Göbek fıtıkları çoğunlukla bebeklerde ve çocuklarda görülür. Bu fıtıklar genellikle doğumdan sonra göbek kordonu kısmının kapanmaması nedeniyle oluşur. Ancak bu fıtıklar genellikle birkaç ay sonra doğal olarak iyileşir. Aksi takdirde karın ameliyatı ile tedavi edilebilirler.
Bu fıtıkların birincil nedenleri benzerdir. Örneğin, anne doğumunuzdan önce çoğul gebelik yaşadıysa, rahimdeki büyüme sırasında kasık kanalının gelişmeme olasılığı artar. Bu, göbek fıtığının gelişme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Benzer şekilde, erken doğum karın duvarının gelişmemiş olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Obezite göbek fıtığı riskini artırabilir. Göbek deliği çevresinde yağ birikmesinden kaynaklanan artan karın basıncı nedeniyle, karın duvarının zayıflamış kaslarının etrafındaki bağırsağı zorlayabilir. Bu hem küçük çocuklarda hem de daha sonraki yaşamda ortaya çıkabilir.
Göbek Fıtığı Belirtileri
Birçok göbek fıtığı belirtiye neden olmaz. Belirti varsa bile genellikle hafif seyreder. Bebeklerde göbek fıtıkları, öksürdüklerinde, ağladıklarında veya zorlandıklarında göbeğe yakın bir çıkıntı şeklinde görünebilir. Bu şişkinlikler genel olarak ağrıya neden olmaz. Diğer belirtiler ise şu şekildeidr;
Fıtık bölgesinde basınç veya ağrı
Kabızlık
Kusma ile birlikte keskin karın ağrısı – bu boğulmuş fıtık belirtisi olabilir ve acil bir durumdur
Çoğu göbek fıtığı acil durum olmasa da bebeklerde ve yetişkinlerde görülen bazı semptomlar fıtığın boğulduğu anlamına gelebilir. Bu, göbek deliğinden veya göbek deliğinden geçen bir organa giden kanın kesilmesi anlamına gelir. Strangüle fıtıklar, onarım için acil ameliyat gerektirebilir. Sizde veya çocuğunuzda bu belirtiler varsa derhal tıbbi yardım alın. Boğulmuş fıtık belirtileri şunları içerir:
Şişkin, yuvarlak karın
Kabızlık
Mor, kırmızı veya koyu olabilen şişkinlik
Ateş
Karında ağrı ve hassasiyet
Kusma
Göbek Fıtığı Tanısı
Doktorlar göbek fıtığını fizik muayene ile teşhis eder. Karın röntgeni, ultrason veya BT taramaları gibi görüntüleme çalışmaları fıtığın boyutunu belirleyebilir ve olası komplikasyonları araştırabilir. Çocuğunuzun sağlık uzmanı çocuğunuzu muayene edecek ve fıtığı hissedecektir. Bu genellikle fıtığı teşhis etmek için gereken tek şeydir. Sadece muayene ile teşhisin zor olduğu nadir durumlarda ultrason gerekebilir. Ultrason, fıtık içinde bulunan doku veya organı gösterebilir.
Çocuklarda Göbek Fıtığı Tedavi Edilmeli Mi?
Neyse ki hem ebeveynler hem de bebekler için, göbek fıtıklarının büyük çoğunluğu – yüzde 90’a kadar – müdahale olmaksızın kendi kendine kaybolur. Ancak, durum beş yaşına kadar çözülmezse, tedavi edilmesi gerekecektir.
Bebeğinizin fizik muayenesi sırasında, bir çocuk doktoru veya aile doktoru göbek fıtığının karın içine geri itilip itilmediğini veya yerinde sabitlenip sabitlenmediğini kontrol edecektir. Bazen, komplikasyonları taramak için görüntüleme çalışmaları (karın ultrasonu veya BT taraması) kullanılır.
Çocuklarda Göbek Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda görülen birçok göbek fıtığı 4-5 yaşlarında kendiliğinden kapanır ve tedaviye ihtiyaç duymaz. Çocuğunuzun doktoru fıtığını manuel olarak azaltabilir. Çocuğunuzun fıtığı karın duvarının arkasında kaybolana kadar sıkı ve sabit bir baskı uygulayacaktır. Çocuğunuzun fıtığı 4 ile 5 yaşına kadar kendi kendine geçmezse veya komplikasyonlara neden olursa, fıtığını düzeltmek için ameliyat gerekebilir. Fıtık komplikasyonları, fıtık, içine sıkışan organına kan akışını durdurduğunda ortaya çıkar. Fıtık ayrıca bağırsaklarını da tıkayabilir. Bebeklerdeki göbek fıtıkları, delik yaşla birlikte kapandığı için tipik olarak kendi kendine geçer. İki yaşına geldiğinde delik tamamen kapanır ve çocukların daha fazla tedaviye ihtiyacı olmaz.
Cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulması halinde doktor ameliyat önerebilir. Göbek fıtığı ameliyatı için izlenen yollar şu şekildedir;
Karın bölgesi antiseptik bir solüsyonla temizlenir. Operasyondan sonra operasyon bölgesinin uyuşması için bölgeye lokal anestezik blok enjekte edilir. Bu blok genellikle yaklaşık 4 ile 6 saat sürer.
Göbek ve paraumbilikal fıtıklar için göbekte bir kesim yapılır. Karın boşluğu ile göbek arasındaki bağlantı bulunduktan sonra açılır ve fıtık onarımı yapılır. Zayıflık daha sonra birkaç dikişle onarılır.
Genellikle cilt altına gömülen eriyen dikişlerle cilt kapatılır. Bazen yara kapatılmadan önce çıkarılması gereken fazla deri olabilir. Yaranın üzerine suya dayanıklı bir pansuman uygulanır.
Epigastik fıtıklar için doğrudan şişlik bölgesi üzerinde bir kesim yapılır. Yağ dokusu çıkarılır ve kas liflerindeki delik birkaç dikişle onarılır. Derinin altına gömülen eriyen dikişlerle cilt kapatılır ve suya dayanıklı şeffaf pansuman uygulanır.
Göbek Fıtığı Tedavisine Katkıda Bulunmak
Çocuğunuza belirtilen sıvıları verin: Sıvılar, bağırsak hareketi sırasında kabızlığı ve ıkınmayı önleyebilir. Çocuğunuza her gün ne kadar sıvı vereceğinizi ve onun için en iyi sıvıların hangileri olduğunu sorun.
Çocuğunuza lif oranı yüksek yiyecekler verin: Lif, bağırsak hareketi sırasında kabızlığı ve ıkınmayı önleyebilir. Lif içeren yiyecekler arasında meyveler, sebzeler, baklagiller ve tam tahıllar bulunur.
Çocuğunuzun göbek fıtığı üzerine herhangi bir şey koymayın: Fıtığın üzerine bant veya herhangi bir eşya koymayın. Bu çocuğunuza zarar verebilir.
Yazar: Furkan Türkoğlu