EMG (Elektromiyografi) Nedir?
Elektromiyografi (EMG), bir kasın sinir uyarımına yanıt olarak kas yanıtını veya elektriksel aktiviteyi ölçen bir testtir. Kas ve sinir problemlerini tespit etmeye yardımcı olmak için kullanılır.
EMG testi nasıl yapılır?
Test sırasında, sağlık uzmanı cildinizden kas içine küçük bir iğne (elektrot olarak da adlandırılır) sokar. Elektrotlar tarafından tespit edilen elektriksel aktivite daha sonra bir monitörde dalgalar şeklinde görülebilir. Etkinliğin duyulabilmesi için ses yükseltici kullanılır. Birkaç kas genellikle aynı anda incelenir. Kasların sayısı ve yeri, uzmanın aradığı şeye bağlı olacaktır.
EMG Neyi Ölçer?
Elektromiyografi, hafif kasılma ve güçlü kasılma ile istirahat halindeki kasın elektriksel aktivitesini ölçer. Normalde kas dokusu dinlenme halindeyken elektrik sinyalleri üretmez. Bir elektrot yerleştirildiğinde, kısa bir aktivite periyodu gözlemlenebilir. Ancak bundan sonra sinyal gelmemelidir.
Sonuçlar ne anlama geliyor?
Sonuçlarınız normal değilse, bu çeşitli koşulları gösterebilir. Etkilenen kaslara veya sinirlere bağlı olarak şunlar olabilir:
Karpal tünel sendromu: El ve koldaki sinirleri etkiler. Genellikle ciddi değildir, ancak ağrılı olabilir
Disk herniasyonu: Omuriliği oluşturan disklerden birinin hasar görmesiyle oluşur. Bu, omurgaya baskı uygular ve ağrı ve uyuşmaya neden olur.
Guillain-Barré sendromu: Sinirleri etkileyen bir otoimmün bozukluk. Uyuşukluk, karıncalanma ve felce yol açabilir. Çoğu insan tedavi gördükten sonra iyileşir.
Myastenia Gravis: Kas yorgunluğuna ve güçsüzlüğüne neden olan nadir bir bozukluk
Kas distrofisi: Yapıyı ve işlevi ciddi şekilde etkileyen kalıtsal bir hastalıktır.
Elektrot yerleştirildikten sonra, örneğin bacağınızı kaldırarak veya bükerek kası kasılmanız istenecektir. Bu hareketin monitörde oluşturduğu aksiyon potansiyeli (dalganın boyutu ve şekli), kasın sinir uyarısına nasıl tepki verdiği hakkında bilgi verir. Kası daha büyük bir kuvvetle kastığınızda, daha fazla kas lifi aktive olur ve daha fazla aksiyon potansiyeli üretir.
Kas sağlıklıysa, dinlenme sırasında elektriksel aktivite (aksiyon potansiyeli sinyali yok) göstermeyecektir. Sadece kasıldığında elektriksel aktivite gösterecektir. Ancak kas hasar görürse veya sinir beslemesini kaybederse, istirahatte anormal elektriksel aktivite gösterebilir. Kasıldığında, elektriksel aktivitesi anormal modeller oluşturabilir.
Sinir İletim Testi Nedir?
Sıklıkla yapılan ilgili bir test, sinir iletim hızı testidir. Aynı zamanda sinir iletim çalışması olarak da adlandırılır. Bir sinir iletim çalışmasında, bir sinir yoluyla bir elektriksel uyarının iletim hızı ölçülür. Bu çalışma sinirlerin hasar görüp görmediğini belirlemeyi sağlar. Genellikle EMG ile aynı ziyaret sırasında yapılır. Her iki test de sinirlere ve kaslara zarar veren hastalıkları tespit etmeye yardımcı olur.
Neden EMG’ye ihtiyacım olabilir?
Elektromiyografi genellikle kas ve sinir problemlerini saptamak için sinir iletim hızıyla birlikte kullanılır. Her ikisini aynı anda kullanmak en iyisidir, çünkü bu testler birlikte sinirlerin, kasların veya her ikisinin bozukluklarını tespit edebilir.
EMG, sinirleri ve/veya kasları etkileyen bir dizi durumu teşhis etmek veya ekarte etmek için kullanıldığından hastada aşağıdaki belirtiler varsa doktorunuz EMG isteyebilir:
- Kas zayıflığı
- Karıncalanma
- Uyuşma
- Kramplar
- Felç
- Ekstremitelerde ağrı
- İstemsiz fasikülasyonlar (tikler)
Zayıflık, şekil bozukluğu, sertlik ve kasların büzülmesi gibi belirli semptomların nedenini bulmak için EMG yapılabilir. Aşağıdakiler gibi birçok sorunu tespit etmek içinde kullanılabilir:
- İstemsiz kas hareketleri gibi motor problemler
- Karpal tünel sendromu gibi bir sinirin sıkışması veya yaralanması
- Siyatik sinirinde olduğu gibi sinir kökü yaralanması
- Kas dejenerasyonu, örneğin kas distrofisi
Sağlık uzmanınızın EMG önermesinin başka nedenleride olabilir.
Elektromiyografinin riskleri nelerdir?
Elektrotlar kaslara yerleştirildiğinde akupunktur iğnesi batırılmış gibi bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Sonrasında ise kaslarda birkaç gün ağrı olabilir. İşlemin yapıldığı yerde küçük bir çürük oluşabilir.
