Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatları

Safra kesesi, karnın sağ tarafında, karaciğerin altında bulunan armut biçimli organdır. Safra kesesinin ana işlevi, karaciğer tarafından üretilen bir sindirim enzimi olan safrayı depolamak ve konsantre etmektir. Safra, yiyecekleri sindirmeye ve yağları parçalamaya yardımcı olur. Safra kesesi olmadan yaşam zor değildir ve kişi bazı beslenme ayarlamaları ile yiyecekleri kolayca sindirebilir. Enfekte ve iltihaplı olduğu ortaya çıkarsa safra kesesi ameliyatı önerilir. Laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı en yaygın cerrahi prosedürdür ve laparoskopik kolesistektomi olarak da bilinir.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Neden Yapılır?

Kişiye safra taşı ve komplikasyonları teşhisi konulursa, doktor laparoskopik safra kesesi ameliyatı önerebilir. Safra kesesindeki safra taşlarının durumu da kolelitiazis olarak bilinir. Bazı kişilerde tek bir safra taşı gelişebilirken, diğer kişilerde birden fazla safra taşı olabilir. Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız, doktorunuz kapalı safra kesesi ameliyatı önerebilir;
Biliyer diskinezi, safra kesesi bir sorun nedeniyle safrayı düzgün şekilde boşaltmadığında meydana gelir.

Koledokolitiazis, safra taşları ana safra kanalına hareket ettiğinde ve safra kesesinin boşalmasını durduran bir tıkanıklık geliştirdiğinde meydana gelir. Kolesistit, safra kesesi iltihabı olarak da bilinir. Pankreatit, safra taşlarına bağlı pankreas iltihabıdır.

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi kapalı safra kesesi ameliyatında anestezi kullanılır ve işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Laparoskopik safra kesesi ameliyatında, cerrah karnın içini görüntülemek, safra kesesini bulmak ve laparoskopu yerleştirmek için etkilenen bölgeye yakın 3-4 küçük kesi yapar. Sonrasında ise diğer özel cerrahi aletleri kesilerden sokar. Mideniz yer açmak ve cerrahın safra kesesini çıkarmasına yardımcı olmak için gazla şişirilir.

Cerrah safra kesesini çıkarır, safra kanalını özel bir röntgen ile kontrol eder ve safra taşı gibi anormallikler olup olmadığını kontrol eder. Herhangi bir sorun olmadığı görüldüğünde ise kesilere dikiş atılarak bandajla kapatılır. Laparoskopik safra kesesi ameliyatından sonra birçok kişi aynı gün eve dönebilir.

Kapalı safra kesesi ameliyatından sonra yemek yeme ile tanımlanan yan etkiler hafif ve nadirdir, ancak ishal ile karşılaşabilirsiniz. Ameliyattan iki hafta sonra normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz, ancak bu doktorunuzun talimatı ve tavsiyesi altında olacaktır. Tam iyileşme yaklaşık birkaç hafta sürecektir.

 

Yazar: İbrahim Ağaçkıran

İbrahim Ağaçkıran

Birim Doktorlarımız

Bu birim için doktor bulunamadı.