Fitoterapi

Tahmini okuma süresi: 7 dakika 52 saniye

Fitoterapi

 

Fitoterapi Nedir?

Fitoterepi tedavi yönteminin kökeni çok eski tarihlere dayanmaktadır.  Eski yunan ve roma hekimlerinin tedavi yöntemleri bu tedavi yönteminin temelinin oluşmasında etkili olmuştur. Bu tedavi yöntemi doğal bir tedavi yöntemidir. Fitoterapi tedavi yönteminde bitkisel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Fitoterapi hastalıkların tedavi yönteminde bitkilerin kullanılmasıdır. Fitoterapide bitkilerin yararlı kısımları kullanılarak çeşitli ilaç ve kremler üretilmektedir. Hazırlanan krem ve ilaçlar hastalığın tedavisi amacıyla vücudun belli bölgelerine uygulanır.   Bu tedavi yöntemi hastalıkların iyileşmesinde olduğu kadar hastalıkların önlenmesinde de çok etkilidir.

Fitoterpi tedavi yönteminin kullanımı günümüzde hızlı bir şekilde artmaktadır. Bunun nedeni yapılan bilimse araştırmalar ve tedavi sürecinden alınan başarılı sonuçlardır. Bu tedavi yöntemi uygulaması kolay ve iyi sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Ayrıca bu tedavinin bu kadar popüler olması tedavi sürecinde tamamen doğal ilaçlar kullanılmasıdır. Normal tedavilerde kullanılan ilaçların da bitkilerden öretilmektedir ancak bu ilaçlar çeşitli işlemlere maruz kalmaktadır. Fiytoterapide ise doğrudan bitkilerin yaralı kısımları kullanılmaktadır.

Fitoterapi Nasıl Uygulanır?

Fitoterapi tedavi yöntemi uygulanmadan ilk olarak hastanın muayenesi yapılır. Her hastaya uygulanan tedavi yöntemi farklılık göstermektedir. Çünkü her kişinin fiziksel ve biyolojik yapısı farklıdır. Ayrıca hasta olan kişinin hastalık düzeyi de farklılık göstermektedir. Bundan dolayı muayene ve tahlil yapılarak hastanın genel sağlık durumu tespit edilir. Bu aşamalardan sonra hastanın kullandığı ilaçlar varsa bu ilaçların neler olduğunun belirlenmesi sağlanır. Tüm bunlara bağlı olarak hastaya uygulanacak tedavi sürecinin planlaması yapılır. Bu plan hastanın durumuna özel olarak oluşturulur.

Bu planda hastanın tedavi sürecinde kullanılacak bitkisel ilaç ve bunların düzeyi ayarlanır. Ardından tedavi süreci tam olarak başlar. Bitkisel ilaçlar belirlenen miktarda hastanın tedavisi için uygulanmaya başlar. Yapılan bu uygulamalardan sonra hastanı durumu kontrol edilerek yapılan tedavinin miktarı ve uygulama sıklığı değişiklikler yapılır. Böylelikle tedavi süreci tamamlanmış olur. Fitoterapi tedavi yöntemi birçok hastalıkta olumlu ve hızlı sonuçlara ulaşılmaktadır.

Fitoterapi Tedavi Yöntemi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Fitoterapi tedavi yöntemi günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.  Uygulanan hastalıklardın tedavi sürecinde olumlu sonuçlar vermesi ve tamamen doğal bir yöntem olması bu tedavi yönteminin birçok hastalıkta kullanılmasının nedeni olmuştur. Fitoterapi tedavi yöntemini kullanıldığı hastalıkları şu şekilde inceleyebiliriz:

  • Fitoterapi tedavi yöntemi genel olarak normal tıpta uygulanan tedavi sürecine cevap vermeyen hastalıklarda kullanılmaktadır. Bu hastalıklar normal ilaçlarla tedavi edilmediğinde tamamen doğal olan bitkilerin yaralı kısımları kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır.
  • Bu tedavi yöntemi kemoterapi gören hastaların da tedavi yönteminde kullanılmaktadır. Kemoterapi her ne kadar etkili bir tedavi yöntemi olsa da uygulanan hastaya çeşitli zararlar vermektedir. Kemoterapiden uygulanan hastaların vücudunda oluşan olumsuzluklar bu tedavi yöntemi ile giderilmektedir. Böylece hastanın yaşam kalitesinin artması sağlanmaktadır.
  • Fitoterapi tedavi yöntemi migren hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Migren hastalığının tam olarak kaynağı bilinmediğinden belli bir tedavi yöntemi de yoktur. Bundan dolayı migren hastalığı tam olarak tedavi edilemediğinden dolayı ilerleyen süreçlerde migren atakları oluşmaya başlamaktadır. Bu da migren hastası olan kişilerin çok fazla ilaç kullanmasına neden olmaktadır. Kullanılan ilaçlar bir süre sonra hem işe yaramamaya hem de vücuda zararlar verebilmektedir. Bu noktada migren hastalığının tedavi yönteminde fitoterapi tedavi yöntemi çok kullanılan ve önemli bir yöntemdir. Bu tedavi yönteminde doğal ilaçlar kullanıldığından hastaya olumsuz etkileri olmamaktadır.
  • Fioterapi tedavi yöntemi bazı depresyon hastalıkların da tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Fitoterapi tedavi yönteminin en çok kullanıldığı hastalılardan biri de deri hastalıklarıdır. Deri hastalıkları genelde tedavi yöntemlerine geç cevap veren hastalıklardır. Ayrıca bu hastalıklar tedavi sürecinden belli bir zaman sonra tekrar ortaya çıkabilmektedir. Bu durum da deri hastalığı olan kişilerin hayatını zorlaştırmaktadır. Bu doğal tedavi yöntemi ile birçok deri hastalığı hızlı bir tedavi süreciyle tedavi edilip olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Fitoterapi Tedavi Yönteminin Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkisi Nedir?

