar çok küçük boyutlarda olsa da insanlarda çok ciddi ağrılar oluşturmakta ve kişilerin yaşam kalitelerini büyük bir oranda olumsuz etkilemektedir. Böbrek taşlarının boyutları değişkenlik gösterebilir, bazı kişiler böbrek taşı taşıdığının farkında dahi olmaz. Fakat genel olarak böbrek taşı oldukça ağrı yapan ve bir an önce tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Böbreğin alt kısımlarında bulunan böbrek taşlarının kırılma işlemi daha da zor olabilmektedir.
Lazerle Böbrek Taşı Kırma Nasıl Oluyor?
Böbrek taşı kırma işlemi için kişi öncelikle doktor muayenesinden geçer. Hasta, işlemin yapılacağı odaya alınır. Hastanın böbrek taşının yerinin belirlenmesi için ultrasonografi kullanılır. Thulium Dust cihazı ile birlikte hastanın böbrek taşının kırılabilmesi için idrar yoluna ince bir boru sokularak taşın olduğu bölge hedef alınır. Daha sonra lazer ile taş kırılmaya ya da küçük parçalara ayrılmaya başlanır. Taşın tamamen kum haline gelmesi ya da küçük parçalara ayrılması, taşın büyüklüğüne bağlıdır. Bu işlem için genel ya da lokal anestezi uygulanabilmektedir. Hastanın işlem sonrasında doktorun tavsiye ettiği adımları birebir uygulaması, böbrek taşının çok daha kolay ve kısa bir sürede hastanın vücudundan atılmasına yardımcı olacaktır.
Böbrek Taşı Kırma Nasıl Yapılır?
Böbrek taşı kırma işlemi için ThuLEP tekniği kullanılmaktadır. ThuLEP tekniği, thulium lazer adı verilen bir lazer çeşidi ile böbrek, üreter ya da mesanede oluşmuş olan ve ciddi derecede ağrıya sebep olan taşların kırılmasına verilen addır. Thulium lazer ile işlem yapılabilmesi için elbette önceden bazı hesaplamalar ve kontroller yapılmaktadır. Öncelikle, böbrek taşının böbreğin hangi bölgesinde olduğunun net bir şekilde belirlenmesi gerekir.
Böbrek taşının belirlenmesi, thulium lazerin uygulanacağı alanın belirlenmesi için en önemli adımdır. Daha sonra yeri belirlenen böbrek taşlarına, boyutlarına uygun olacak thulium lazer uygulaması yapılır. Bu işlem bir böbrek taşı kırma seansında taşın büyüklüğüne ve bulunduğu bölgeye göre uzun ya da kısa sürebilir. Eğer böbrekte bulunan taş büyük ise birkaç seans gerekebilir, ya da böbrek taşı tamamen kum haline gelmeden birkaç parçaya ayrıldıktan sonra işlem sonlandırılabilir. Bu durumlar, hastanın ve böbrek taşının durumuna göre uzman doktor tarafından karar verilmesi gereken önemli durumlardır.
Böbrek Taşı Kırma Öncesi Yapılması Gerekenler
Böbrek taşı kırma öncesi doktorların hastalardan istediği bazı durumlar vardır:
- Hastalar böbrek taşı taşıdıkları için sürekli bol su içmeleri ve hareket etmeleri önerilir.
- Hastaların önceden kullandıkları kan sulandırıcı ilaçlarını işlemden birkaç gün öncesinden kesmeleri gereklidir.
- Hastaların yüksek tansiyonu var ise işlem esnasında herhangi bir sorun olmaması için o gün mutlaka tansiyon ilaçlarını kullanmış olmaları gereklidir.
- Böbrekte ya da idrar yollarında enfeksiyon var ise işlem öncesinde mutlaka bu enfeksiyon tedavi edilmelidir.
Böbrek Taşı Sonrası Yapılması Gerekenler
Böbrek taşı kırıldıktan sonra hasta bu taşı vücuttan atmak için bazı adımları uygulamalıdır.
- Hasta böbrekte bulunan taşın idrar yolu ile atılması için mutlaka bol su içmelidir. Günde en az 2 litre su içilmesi önerilmektedir.
