Geniz Eti
Geniz eti, burun ile boğaz arasında konumlanmış bir dokudur ve burun üzerinden vücuda giren virüs ya da bakterileri tutar. Ayrıca vücudun virüs ve bakteriler ile savaşmasında önemli rol oynamakta olan antikorların üretimine de katkı sağlar. Özellikle de çocuklarda geniz etinin sık sık iltihaplanması ve büyümesi sonucunda ameliyat gerekebilmektedir.
Geniz Eti Nedir?
Geniz eti, geniz boşluğunun üst kısmında yer almakta olan savunma dokusudur. Vücudun virüs ya da bakterilere karşı savaşında pay sahibi olan antikor üretimine katkıda bulunur. Ergenlik çağına girilmesi ile birlikte küçülmeye başlayan geniz eti, yetişkinlik dönemi ile birlikte tamamen ortadan kaybolmaktadır. Geniz eti, aslına baktığımız zaman vücut için faydalı bir doku olarak kabul edilebilir. Fakat sık sık enfeksiyonlarla savaşmak zorunda kalması durumunda geniz eti büyümesi görülebilmektedir. Geniz etinin büyümesi östaki borusunda tıkanıklık oluşturabilir, solunum sisteminin düzenini olumsuz etkileyebilir. Bu bulguların görülmesi durumunda tedavi şarttır diyebiliriz. Doğru bir tedavi uygulanmadığı takdirde işitme yetisi üzerinde ciddi hasarlar bırakabilecek kulak enfeksiyonları gelişebilir. Eğer geniz eti büyümesi ya da iltihaplanmalar ileri düzeyde ise geniz eti ameliyatı uygulanması gerekebilmektedir.
Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Geniz eti büyümesi birçok belirtiyle kendini göstermektedir. Genel olarak görülmekte olan belirtileri şu şekilde sıralamamamız mümkündür;
- Sürekli ağızdan nefes alma
- Burundan nefes alırken zorlanma, nefes almada güçlük
- Sesli soluk alma, özellikle de geceleri hırlama şeklinde nefes alma
- Konuşurken burun tıkalıymış gibi konuşmak, konuşurken nefes nefese kalmak
- Uyku sırasında horlama, uyku apnesi
- Çocukluk döneminde ağız ya da burun anatomisinde görülen gelişim bozuklukları
- İşitme kaybı, kulak ağrısı, kulakta dolgunluk başta olmak üzere çeşitli kulak problemleri
- Ağzı açık uyuma
- Ağız kuruluğu ve buna bağlı gelişmekte olan diş çürükleri
- Boğaz ağrısı, boğazda şişlik ve yutkunmada güçlük
Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçının varlığından rahatsız iseniz, Üsküdar özel Aktif International Üsküdar Hastanesi uzman bir doktorlarına başvurmanızda fayda olacaktır. Çünkü geniz eti büyümesi, ciddi komplikasyonlara neden olabilecek; tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Geniz Eti Nedenleri Nelerdir?
Geniz eti nedenleri dendiği zaman pek çok faktörden söz etmek mümkündür.
Adenoidit
Bakteri ya da virüslerden kaynaklı olarak geniz etinde enfeksiyon görülmesidir. Sık sık tekrar etmesi durumunda tedavi gerektirecektir.
Büyümüş adenoidler
Birçok çocukta enfeksiyon ve bilinmeyen birçok sebebe bağlı olarak geniz eti büyümesi görülebilir. Geniz etinin normalden daha büyük bir yapıya ulaşması, solunuma ve mukus akışına zarar verebilmektedir.
Uyku Apnesi
Genişleyen, büyüyen geniz eti uyuma esnasında hava akışını geçici olarak kısıtlayabilmektedir. Her gece birkaç defa yaşanabilen bu durum, kişinin nefes almasını engeller ve uykudan uyanmasına neden olur.
Kulak Enfeksiyonları
Çocuklarda geniz eti büyümesi, östaki borusunu tıkayabilir. Östaki borusunun tıkanması kulağa giren sıvıların boğaza boşaltılmasını engelleyecektir. Bu durumda çeşitli kulak enfeksiyonlarının görülmesi olası bir ihtimaldir.
Geniz Etinin Neden Olabileceği Rahatsızlıklar
Geniz etinin büyümesi ve geniz etinde görülmekte olan çeşitli enfeksiyonlar, bireylerin hayat kalitelerini ciddi anlamda düşürebilir ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Bu durumlardan dolayı; daha öncede belirtmiş olduğumuz gibi çocuklarda geniz eti büyümesi tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Aksi takdirde işitme kaybına kadar gidebilecek olan birçok ciddi komplikasyon görülme ihtimali mevcuttur. Geniz eti büyümesine bağlı olarak görülen rahatsızlıklar şu şekildedir;
- İşitme kaybı
- Solunumun uyku esnasında aniden durması, horlama
- Orta kulak iltihabı gibi çeşitli kulak enfeksiyonları
- İdrar kaçırma, idrar tutmada zorluk yaşanması
- Sinüzit
- Uyku esnasında huzursuzluk, uykudan verim alınamaması
- Gelişme geriliği
- Büyüme hormonunda değişikliklerin gelişmesi ve buna bağlı olarak yaşanan çeşitli büyüme sorunları
- Yüz ve yüz çevresinde oluşan şekil bozuklukları
- İştahsızlık, yemek yerken güçlük çekme
- Kaliteli bir uyku alınamaması nedeniyle gelişen davranış bozuklukları ve hiperaktivite
- Dikkat dağınıklığı, odaklanma problemleri (özellikle de okul çağındaki çocuklar için önemli bir komplikasyondur)
- Okul hayatında başarılı olamama, eğitime tam olarak adaptasyon sağlanamaması
- Özellikle de geceleri sürekli tekrar etmekte olan öksürük atakları
- Kronik hale gelen sinüzit
- Geniz eti normalden büyük olan çocuklar nefes almakta zorlanır. Bu nedenle özellikle de uyku esnasında ağzı açık nefes alırlar. Dolayısıyla sıvı kaybı ve ağız kokusu gibi bulgular ortaya çıkabilir. Ayrıca bu durum diş çürüklerine de neden olur.
