Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak Zarı Onarımı (Timpanoplasti) Ameliyatı

Yırtılmış veya hasarlı bir kulak zarı genellikle kendi kendine iyileşebilir. Ancak bazı durumlarda kulak zarını onarmak ve işitmeyi iyileştirmek için timpanoplasti olarak da bilinen kulak zarı  ameliyatı gibi cerrahi bir işleme ihtiyaç duyulur Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi KBB (Kulak, Burun, Boğaz) bölümü hekimleri hasarlı kulak zarını onarmak için timpanoplasti ameliyatını uygulamaktadır.

İşlem, hastanın işitmesini artırmayı, hatta diğer tedavi yöntemleriyle hiçbir iyileşme göstermeyen ve sık tekrarlanan enfeksiyonların ortaya çıkmasını önlemeyi amaçlar. Göz ardı edilirse, hasarlı kulak zarı veya orta kulak kemikleri tamamen işitme kaybına yol açabilir ve enfeksiyon riskini önemli ölçüde artırabilir.

Timpanoplasti İhtiyacı Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Kulak zarı, esas olarak epitel hücrelerinden oluşan dış ve iç katmanlar ile elastik kollajen liflerinden oluşan orta katman da dahil olmak üzere üç katmanlı bir yapıdır. Bu orta tabakadaki herhangi bir kusur kulak zarının delinmesine neden olabilir. Küçük delikler kendiliğinden iyileşse de daha büyük olanlar genellikle tıbbi müdahale ve çoğu durumda cerrahi tedavi gerektirir. Orta tabakada delinmeye neden olan kusurların en yaygın nedenleri arasında şunlar yer alır;

* Kronik enfeksiyonlar.
* Nesnelerin kulağa sürekli sokulması.
* Kulağa kuvvetli bir tokat atma veya yüksek sese maruz kalma gibi olaylardan kaynaklanan travmalar.

Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak zarı ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Doktor kulak kanalından veya kulak arkasından bir kesi ile iç kulağa girdikten sonra kulak zarı kaldırılacak ve deliğe hastanın kendi kıkırdağından yapılmış bir fasya grefti yerleştirilecektir. Greft, orta kulağa ve greftin üst kısmına yerleştirilen tamponlarla yerinde tutulacaktır. Ameliyatın gerçekleştirilmesi yaklaşık iki saat sürer.

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Timpanoplasti ameliyatını takiben kulak zarının tamamen iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. Bu süre zarfında, kulağa su kaçırmamak en iyisidir. Duş alırken veya banyo yaparken kulak tıkacı takmak kulağın korunmasına ve kuru kalmasına yardımcı olacaktır. Hastalar ayrıca burnu çok sert sümkürmemeye özen göstermelidir. Ek olarak, kulak zarı hala iyileşirken sıkı veya yoğun fiziksel egzersizden kaçınmak en iyisidir. Doktor, kulak zarındaki deliğin tamamen iyileşip iyileşmediğini görmek için ameliyattan birkaç hafta sonra kulağınızı muayene edecektir.

 

Yazar: Zübeyde Elmalı

Zübeyde ELMALI