Horlama Tedavisi

Horlama Nedir?

Horlama, en genel tanımı ile uyku sırasında gerçekleşen hava yolu tıkanması yaşandığında ortaya çıkan boğuk bir sestir. Gün içinde alınıp verilen nefesin gece uyku sırasında işleyişi farklıdır. Uyku sırasında yumuşak damak, dil ve boğazlarda kaslar gevşer ve bu nedenle de boğazdaki yumuşak dokular bu genişleme sırasında hava yolunu tıkayabilir. Nefes alıp verişlerde hava yolu yumuşak dokularla tıkandığından dolayı rahatlıkla geçemez ve geçiş sürecinde bu yumuşak dokulara çarparak titreşim yaratır. Titreşim ile birlikte oluşan anlamsız boğuk seslere horlama adı verilmektedir. Kısacası horlama, uyku sırasında gürültülü bir şekilde nefes alma sorunudur.

Kadınlara oranla erkeklerde daha çok görülen horlama sorunu, genellikle geçici olmakla birlikte bazı kişilerde kronikleşebilmektedir. Kronikleşen horlama sorunlarının uyku ve yaşam kalitesini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Kişinin hem kendini hem de başkalarını rahatsız ettiği bu sorun ile ilgili doktor kontrolünden geçmelerinde fayda bulunmaktadır.

Horlama Neden Olur?

Herkesin hayatının bir döneminde mutlaka yaşamış olduğu horlamanın ortaya çıkışı çoğunlukla uyku sırasındaki uyuma pozisyonuna bağlı olmakla birlikte günün yorgunluğu ve uykusuzluk da çok etkili olmaktadır. Bununla birlikte horlama birçok sağlık sorununa bağlı olarak da gelişebilir. Genel olarak horlama nedenlerine bakmak gerekirse;

  • Yorgunluk, uykusuzluk ve stres
  • Burun, boğaz ve çene şekilleri ile ilgili sorunlar
  • Uyula ve yumuşak damak şişmesi
  • Grip, nezle ya da alerji nedeni ile burun tıkanması
  • Bademciklerin şişmesi
  • Aşırı kilo
  • Alkol ve sigara tüketimi
  • Uyku ilacı kullanımı
  • Hamilelik
  • Yüksek tansiyon
  • Kalp hastalıkları
  • Uyku apnesi

Horlama Belirtileri Nelerdir?

Uyku sırasında birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen horlama, uyku kalitesini ve sonrasında da yaşam kalitesini oldukça kötü etkilemektedir. Horlayan kişi aldığı yakınlarından aldığı şikayetler nedeniyle horladığından haberdar olabilmekle birlikte tek başına uyuyan kişiler için horlama problemi yaşayıp yaşamadığını anlaması zor tespit edilebilir bir durumdur.  Horlama belirtileri;

  • Yorgun ve halsiz uyanma
  • Ağızda kötü koku olması
  • Boğazın kuruması ve boğaz ağrıları
  • Kişinin kendi horlama sesine uyanması
  • Uyku yetersizliği
  • Kan basıncını ve kan şekerini kontrol edememe
  • Çarpıntı
  • Geceleri nefes nefese uyanma şeklinde olmaktadır.

Horlama Tanısı Nasıl Koyulur?

Horlama belirtilerinin yaşanması ya da kişinin yakınları tarafından devamlı uyarılması nedeniyle sorunun kronikleşmemesi için doktora başvurulmasında fayda görülmektedir. Doktorun kişinin şikayetlerini dinlemesinin ardından yapacağı fiziki muayene ile genelde sorun tespit edilmektedir. Fakat bazı durumlarda doktor kişiden çeşitli testler isteyebilmektedir. Bu testler horlama teşhisini koymada yardımcı olmaktadır.

Bilgisayarlı Tomografi (BT)

Bilgisayarlı tomografi ile kişiye uygulanan X-ışınları ayrıntılı tarama yapılarak teşhis koymak kolaylaşmaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

Büyük bir mıknatıs, bilgisayar ve radyo frekanslar yardımı ile ayrıntılı görüntü alarak horlamaya neden olan sebebin bulunmasında etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Endoskopi

Endoskopi yönteminde ince tüp şeklindeki bir kamera yardımı ile burun deliklerinden içeri girilerek solunum yollarında inceleme yapılır. Bu şekilde horlamaya neden olan sebep bulunmaktadır.

Tüm bunlarla birlikte eğer horlama nedeninin uyku apnesinden kaynaklandığı düşünülüyorsa kişi uyku laboratuvarında bir gece misafir edilir. Uyku laboratuvarında kalan kişinin beyin dalgaları, kalp atışı, nefes hareketleri ölçülür ve kaydedilir. Alınan bilgiler doğrultusunda ise doğru tanı koyularak tedavi süreci başlatılır.

Eğer siz de horlama sorunu yaşıyor ve bu konuda bilgi almak istiyorsanız sorunuz ile ilgili Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi hekimlerine danışabilir, gereken tüm testleri yaptırabilir ve bu sorundan kurtulmak için tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Horlama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Horlama sorunlarının zaman zaman gerçekleştiği durumlarda uyku pozisyonunun değiştirilmesi, yastığın yükseltilmesi, kilo nedenli horlamalar için kilo verilmesi, ağır yiyecekler tüketilmemesi ve uyumadan önce herhangi bir yemek tüketilmemesi, alkol ve sigara gibi ürünlerin kullanımının bırakılması ya da burun bandı kullanılması çözüm olacaktır.

