Kalça Protezi Ameliyatı
Kalça protezi ameliyatı, cerrahın uyluğun yan tarafında bir kesi yaptığı, kalça ekleminin hastalıklı kısımlarını çıkardığı ve bunları yeni, yapay parçalarla değiştirdiği bir işlemdir. Bu parçalar normal bir kalça ekleminin çalışma şeklini taklit eder. Parçalar metal, plastik, seramik veya bu malzemelerin bir kombinasyonundan yapılabilir.
Kalça protezi ameliyatının amaçları şunları içerir;
- Hasarlı veya hastalıklı kalça eklemindeki ağrıyı giderme.
- Kalça ekleminin çalışma şeklini iyileştirme.
- Daha iyi hareket etmeye yardımcı olmak.
Kalça protezi ameliyatı sırasında cerrah, yumuşak doku ve kemikteki yaralanma miktarını sınırlamak için mümkün olan en küçük kesiyi kullanmaya çalışır.
Kalça Protezi Ameliyatına Neden İhtiyaç Duyulur?
Kalça eklemindeki hasarı onarmak için genellikle kalça protezi ameliyatı gerekir ve bu hasara neden olan durumlar şu şekildedir;
- Osteoartrit
- Romatoid artrit
- Osteonekroz
- Travma veya hastalıktan kaynaklanan yaralanmalar veya kırık kemikler
Doktorunuz kalça protezi ameliyatı olmadan önce aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer tedavileri denemenizi önerebilir;
- Ağrı ilaçları
- Fizik tedavi ve egzersiz programları
- Kalçanızdaki gerilimi sınırlamak için aktivite değişiklikleri
- Baston veya yürüteç gibi yardımcı cihazlar
Siz ve doktorunuz, sağlık geçmişinize ve ameliyatla ilişkili risklere bağlı olarak sizin için en iyi tedaviyi belirleyeceksiniz.
Kalça Protezi Ameliyatına Hazırlık
Kalça protezi ameliyatına hazırlanmak, ameliyattan birkaç hafta veya daha uzun bir süre önce başlar. Ameliyattan önce olabildiğince sağlıklı olmak iyileşmenize yardımcı olabilir. Ameliyat ve iyileşmeye hazırlanmanıza yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır;
- Ne bekleyeceğiniz konusunda cerrahınız ve diğer sağlık ekibi üyeleriyle konuşun. Gerekirse daha sonra gözden geçirebilmeniz için mümkün olduğunda yazılı bilgi isteyin.
- Cerrahınıza, daha güçlü olmanıza yardımcı olması için ameliyattan önce yapabileceğiniz egzersizleri sorun.
- Sigara içiyorsanız, bırakmayı veya azaltmayı deneyin.
- Fazla kilonuz varsa, kilo vermeye çalışın. Fazla kilolu olmak ameliyat sırasında veya sonrasında sorun yaşama şansını artırabilir.
- Eve geldikten sonra bir veya iki hafta ev çevresinde yardım isteyin. Bu, yemek pişirme, alışveriş ve çamaşır yıkama konusunda yardım içerebilir.
- Yemekleri önceden yapın.
- Evinizde, zamanınızın çoğunu dinlenerek geçireceğiniz bir alan oluşturun.
Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat sırasında rahat olmanız ve ağrı hissetmemeniz için anestezi alacaksınız. Alacağınız anestezi türü, sağlık geçmişinize ve aldığınız ilaçlara bağlıdır. Cerrahınız kalça üzerinde bir kesi yapacaktır. Kesi boyutu, cerrahınızın tercihleri de
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Süreç
Ameliyatınızdan sonra hastanede ne kadar süre kalacağınız, genel sağlığınız da dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Bazı insanlar aynı gün eve gidebilir, bazıları ise hastanede kalabilir
İyileşmek için fazladan zamana ve terapiye ihtiyacınız varsa, sağlık ekibiniz bir rehabilitasyon veya vasıflı bakım tesisinde biraz zaman geçirmenizi önerebilir.
Kalça protezi ameliyatı olan herkes, kalçayı güçlendirmeye yönelik egzersizleri ve güvenli bir şekilde hareket etmeyi öğrenir.
İster hastanede kalın, ister aynı gün eve gidin ya da başka bir tesise transfer olun, sağlık ekibiniz eve döndüğünüzde size uymanız gereken talimatları verecektir.
Kalça protezi ameliyatından sonra ne kadar çabuk iyileşeceğiniz kişiden kişiye değişir. Bu, genel sağlığınız ve ameliyattan önceki fiziksel aktivite seviyeniz gibi birçok faktöre bağlıdır. Birçok insan için iyileşmelerinin çoğu ameliyattan sonraki ilk 2 ayda gerçekleşir. Bununla birlikte, ameliyattan sonraki bir yıl boyunca güçlendikçe ve daha aktif hale geldikçe tam iyileşmenin devam ettiğini bilmek önemlidir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yaşam
Kalça protezi ameliyatı olan çoğu kişi;
- Daha az acı,
- Daha iyi hareket yeteneği,
Ameliyat sonrasında düşme ve yaralanmaları önlemek için önlem almayı unutmayın. Açık havada ve evden uzaktayken düşmeleri önlemeye yardımcı olacak bazı ipuçları;
- Gerekirse baston veya yürüteç kullanın.
- Destek sağlayan ve kaymaz tabanlı ince ayakkabılar giyin.
- Kaldırımlar kaygan olduğunda çimenlerin üzerinde yürüyün; kışın buzlu kaldırımlara tuz, kum veya kedi kumu koyun.
- Kaldırımlarda durun ve yukarı veya aşağı inmeden önce yüksekliklerini kontrol edin.
İç mekanlarda düşmeleri önlemeye yardımcı olacak bazı yollar şunlardır;
- Odaları, özellikle zeminlerde dağınıklıktan uzak tutun. Yürüme alanlarında elektrik kablolarını bulundurmaktan kaçının.
- İçerideyken bile destek sağlayan ve kaymayan ince tabanlı ayakkabılar giyin.
- Bir evcil hayvanınız varsa, onlara takılmamak için nerede olduklarına dikkat edin.
- Özellikle ıslakken kaygan ve tehlikeli olan zeminlerde dikkatli olun.
- Halıların ve kilimlerin kaymaz bir tabana sahip olduğundan emin olun. Halıların kaymasını önlemek için yapışkan bant kullanın.
- Merdivenlerin iyi aydınlatıldığından ve her iki tarafında korkuluk bulunduğundan emin olun.
- Küvet, duş ve tuvaletin yanındaki banyo duvarlarına tutunma çubukları takın.
- Geceleri kalkmanız gerekebilir diye gece lambası kullanın veya yatağınızın yanında bir el feneri bulundurun.
- Yanınızda cep telefonu bulundurun, böylece telefon çaldığında acele etmek zorunda kalmazsınız. Ayrıca düşerseniz yardım çağırabilirsiniz.
Yazar: Şuap Kibar