Gıdı aldırma ameliyatı, çene altı bölgesinde toplanmış olan fazla yağ ve cilt dokularının alınmasıyla gıdı bölgesinin estetik görünümünü daha güzel bir hale kavuşturulmasına verilen isimdir. Bu işlemle birlikte çene ve boyun arasında kalan cilt dokusunun düz ve estetik bir görüntüye sahip olması sağlanır. Böylelikle sarkıklık gibi estetik açıdan rahatsız edici durumlar tamamen ortadan kaldırılmış olur.
Gıdı Aldırma Nedir?
Gıdı aldırma; submental bölge olarak da bilinmekte olan çene altı kısımda yer alan fazla yağ dokusunun çıkarılmasına verilen isimdir. Gıdı aldırmak için ameliyatlı ya da ameliyatsız olmak üzere farklı teknikler aktif olarak kullanılmaktadır. Bu noktada tercih; kişinin beklentileri ve fiziksel özellikleri doğrultusunda yapılmaktadır. Alanında uzman olan doktor, gıdı aldırma estetiği için hangi yöntemin kişiye uygun olacağı konusunda net ve açık bir bilgilendirme yapmaktadır.
Gıdı aldırma işlemiyle hedeflenen; çene ve boyun altında kalan bölgenin düzleştirilmesi ve estetik bir görünüm kazandırılması olarak açıklanabilir. Bu nedenle de uzman doktor ile yapılacak görüşmenin ardından bölgede yer alan yağ dokusu daha önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda çıkartılabilir. Aynı zamanda bölgede yer alan fazla derinin çıkartılması ve derinin gerdirilmesi gibi işlemler de yapılabilmektedir.
Gıdı aldırma ameliyatının yapılmasının bir diğer nedeni de bu bölgede yüz hatlarıyla uyumlu bir görüntü elde etmek için olmaktadır.
Eğer gıdı problemi yaşıyor ve bundan rahatsız iseniz Üsküdar Özel Aktif International Üsküdar Hastanesi doktorlarına danışabilir ve uygun olması halinde ameliyat işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
Gıdı Aldırma Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Gıdı aldırma ameliyatı, yetişkin grubundaki her yaştan kişiye uygulanabilmektedir. Gıdı problemi yaşayan genç yaştaki kişilerde, özellikle de gıdı bölgesinde yağlanmaların oluşmasına bağlı olarak estetik müdahale gerçekleştirilmektedir
Gıdı aldırma ameliyatı; gıdı bölgesinde yağlanma, sarkma, buruşuk görüntü gibi şikayetlere sahip olan tüm yetişkinlere uygulanabilecek bir tedavi olarak bilinmektedir. Orta ya da ileri yaşlarda gruplarda ise bölgede oluşan cilt elastikiyetinin bozulması nedeniyle cilt germe uygulamaları da yapılabilmektedir. İlerleyen yaşa bağlı olarak kasların güç kaybetmeye başlamasından dolayı bölgede son derece belirgin sarkma ya da buruşukluk gibi şikâyetlerle de karşılaşılabilmektedir.
Gıdı Aldırma Estetiği Nasıl Yapılır?
Gıdı aldırma şeklinde tabir edilmekte olan teknik genellikle liposuction olarak bilinen işlemden oluşmaktadır. Bununla birlikte gıdı aldırma estetiği için aktif olarak kullanılmakta olan birçok yöntemin varlığından söz etmek mümkündür. Gıdı aldırma estetiği için uygulanan teknikler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
Servikoplasti: Boyun kısmında yer alan fazla cilt dokusunun düzeltilmesine verilen isimdir.
Platysmaplasti: Platysma kasının gerdirilmesi ile uygulanmakta olan cerrahi bir yöntem
dir.
Liposuction: Bölgede yer alan fazla yağ dokusunun çıkarılmasından oluşan cerrahi bir teknik olarak bilinmektedir. Gıdı aldırma estetiği konusunda en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca diğer yöntemlere ek olarak da sık sık kullanılan bir teknik olarak bilinmektedir.
Botoks terapisi: Botulinum toksini olarak da adlandırılmakta olan bir maddenin doku içine enjekte edilmesi yöntemiyle bölgedeki kas – sinir sisteminin değiştirilmesi uygulamasıdır. Yaşlanma belirtileri ve kırışıklık gibi şikayetlerin ortadan kaldırılması için uygulanmakta olan bir tekniktir. Botoks terapisi cerrahi bir yöntem değildir.
Kybella enjeksiyonu: Yağ hücrelerini doğrudan etkilemesiyle gıdı bölgesinde fazla yağ oluşumuna karşı geliştirilmiş olan bir yöntemdir. Tıpkı botoks terapisi gibi ameliyatsız bir şekilde uygulanan bir teknik olarak dikkat çekmektedir.
Gıdı aldırma ameliyatı esnasında hangi tekniğin kullanılacağı konusundaki en doğru karar uzman hekim ve hasta iletişimi içerisinde verilmektedir. Uzman hekim ameliyat öncesinde gerçekleştireceği bir takım test ve tetkiklerin yanı sıra hastanın beklentileri doğrultusunda hasta için en doğru kararı verecektir.
