Hepatit Testi Nedir?
Hepatit testi, karaciğere yerleşen bir iltihap olan Hepatit hastalığının kesin ve net tanısının koyulabilmesi için yapılan bir tarama testi olarak bilinmektedir. Hepatit testi, Hepatit B bulaş riski olan kişilere, bu hastalığın belirtilerini taşıyan ve belirtilerin başka bir nedene bağlanamadığı kişilere yapılmaktadır. Hepatit B, akut hepatit oluşumuna ya da kronik hepatite neden olabilmektedir. Bu nedenle de yıllar içerisinde hastalık belirtisi göstermemekler birlikte çeşitli kronik karaciğer hastalıklarına, karaciğer kanserine neden olabilmektedir. Hepatit B’nin doğru ve erken zamanda teşhis edilmesi, buna yönelik etkin tedavi yöntemlerinin uygulanması son derece önemlidir. Aksi takdirde hayatı tehdit eden sonuçların ortaya çıkması olasıdır.
Hepatit Testi Neden Yapılır?
Hepatit testi birçok farklı nedene bağlı olarak yapılabilmektedir. Hepatit B testi yapılmasının başlıca nedenleri şu şekilde listelenebilir;
- Hepatit B virüsüne ait antijen ve antikorların varlığının tespit edilmesi
- Hastada hali hazırda bulunan Hepatit B virüsünün seyrini değerlendirmek. Test sonuçlarına göre hasta için en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi amacıyla
- Öncede yapılan hepatit B aşısının vücudun bağışıklık mekanizmasına tesir edip etmediğini tespit etmek amacıyla
- Ek olarak saç ekimi gibi bir takım estetik operasyonlar öncesinde de zaman zaman Hepatit b testi yapılması talep edilebilmektedir.
- Hastanın Hepatit B belirtileri taşıyor olması ve belirtilerin başka bir nedene bağlanamıyor oluşu nedeniyle de hepatit b testi yapılmaktadır.
Eğer aşağıdaki belirtilerin en az üçünü aynı zaman sürecinde yaşıyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman doktorları ile şikayetiniz üzerine görüşebilir, ihtiyaç duyulması halinde hastanemizde Hepatit B testi yaptırabilirsiniz.
- Halsizlik
- Ateş
- Bulantı – kusma
- İştahsızlık
- Eklem ağrısı
- Karın ağrısı
- Sarılık (göz ve ciltte oluşan sararmalar)
- İdrar renginde koyulaşma
Hepatit B Virüs Antikor ve Antijenleri Nelerdir, Nasıl Test Edilir?
Alınan numuneler aracılığıyla kanda bulunan HBV antikorlarının belirlenmesi amacıyla birkaç farklı testin yapıldığını söylemek mümkündür. HBV antikorları, vücut mekanizmasını doğrudan etkileyen antijenlerden korunmak amacıyla üretilmektedir. Vücuttaki antijenin varlığını ya da miktarını ölçmek için de yine farklı yöntemlerin kullanıldığı söylenebilir.
Hepatit B Yüzey Antijeni (HBsAg): HBsAg, Hepatit – B virüsü tarafından üretilmekte olan, protein bazlı bir antijen olarak öne çıkmaktadır. Bu antijenin vücutta yer alıyor olması akut Hepatit – B virüsünün varlığına işaret etmektedir. Bu tespit sayesinde, henüz hepatit belirtileri ortaya çıkmadan önce kesin tanı koyulması mümkün hale gelir. HBsAg sonucunun pozitif olması karaciğeri enfekte edebilecek virüslerin vücutta bulunduğu anlamına gelir. Bu nedenle de başkalarına bulaştırma riski söz konusu olacaktır. Uygun tedavi yöntemleri ile iyileşme sürecinin başarılı olmasının ardından HBsAg kandan yok olur ve test negatif çıkar. Bu da virüsün vücuttan atıldığını göstermektedir. Diğer yandan Hepatit B yüzey antijeni zaman zaman ölçülemeyecek miktarlarda çoğalım gösterebilmektedir. Bu durumlarda da kişiler, taşıyıcı olarak nitelendirilir.
Hepatit B Yüzey Antikoru (AntiHBS): Hepatit B koruyucu antikor varlığının saptanması için yapılan test AntiHBS testi olarak adlandırılmaktadır. Eğer bu testin sonucu pozitif çıkarsa kişinin geçmişinde Hepatit B virüsüyle enfekte olma öyküsü var demektir. Antikor sahibi kişi, bunun farkına varmamış bile olabilir. AntiHBS testi pozitif çıkan bireylerde virüs bulaşıcılığını yitirmiştir. Dolayısıyla başka bir kişiye Hepatit B virüsü bulaştırması gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca kişiyi enfekte olma durumuna karşı da korumaktadır. Ek olarak AntiHBS antikoru testinin pozitif çıkmasının bir nedeni de kişinin geçmişte Hepatit aşısı olmasıdır.