- Hastaların hareketlerini artırarak böbrek taşının yerçekimi etkisi ile idrar yoluyla atılımına katkıda bulunmaları tavsiye edilmektedir.
- Doktorun böbrek taşını atmasına yardımcı olması için önerdiği ilaçlar mutlaka düzenli olarak alınmalıdır.
- Hastaların böbrek taşı kırdırma işlemi sonrasındaki birkaç gün için de kan sulandırıcı ilaçları kullanmamaları gerekmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Böbrek taşı kırma işlemi acıtıyor mu?
Böbrek taşı kırma işleminde hastalar genellikle ağrı ya da acı hissetmemektedir. Hastalara acı hissetmemeleri için duruma göre lokal ya da genel anestezi uygulanmaktadır. İşlem sonrasında hastalarda hafif idrarda yanma, ağrı görülebilir. Bu durumların geçmesi için doktor birtakım ilaçların kullanılmasını tavsiye edebilir.
Böbrek taşı kırma işlemi kaç dakika sürüyor?
Böbrek taşı kırma işlemi için birtakım ön hazırlıklar yapılmaktadır. Böbrek taşının yerini tespit etme gibi ön hazırlıklar dışında böbrek taşının tamamen kırılması için bir seans yaklaşık 45 – 60 dakika sürmektedir. Seans sonrasında hasta normal hayatına devam edebilmektedir.
Böbrek taşı kırma diğer organlara zarar veriyor mu?
Böbrek taşı kırmak için yapılan ThuLEP tekniğinde, hastanın idrar yolunda ince bir boru ile thulium lazer cihazı ilerletilir, bu esnada genellikle herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Fakat çok nadir durumlarda hastanın idrar yolunda bazı zedelenmeler görülebilir. Bunlar da ilaçlar ile kısa sürede düzeltilebilecek durumlardır. Bu nedenle thulium lazer ile böbrek taşı kırma işlemi son derece güvenilir bir işlemdir.
Böbrek taşı kırma işlemi hangi kişilere yapılamaz?
Böbrek taşı kırma işlemi açık bir ameliyat değildir. Fakat bazı durumlarda kişilere yapılması pek uygun olmamaktadır. Böbrek taşı kırma işleminin yapılamayacağı kişiler arasında yüksek tansiyona sahip kişiler, gebelik, kan sulandırıcı ilaçları her gün alması gereken kişiler, aort damarında genişlemesi olan kişiler bulunmaktadır.
Böbrek taşı kırdırdıktan sonra tekrar oluşması mümkün mü?
Böbrek taşının oluşması böbrekte minerallerin birikmesi ve bunların kanalı tıkaması ile birlikte gerçekleşmektedir. Bu nedenle böbrek taşı kırılıp vücuttan atıldıktan sonra hasta bol su içmez ise ve/veya genetik yatkınlık ya da altta yatan diğer sebeplere sahip ise böbrek taşının yeniden oluşabilmesi mümkündür.
Böbrek taşı kırdırdıktan sonra ağrı olması normal mi?
Böbrek taşı kırıldıktan sonra hastalarda hafif ağrılar olması normaldir. Bu ağrılar 1 – 2 gün içerisinde geçecektir. Eğer devam eden ve şiddeti artan ağrılar olursa mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.
Böbrek taşı kırmada Thulium Lazer teknolojisinin faydaları nelerdir?
Böbrek taşı kırma işlemi için pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Prostat rahatsızlıklarında da sık sık kullanılan ThuLEP yöntemi, son zamanlarda böbrek taşı kırmada da kullanılmaya başlamıştır. Thulium lazer ile birlikte böbrek taşı kırma işlemi çok daha rahat ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Buna ek olarak, thulium lazer tekniğinin son derece güvenilir ve başarılı olması da bu alanda kullanılmaya başlanmasının en önemli sebebi olarak gösterilmektedir.
Lazer ile Böbrek Taşı Kırma Tedavisi Fiyatları Nedir?
Böbrek taşı kırma işlemi fiyatları için aşağıdaki iletişim formunu doldurup detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yazar: Mehmet Şahin