Gıdı Aldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Gıdı aldırma ameliyatında ilk olarak hastaya anestezi uygulaması yapılmaktadır. Bu işlem sayesinde herhangi bir ağrı ya da acı duyulmaz ve süreç hasta açısından çok daha kolay bir hale gelir. Ardından gıdı bölgesinde bir kesi açılır ardından bu kesi yardımıyla bölgede yer almakta olan fazla yağ ve dokular dışarıya çıkartılır. Eğer sadece yağ dokusunun dışarıya çıkartılması gerekiyorsa bölgeye yapılacak olan işlemin adı liposuction olarak bilinmektedir. Liposuction esnasında daha önceden hedeflenen çevre yapılardan ayrıştırılır dışarıya çıkartılır. Cilt gevşekliği görüldüğü durumlarda ise farklı uygulamalara başvurulması gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Bu işlemler esnasında fazla derinin kesilerek dışarı çıkartılması ile gergin, esnek, stabil ve daha estetik bir estetik görünümün kazandırılması hedeflenir.
Platysmaplasti işlemi esnasında is boyun ve gıdı bölgesindeki düz görünümün desteklenebilmesi adına platysma kası gerginleştirilmektedir. Tüm bu işlemlerin yapılmasının ardından gerekli kontroller yapıldıktan sonra geri çıkılır. Bu sırada kas başta olmak üzere tüm dokuların sabitlenmesi amacıyla cilt altına dikiş atılması uygulaması yapılır. Cilt altı dikişler dışarıdan görülmediği için oldukça sağlam malzemeler kullanılarak yapılmaktadır. Bazı durumlarda cilt katmanına uygulanan dikişler içinse ince ve kendi kendine eriyebilen türden dikişler tercih edilmektedir. Bu noktada amaç herhangi bir iz kalmamasını sağlamaktır.
Gıdı Aldırma Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gıdı aldırma ameliyatı yapıldıktan sonra bölgede şişlik ve inflamasyon oluşumunun engellenebilmesi adına bölgeye sargı ve bandaj uygulanmaktadır. Operasyon yapılacak olan bölgede fazla kan ya da diğer vücut sıvılarının birikmesi durumu görülebilmektedir. Bu durumun engellenmesi adına bölgeye dren adı verilen tüpler yerleştirilir. Bu tüpler, kan ve diğer vücut sıvılarını içerisinde biriktirmektedir. Bölgeye koyulan dren, hekim tarafından gerçekleştirilen muayenelerde yeterli görülmesinin ardından çıkartılabilir. İyileşme süreci boyunca ağrı, inflamasyon ya da enfeksiyon gibi durumlardan korunmak ve tedbirli olmak için doktor tarafından verilen talimatlara harfiyen uyulmalıdır.
Diğer yandan özellikle de birkaç haftalık süreç boyunca yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerekmektedir. İyileşme süreci içerisinde ameliyat bölgesine zarar verme potansiyeline sahip olan kimyasallardan kaçınmakta da fayda vardır. Ek olarak sigara tüketimi doku iyileşmesinin gecikmesine neden olduğu içinde sigara kullanımından uzak durulması tavsiye edilmektedir. İyileşme süreci esnasında yine doktorlar tarafından yapılacak incelemeye bağlı olarak güneş koruyucu ürünlerde kullanılabilir. Ameliyattan birkaç gün sonrasında – genellikle 1 hafta – hastalar eski durumlarına kavuşabilir ve istedikleri estetik görünümü kazanabilirler.
Sıkça Sorulanlar Sorular
Gıdı aldırma işleminden sonra iz kalır mı?
Boyun ve yüz bölgesi özellikle de dışarıdan görülebilen bir bölge olduğu için estetik müdahale talebi son derece yüksek bir alan olarak dikkat çekmektedir. Hekimin hedefe ulaşabilmesi için atılan kesiler genellikle çok küçük olup dışarıdan fark edilmesi son derece zor bir durumdur. Çeşitli yöntemlerin kullanıldığı bu müdahalede, kesiler genellikle normal duruş pozisyonunda dışarıdan gözükmeyen bölgeler üzerinden açılmaktadır. Müdahale doğru teknikler ve uzman kişiler tarafından yapıldıktan sonra herhangi bir şekilde iz kalması durumu söz konusu değildir.
Gıdı aldırma işleminde ağrı oluşur mu?
Gıdı aldırma işlemi öncesinde anestezik ilaçlar kullanılmaktadır. Sedasyon bireyleri uyku haline sokup, sakinleştirmektedir. Bu işlemler hastanın ağrı ve acı hissiyatını ortadan kaldırmak için yapılmaktadır. Buna bağlı olarak ekstra bir durum olmadığı müddetçe hastaların acı hissetmeleri mümkündür. Anestezinin yeterli olmadığı ya da doğru uygulanmadığı durumlarda acı hissi devam edebilir. Bu durumda hasta, durumu doktora bildirmelidir.
Gıdı aldırma işlemi kalıcı mıdır?
Gıdı aldırma alanında uzman estetisyenler tarafından doğru yöntemler kullanılarak yapıldığı takdirde tamamen kalıcı olan bir uygulamadır.
Gıdı problemleri için hangi doktora gitmek gerekir?
Gıdı sarkma probleminin çözümü için plastik cerrahı ile görüşülmesi gerekmektedir.
Gıdı aldırma ameliyat fiyatları ne kadar?
Gıdı aldırma ameliyat fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.
Yazar: Atakan Baş