Hepatit B e – antijeni (HBeAg): Bu antijenin vücutta bulunması kesinlikle Hepatit B ile enfekte olma durumunu göstermektedir. Ayrıca bulaşıcılığın ve viral replikasyonun yüksek olduğunun da önemli bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Hepatit B virüsünün vücutta kaybolmasıyla birlikte HBeAg testi de negatif çıkar. Bu test, Hepatit enfeksiyonlarında tedavi sürecinin belirlenmesinde de kullanılmaktadır.
Anti HBe Antikorları: Tedavi sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından HBeAg antijeni yok olur ve buna karşılık olarak Anti HBe antikorları üretilir. Anti HBe antikorunun uzun süre vücutta kalması ve yüksek miktarda bulunmasıyla kişiler, Hepatit B virüsüne karşı ömür boyu bağışıklık kazanabilirler.
HBV RNA Testi
HBV RNA testi; hepatit B enfeksiyonlarında kesin tanının koyulabilmesi için uygulanan, güvenilir sonuçlara sahip bir test olarak karşımıza çıkmaktadır. ELİSA testi içerisinde yer almakta olan HBS Ag testi pozitif olarak sonuçlanan kişilerde durumun kesin bir şekilde teyit edilmesinin sağlanması ve Hepatit B taşıyıcılığı olması durumunda mevcut durumun takibinin yapılabilmesi amacıyla da uygulanmaktadır. Hepatit B virüsü bulunmayan bir kişide testin değeri negatif olarak çıkar. Eğer test negatif sonuçlandıysa hastanın vücudunda hepatit b virüsünün bulunmadığı kesin bir şekilde anlaşılır. Eğer pozitifse bu da hepatit B virüsünün var olduğu anlamına gelmektedir.
HBV RNA Testi Hangi Durumlarda Kullanılıyor?
Hepatit B enfeksiyonu henüz erken düzeydeyken antikor seviyeleri genellikle düşük seyretmektedir. Bu nedenle zaman zaman serolojik testlerin yetersiz kaldığı görülebilmektedir. Bu durumlarda virüsü doğrudan tespit etmenin yöntemi olan PCR testlerine başvurulmaktadır. ELİSA testinde HBS Ag değeri pozitif çıkan hastalarda, genellikle HBV RNA testi uygulaması da yapılmaktadır. Herhangi bir belirti göstermeyen (asemptomatik) taşıyıcılar, antikor yanıtının henüz gelişim göstermediği vakalar, seropozitif anneden doğan çocuklar, immünolojik reaksiyona rastlanılmayan hastalarda ve serolojik test sonuçları pozitif çıkmış olan hastalarda test sonuçlarının doğrulanması, tanının doğrulanması ve tedavi takibinde HBV RNA testi kullanılmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Hepatit testinde hangi numuneler alınır?
Hepatit testinde yalnızca kan örneği alınması yeterli olacaktır. Bunun dışında herhangi bir ekstra tahlile ihtiyaç duyulmamaktadır.
Hepatit Testi ile Ne Test Edilir?
Hepatit testi sayesinde virüsün varlığı, virüs tarafından sentezlenmekte olan antijen varlığı ve vücudun karşı mekanizması olan antikor varlığı incelenmiş olur.
Hepatit testinden daha ileri bir tespit yöntemi var mı?
Bazı hastalarda Hepatit testi sonucunda istenilen verilere ulaşılamadığı görülmektedir. Bu hastalarda kesin verileri elde edebilmek ve enfeksiyon seyrini daha iyi inceleyebilmek adına karaciğer biyopsisi uygulanabilmektedir. Fakat istenilen veriler genellikle hepatit testiyle toplanır. Bu nedenle karaciğer biyopsisine genellikle ihtiyaç duyulmamaktadır.
Hepatit B ile enfekte olma ihtimali bulunan kişiler tüm testleri yaptırmalı mı?
Hepatit B şüphesi bulunan her hastanın yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm testleri tek tek yaptırmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Hastaların gösterdiği belirtiler, şikayetler ve hastanın sağlık geçmişi doğrultusunda gerekli testler yapılacaktır. Uzman doktorlar tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak, hangi testlere ihtiyaç duyulduğunu size belirtecektir.
Hepatit B testi ne zaman yapılır?
Hepatit testinin yapılması gereken özel bir zaman aralığı yoktur. Hastanın şikayetleri eğer Hepatit B tanısı koymaya uygun maddeleri içeriyor ise doktorun hastalığın teşhisini koyabilmek için isteği üzerine yapılmaktadır.
Hepatit testi için yapılması gereken ön hazırlıklar nelerdir?
Hepatit testi yaptırmadan önce özel olarak yapmanız gereken herhangi durum söz konusu değildir. Fakat özellikle de düzenli ilaç kullanımı gibi bazı durumlarda, özellikle de ELİSA testinde, ilaçlar karaciğer enzim dengesini bozduğu için yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkartabilmektedir. Bu nedenle doktorlar nadiren de olsa ilaç kullanımının 5 ile 7 gün gibi bir süre zarfı boyunca kesilmesini isteyebilmektedir. Bu sayede testten daha net sonuçlar almak mümkün hale gelecektir.
Hepatit Testi Fiyatları
Hepatit testi fiyatları hakkında detaylı olarak bilgilendirilmek için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.
Yazar: Nadire Ebri