- Burun kanaması
Geniz Eti Tedavisi
Geniz eti tedavisi için izlenen tek bir yöntemden söz edemeyiz. Çocukların durumuna göre farklı tedavi yöntemleri izlenmektedir. İlaç kullanımı ve cerrahi yöntemler, çocuklarda geniz eti tedavisi için en sık gördüğümüz yöntemlerdir.
Antibiyotik Tedavisi
Antibiyotikler, bakterilere karşı savaşta önemli bir yer tutar. Bakterilerden kaynaklanan sinüs ve kulak enfeksiyonlarının iyileşmesinde yardımcı olur.
Adenoid Cerrahisi
Geniz eti, başka sağlık sorunlarına neden olacak kadar büyük olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Adenoidlerin alınması için cerrahi müdahale yapılır.
Hangi Durumlarda Geniz Eti Ameliyatı Yapılır?
Çocuklarda geniz eti ameliyatı kararı verilmeden önce şu durumların bulunup bulunmadığı değerlendirilir;
- Nefes almada güçlük
- Konuşma bozukluğu
- Uyku apnesi
- Sık tekrar eden geniz eti enfeksiyonları
Ayrıca şu durumlarda da cerrahi yönteme başvurulması gerekebilir;
- Çocukta sürekli tekrar geniz eti enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişim gösteren bademcik iltihabı ve kulak enfeksiyonları
- Antibiyotik tedavisinden olumlu sonuçlar alınamaması
Geniz eti, mikroplara karşı büyük bir savunma mekanizması görevindedir. Bu nedenle geniz etinin alınması yöntemi mümkün olduğunca tercih edilmez. Fakat yukarıda saydıklarımız gibi bazı zorunlu durumlarda geniz etinin alınması gündeme gelebilir.
Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Geniz eti ameliyatı için çocuğa genel anestezi uygulanır. Ortalama 20 dakikalık genel anestezi uygulanması yeterli olacaktır. Ameliyat esnasında herhangi bir kesi atılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Geniz eti ağız içerisinden kolaylıkla alınmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Geniz eti alınmazsa ne olur?
Uzman doktor, bazı durumlarda geniz etinin alınmasına karar verebilir. Daha öncede belirttiğimiz gibi geniz eti, çocukların savunma mekanizmalarında önemli bir yere sahiptir. Fakat bazı durumlarda geniz eti bir savunma mekanizmasından ziyade sürekli bir hastalığa dönüşebilir. Bu durumlarda geniz etinin alınması gereklidir. Geniz etinin alınmaması durumunda sürekli hastalık hali ve bunun getirdiği hayat kalitesinin düşüşü kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca aşırı büyüyen geniz eti, işitme kaybı başta olmak üzere birçok ciddi komplikasyon gelişimine de neden olabilir.
Geniz eti ameliyatı riskli mi?
Her ameliyatta olduğu gibi geniz eti ameliyatında da bir risk mevcuttur. Fakat geniz eti cerrahisi, günümüz tıbbının gelişmeleriyle oldukça rahat bir şekilde yapılabilir. Ameliyatın ardından nefes almada güçlük ve burun kanaması gibi bulgular saptanabilir. Bu durumda çocuğun tekrar ameliyata alınması gerekebilir.
Geniz eti ameliyatı ne kadar sürer?
Geniz eti ameliyatı yaklaşık 20 dakikalık bir operasyon ile gerçekleşmektedir. Ameliyatın ardından 5 – 10 saat hastanede gözlem altında tutulan hastalar, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması durumunda taburcu edilebilir.
Geniz eti ameliyatından sonra neye dikkat edilmeli?
Geniz eti ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler uzman doktor tarafından açık bir şekilde anlatılacaktır. Yeme içme konusunda herhangi bir diyet uygulanmasına ihtiyaç duyulmaz. Hastanın daha rahat etmesi açısından ameliyatın ardından ilk 3 günlük süreçte yumuşak gıdaları tercih etmekte fayda vardır. Ayrıca burun temizliği için deniz suyu kullanımı tercih edilebilir.
Geniz eti tekrarlar mı?
Geniz eti ameliyatının ardından herhangi bir şekilde tekrarlama durumu söz konusu değildir.
Yazar: Mehmet Hakan Görgülü