Fakat tüm bunlara rağmen iyileşme gözlemlenmemesi ya da horlama sorununun kronikleştiği durumlarda mutlaka bir KBB uzmanına başvurulması gerekmektedir. Doktor tarafından yapılan muayene ve testler sonucunda horlamaya bağlı sebepler tespit edilerek tedavi yöntemi oluşturulmalıdır.

Doktorun uygulayabileceği ve etkili olduğu gözlemlenen tedavi yöntemlerinden biri ağız içi alet kullanımıdır. Bu aletin kullanımı ile horlama sorunları çözülebilmektedir. Kişinin uyku öncesi ağzına takarak uyuduğu bu alet, dilin arkaya doğru hareket etmesini engelleyen ve kişinin uyurken ihtiyaç duyduğu ağız içi boşluğu sağlaması horlamayı engellemektedir.

Uygulanabilecek diğer tedavi yöntemlerinden biri de cerrahi müdahaledir. Kişi öncelikle uyku laboratuvarında uyutulur ve gerekli tetkikler yapılır. Bunun yapılmasının nedeni ise horlamanın bazen bazı hastalıkların belirtisi olmasıdır.

Horlamayı Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Horlama sorunu eğer kronik değilse birkaç yöntem ile horlama sorunu ortadan kaldırılabilir. Bu çözüm yolları;

  • Yatış pozisyonu değiştirilerek uykuya dalma yöntemi geliştirilebilir. Horlamaya en çok neden olan durumlardan biri de sırt üstü uyuma kaynaklı olduğu için bu alışkanlıktan vazgeçilmesi gerekilmektedir.
  • Alkol tüketimine dikkat edilerek özellikle uyku saatlerine yakın zamanlarda alkol tüketilmemelidir. Ayrıca sigara tüketimi de terk edilmelidir.
  • Fazla kilosu olanlar için diyet yöntemleri uygulanmalı ve aşırı kilolar verilmelidir.
  • Ağır ve baharatlı yiyecekler tüketilmemeli özellikle de uyumaya yakın saatlerde yiyecek tüketilmemelidir.
  • Doğru nefes alıp verme yöntemleri öğrenilmeli gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.
  • Burun bandı kullanarak horlamaya engel olunmalıdır.
  • Burun kanallarının açık olması için nane esanslı kokular ile burun kanallarını açmaya yönelik ürünler kullanılabilir.
  • Spor bir yaşam tarzı olarak benimsenmeli ve gün içinde mutlaka oksijen almak için yürüyüş ya da koşu yapılmalıdır.

Uyku Apne Sendromu Nedir?

Horlama bazen rahatsızlık değil bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkmaktadır. Bunlardan en çok karşılaşılanı ise uyku apne sendromudur. Halk arasında horlama ve uyku apnesi aynı rahatsızlıklar gibi algılansa da aslında horlama bir sorun uyku apnesi ise bir hastalıktır. Uyku apnesinin belirtileri arasında

  • Gün boyunca dayanılamayacak derecede yaşanan uykulu olma hali
  • Sabahları yaşanan ağız kuruluğu
  • Güçlükle uyanmak
  • Uyku sırasında baş, boyun ve sırtta gözlenen aşırı terleme
  • Şiddetli horlama durumu
  • Geceleri nefes alıp vermede zorlanma yer almaktadır.

Uyku apne sendromu dünya genelinde %3 gibi küçük bir oranda yaşanıyor gibi görünse de 45-50 yaşın üzerinde olan kilolu erkeklerde bu oran %50’ye kadar çıkmaktadır. Uyku apnesi tedavi edilmediği taktirde kalp ve beyin damarları etkilemekte ve çeşitli rahatsızlıkları ortaya çıkarmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Burun bantları işe yarar mı?

Burun bantlarının uyku apnesini engellemesi mümkün değildir. Geçici horlama konusunda ise sadece burun kanatlarını açarak burundan geçen hava miktarını az da olsa arttırdığı için az da olsa bir etkisi olmaktadır. Ama genel olarak burun aparatları burun bölgesine yerleştirildiği için horlamanın olduğu yer olan yutak bölgesindeki daralmayı açamaz.

Aşırı horlama yaşanmasının nedenleri nelerdir?

Aşırı kilo, dilin normalden büyük olması, sinüzit, geniz eti, alt çenenin küçüklüğü, yanlış uyku pozisyonu, alkol ve sigara kullanımı gibi sebepler horlamaya neden olan en büyük faktörlerden sayılabilir.

Horlama sorunu için hangi doktora başvurulması gerekir?

Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne başvurmanız gerekiyor.

Horlama psikolojik nedenlere bağlı olabilir mi?

Horlamanın stres ve psikolojik nedenlerden etkilendiği bilinen bir durumdur. Stres altındayken uykunun derinleşmesi oldukça zorlaşır ve bu durum da doğrudan uyku düzenini bozan bir durumdur.

Uyku apnesi kendiliğinden geçer mi?

Uyku apnesi horlamanın tetiklediği bir hastalık olduğu için kendiliğinden düzelmez. Fakat uyku apnesi tedavisinde kullanılan birçok yöntem vardır. Hava yolunu açmak için çeşitli araçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda da ameliyatlarla tedavi daha iyi sonuçlar verir.

 

Yazar: Onuralp Kurt

Onuralp KURT