Dirsek Kırığı Ameliyatı
Dirsek, humerusu (üst kol) ulna ve ön kol kemiklerine bağlayan bir grup kemikten oluşur. Olekranon veya “ dirsek ucu ” ulnanın bir parçasıdır. Bu kemiklerden herhangi birinde bir kırık meydana gelirse, aşırı ağrıya neden olabilir ve kolunuzu hareket ettirme yeteneğinizi büyük ölçüde bozabilir. Dirsek kırıkları, düşme, kaza veya spor yaralanması nedeniyle dirseğe doğrudan darbe alınması sonucu oluşur.
Dirsek Kırığı Çeşitleri
Dirsek kırığı türleri şunları içerir;
Distal humerus kırığı: Distal humerus, dirseği omuz eklemine bağlayan kemiktir. Dirsek ekleminin üst kısmını oluşturmak için radius ve ulna ile buluşur. Bu tip dirsek kırıkları nadir görülür.
Olekranon kırığı: Olekranon, dirseğin kemikli ucu ve ulnanın bir parçasıdır. Kolunuzu büktüğünüzde olekranonu görebilirsiniz. Olekranon kırığı, en yaygın dirsek kırıklarından biridir, çünkü kemik, tendonlar, kaslar veya bağlar gibi yumuşak dokular tarafından korunmaz. Olekranon düşerseniz veya doğrudan bir darbe alırsanız, kolayca kırılabilir.
Radyal baş ve boyun kırıkları: Radyal kırıklar dirsek çıkığı ile (dirsekteki eklemlerin ayrılıp yuvadan çıkması) kolaylıkla oluşabilir. Ellerinizi bir düşüşün hızını kesmek için kullandığınızda da ortaya çıkabilir.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, dirseğinizi kırıp kırmadığınızı belirlemek için bir ortopedi uzmanına görünün;
- Kola kadar uzanan morarma
- Dirsek deformitesi
- Dirsekteki stabilite bozukluğu
- Kol ve dirseği hareket ettirirken dirsek ağrısı
- Dirsek bölgesinde ve bir veya daha fazla parmakta uyuşma
- Olekranon veya dirseğin ucunda şişlik
- Dirsek çevresinde hassasiyet, kızarıklık ve sıcaklık hissi
Dirsek Kırıkları Nasıl Teşhis Edilir?
Bir dirsek kırığını teşhis etmek için, ortopedi uzmanı/cerrahı dirseğinizi inceleyecek ve son yaralanmanız hakkında konuşacaktır. Kırığın nerede meydana geldiğini ve kırılmanın ne kadar şiddetli olduğunu görmek için gelişmiş görüntüleme testleri isteyeceklerdir. yorumlama konusunda uzmandır. Bu tanısal görüntüleme testleri şunları içerir:
- BT tarama
- Kas-iskelet ultrasonu
- MR
- Röntgen
Dirsek Kırıklarında Tedavi Seçenekleri
Dirsek kırıkları yer değiştirmemiş (kemikler doğru pozisyondan çıkmadığında) veya yer değiştirmiş (kemikler ciddi şekilde kırıldığında ve kemiklerin yerinden çıkmasına neden olan parçalar ayrılmış olabilir) olabilir.
Tedavi, sahip olduğunuz dirsek kırığının tipine ve durumunuzun ciddiyetine bağlıdır. Yer değiştirmemiş dirsek kırıkları için cerrahi olmayan seçenekler kırığı etkili bir şekilde tedavi eder. Yerinden çıkmış dirsek kırıkları genellikle kırığın onarılması ve gerekirse bağ ve tendonların yeniden yapılandırılması için ameliyat gerektirir.
Dirsek Kırıklarının Ameliyatsız Tedavisi
Çoğu dirsek kırığı, aşağıdakiler gibi konservatif tekniklerle tedavi edilebilir;
- Şişmeyi azaltmaya yardımcı olmak için dirseğin kaldırılması
- Buz kompresi
- Kemikler iyileşirken kol askısı veya sargı ile immobilizasyon
- Ağrı veya iltihap önleyici ilaç
- Bir fizyoterapist gözetiminde fizik tedavi ve hareket açıklığı egzersizleri
Dirsek Kırığı Ameliyatı
Küçük kırıklar her zaman ameliyat gerektirmez, ancak yer değiştirmiş veya kaynamayan bir kırığınız varsa, cerrahınız muhtemelen onu onarmak için ameliyat yapacaktır. Dirsek kırığının türüne bağlı olarak yapılabilecek dirsek kırığı ameliyatları türleri şunlardır;
Açık Küçültme ve İç Tespit Ameliyatı: Dirsekteki kemikler yer değiştirmişse veya bileşik kırık varsa ameliyat gerekir. Açık bir redüksiyon ve iç fiksasyon cerrahi prosedürü, kemikleri tekrar yerine yerleştirir. Ortopedik cerrah vidalar, plakalar veya pimler dahil olmak üzere belirli özel donanımlar kullanır. Bu özel donanım, kemiklerin doğru şekilde iyileşmesini sağlamak ve yerinde tutmak için kullanılır. Bazı durumlarda, bağlar ve tendonlar gibi yumuşak dokuları onarmak için mikrocerrahi tekniklerin yanı sıra kemik grefti de uygulanabilir.
Total Dirsek Protezi Ameliyatı: Dirsek kırığının neden olduğu ciddi hasarı tedavi etmek için total dirsek replasmanı gerek olabilir. Total dirsek protezi sırasında hasarlı kemik ve yumuşak doku çıkarılır ve dirseğin tüm parçaları yapay parçalarla değiştirilir.
Kaynama Olmayan Dirsek Kırığı Ameliyatı: Kaynama olmayan dirsek kırığı, dirsekte düzgün iyileşmeyen kırık bir kemiktir. Tedavi, varsa enfeksiyonu gidermek ve kırığı daha iyi stabilize etmek için ameliyat gerektirebilir. Kemik büyümesini uyarmak için bir kemik grefti gerekebilir.
Dirsek Kırığı Ameliyatı Sonrası İyileşme
Ameliyattan sonra bol bol dinlenmeye, dirseğinizi ve kolunuzu bir atel içinde hareketsiz tutmaya ihtiyacınız olacak. Mümkünse dirseği yüksekte tutmalı ve şişliği azaltmak için bölgeye buz uygulamalısınız. Ağrıyı hafifletmek için reçetesiz ilaçlar kullanılabilir. Ağrıyı azaltmak iyileşmeyi kolaylaştırır. İyileşirken, hareketliliği ve işlevi eski haline getirmek için egzersizler önerecek bir fizyoterapistle çalışacaksınız.
Dirsek kırığı ameliyatından sonra iyileşme herkes için farklıdır ve birkaç ay kadar sürebilir. İyileşmenizin neleri içereceği konusunda doktorunuzla konuşun. İyileşmeniz, dirsek kırığınızın şiddeti ve geçirdiğiniz ameliyatın türü gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Fizik tedavi programları, yaşam tarzınızı, benzersiz ihtiyaçlarınızı ve iyileşme için kişisel hedeflerinizi dikkate alır. Tedaviniz ameliyatla bitmez. Fonksiyonu eski haline getirmek ve ağrınızı ortadan kaldırmak veya büyük ölçüde azaltmak için gerektiği kadar fizik tedavi programına devam edilmesi önemlidir.
Yazar: Şuap Kibar