Kan sulandırıcı kullanıyorum EMG çektirebilir miyim?
Elektromiyografi, kan sulandırıcı (varfarin gibi) alan kişilerde yapıldığında özel önlemler gerektirebilir. Bunun nedeni, iğne elektrotlarının kas içinde kanamaya neden olabilmesidir. Ancak alınacak önlemlerde birlikte teste girmeniz ve olası komplikasyonların önlenmesi mümkündür.
Spesifik sağlık sorununa bağlı olarak başka riskler de olabilir. Testten önce endişeleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşmaktan çekinmeyin.
EMG’ye nasıl hazırlanırım?
Testten önce sağlık uzmanınıza ne yapmanız gerektiğini sormanızda fayda olacaktır. Aşağıda, yapmanız istenebilecek genel adımların bir listesi verilmiştir:
- Testin yapılmasına izin veren bir onay formu imzalamanız istenecektir. Lütfen formu dikkatlice okuyunuz ve net olmayan bir şey varsa sorunuz.
- Genel olarak testten önce aç kalmaya gerek yoktur. Bazı durumlarda sigara ve kahve, çay, kola gibi kafeinli içecekler testten 2 ila 3 saat önce kısıtlanabilir.
- Kullanmakta olduğunuz tüm ilaçlar (reçeteli ve reçetesiz) ve bitkisel takviyeleri sağlık uzmanınıza bildirin.
- Kalp piliniz veya derin beyin stimülasyon cihazı gibi başka bir implante cihazınız varsa sağlık uzmanınıza söyleyin.
- Test edilecek alana erişim sağlayan veya kolayca çıkarılabilen giysiler giyin.
- Testten birkaç gün önce veya en azından test gününde cildinizde losyon veya yağ kullanmayı bırakın.
- Testten önce size sakinleştirici veya ağrı kesici reçete edilebilir. Bu durumda, size eve kadar refakat edecek birine ihtiyacınız olacak.
EMG sırasında ne olur?
EMG, ayakta tedavi bazında veya hastanedeyken yapılabilir. Atılacak adımlar, durumunuza ve doktorunuzun uygulamalarına bağlı olarak değişecektir. Test sırasında ne olacağı konusunda doktorunuzla mutlaka konuşun.
EMG, sinir bozukluklarında uzmanlaşmış uzman doktorlar tarafından yapılır. Bu genellikle bir nörolog veya psikiyatristtir. EMG genellikle sinir iletim çalışmasından hemen sonra yapılır.
Genel olarak elektromiyografide izlenen süreç şu şekildedir:
- Testi etkileyebilecek herhangi bir giysi, takı, saç tokası, gözlük, kulaklık veya metal nesneleri çıkarmanız istenecektir.
- Giysilerinizi çıkarmanız istenirse, size giymeniz için bir önlük verilecektir.
- Test için oturmanız veya uzanmanız istenecektir.
- Nörolog, incelemek istediğiniz kasları arayacaktır.
- Cilt antiseptik bir solüsyonla temizlenecektir. Daha sonra kas içine çok ince, steril bir iğne yerleştirilecektir. Cildinize bir veya iki tel elektrot yerleştirilecektir. Çoğu zaman aynı iğne birden fazla yeri incelemek için kullanılır.
- Test, birkaç iğnenin yerleştirilmesini gerektirebilir. Elektrot yerleştirme hafif ağrıya neden olabilir ancak genel olarak zarar vermez.
Test sırasında ağrı hissederseniz, sonuçları etkileyebileceğinden sizi muayene eden teknisyene bildirin.
Gevşemeniz ve ardından kası hafif veya güçlü bir şekilde kasmanız istenecektir. Çalışırken kasın elektriksel aktivitesi ölçülecek ve bu aktivite monitörde görülecektir. Elektrik potansiyellerinin görünümü ve sesinin doğrulanması için bir ses yükseltici de kullanılabilir.
EMG sırasında ses duyacak mıyım?
Kayıt cihazı ses yükselticiye bağlıysa, kas kasıldığında teneke bir çatıda doluya benzer bir ses duyabilirsiniz.
EMG’den sonra ne olur?
Testten sonra elektrotlar çıkarılacaktır. Ağrı kesici verebilirler. Ayrıca etkilenen bölgeye sıcak kompresler yerleştirebilirsiniz.
Testten sonra kas bir veya iki gün hafif ağrılı olabilir. İğne yerinde aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz mutlaka sağlık uzmanınızı bilgilendirin:
- Artan ağrı
- Duyarlılık
- Şişme
- İrin
Anormal EMG Sonucu Ne Anlama Gelir?
Anormal bir EMG sonucu, aşağıdakiler gibi bir kas veya sinir bozukluğunun işareti olabilir:
- Polimiyozit: Kas gücünü azaltan inflamatuar bir kas hastalığıdır.
- Kas distrofisi: Bu, kasların çalışma şeklini yavaş yavaş bozan kronik bir genetik hastalıktır.
- Miyastenia gravis: Sinirlerin kaslarla birleştiği noktada meydana gelen genetik veya bağışıklık bozukluğudur.
- Miyotoni veya kas sertliği.
- Nöropati (sinir hastalığı) ile görülebilen gibi motor sinir hasarı veya hastalığı.
- Karpal tünel sendromunda olduğu gibi sıkışmış sinir veya omurgada sıkışmış sinir (radikülopati).
Yazar: Jafar Zardi Dehkharghani