Fitoterapi tedavi yönteminin bağışıklık sistemi özerinde ciddi olumlu etkileri vardır. Bağışıklık sistemi mevsim geçişlerinde, düzensiz beslenme ve sağlıksız yaşam şeklinden olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluklardan dolayı da bağışıklık sistemi zayıfı bağışıklık sistemine sahip olan kişiler daha kolay ve daha ve fazla hastalanabilmektedir. Arıca günlük hayata birçok alanda çeşitli virüslere maruz kalınmaktadır.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler bu virüslerden korunamayıp olumsuz etkilenmektedir. Bu virüsler ciddi ve ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir. Bu noktada bağışıklık sistemini güçlendirmek için fitoterapi tedavi yöntemleri uygulanmakta. Ayrıca kullanılan doğal bitki çayları da bağışıklığın güçlenmesini sağlamaktadır. Güçlenen bağışıklık sistemi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır.

Fitoterapide Kullanılan Bazı Bitkiler Ve Faydaları

Fitoterapide kullanılan bazı bitki ve faydalarını şu şekilde inceleyebiliriz:

  • Arnica: Bu bitki fitoterapide genel olarak krem haline getirilerek kullanılan bir bitkidir. Ayak burkulması ve şişkinliklerin giderilmesinde kullanılmaktadır. Bu bitkinin krem haline getirilmesiyle vücudun çeşitli bölgelerine masaj yapılarak uygulanır.
  • Aynısefa bitkisi: Bu bitki fitoterepi yönteminde tedavi yönteminde bazı yaraların iyileşmesi, çeşitli deri hastalıklarında ve boğaz enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bitki krem haline getirilip kullanılmaktadır. Ayrıca bitki çaylarında da kullanılır.
  • Papatya: Bu bitki sahip antibaktariyel özelliğinden dolayı birçok hastalığın tedavisinde etkilidir. Genel olarak mide hastalıkları, boğaz iltihabı ve bağırsak hastalıklarında kullanılmaktadır.
  • Karahindiba: Bu bitki fitoterapi tedavi yönteminde birçok şekilde kullanılmaktadır. Bu bitki özellikle sindirim sistemi üzerinde çok etkilidir. Bundan dolayı genel olarak bağırsak ve mide hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Lavanta: Bu bitki fitoterapi tedavi yöntemlerinde birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Bu bitki geniş bir uygulama alanına sahiptir. Enfeksiyon, deri hastalıkları, romatizma, baş ağrısı, migren, stres, öksürük gut hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Melisa: sinir sistemi üzerinde etkilidir. Genelde uyku bozukluğu ve sinir hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Biberiye: Baharat olarak kullanılan bu bitki tansiyonun normaleşmei üzerinde etkilidir. Ayrıca kas ve eklem hastalıklarında da kullanılmaktadır.
  • Sarı kantaron: Bu bitki genel olarak yağ haline getirilip kullanılır. Özellikle yara izlerinin giderilmesinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Bel ağrısı ve romatizma hastalıklarında da kullanılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Fitoterapi alternatif bir tedavi yöntem midir?

Fitoterepi birçok hastalığın tedavisinde çok etkili olmasına rağmen alternatif bir tedavi yöntemi değildir. fitoterapi normal tedavi yöntemini desteklemek ve tamamlamak için kullanılır.

Fitoterapi de kullanılan bitkisel ilaçlar diğer ilaçlar ile etkileşime girer mi?

Fitoterapi tedavi yönteminde kullanılan bitkisel ilaçlar diğer ilaçlarla etkileşime girebilmektedir. Bu etkileşimlerin de yan etkileri olmaktadır. Bundan dolayı fitoterapi de kullanılan bitki ilçları ve diğer ilaçlar doktor bilgisi ve kontrolünde olmalıdır.

Fitoterapi İlacı nedir?

Fitoterapi ilacı bitkilerden alınan çeşitli birleşenlerin karıştırılması ile oluşturulur. Yani fitoterapi ilacı bitkisel ilaçlardır.

Fitoterapi Kimlere Uygulanabilir?

Fitoterapi uzman kişilerin uygun gördüğü kişilere uygulanabilir. Uzman bilgisi dışında uygulanan fitoterapinin ciddi zararları olabilmektedir. Bundan dolayı bu tedavi yöntemi uzman bir kişi tarafından uygulanmalıdır.

 

Yazar: Ülküm Anita Büyükgör

Ülküm Anita Büyükgör