Boğaz Ağrısı
Boğaz Ağrısı Nedir ve Neden Olur?
Boğaz ağrısı, çoğunlukla üst solunum yolu hastalıklarının artış gösterdiği dönemlerde sıklıkla görülen bir sağlık sorunudur. Çeşitli nedenlerle otaya çıkıyor olsa da en büyük nedeni bakteri ya da virüse bağlı enfeksiyonlardır.
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
İnsanların yaşamı boyunca defalarca kez yaşadığı ve genellikle sonbahar ve kış aylarında görülen boğaz ağrısı; genellikle virüs nedeniyle görülse de birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Ağrıların %90’ı virüs kaynaklı olmakta ve hastalığın durumuna göre uzun ya da kısa süreli olmaktadır. Grip, nezle gibi nedenlerle her insanın belirli dönemlerde yaşadığı boğaz ağrısı;
- Reflü gibi mide asidi salgılanan rahatsızlıkların boğazı tahriş etmesi
- Tütün ya da sigara tüketiminin yanı sıra pasif içiciliğe maruz kalmak
- Evcil hayvanlara ait tüy, kepek gibi cisimler ve bitkilerdeki toz ve polenlerin alerjik reaksiyonları
- İç mekanlardaki yetersiz nem durumuyla oluşan kuru hava
- Özellikle uyurken ya da burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes alıp verme
- Temizlik için kullanılan kimyasalların kokusu ya da buharı
- Uzun süre sesli bir şekilde konuşmak ya da bağırmak
- Faranjitin neden olduğu şiddetli ve sürekli öksürük nöbetleri
- Boğazda bulunan kanserli tümörlerin yutkunmayı zorlaştırması boğaz ağrılarına neden olmaktadır.
Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Özellikle uzun süre etkili olduğunda iş ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen boğaz ağrısı, bu durumun oluşmasındaki nedenlere bağlı olarak değişebilmektedir. En sık görülen sağlık sorunlarından biri olan boğaz ağrısı genellikle konuşma ve yutkunma sırasında fark ediliyor olmakla birlikte buna yol açan başlıca faktörle aşağıdaki şekildedir;
- Enfeksiyonlar
- Bademcik şişmesi
- Sigara ve alkol
- Sinüzit
- Kulak ağrıları
- Boğaz kuruluğu
- Ağırı sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecek tüketimi
- Dengesiz beslenme
- Kalitesiz uyku
- İlaçların yan etkileri olmaktadır.
Boğaz Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?
Boğaz ağrısı farklı yönleri ile incelenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü her boğaz ağrısının grip ya da nezle gibi viral enfeksiyonlardan dolayı oluştuğu söylenemez. Özellikle kronik bir şekilde devam eden boğaz ağrısı enfeksiyonlar dışında birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir.
Boğaz ağrısı nedeniyle başvurduğunuz doktor, boğaz ağrısı tanısı koymadan önce fiziksel muayene ile ağrılı bölgeyi kontrol etmeli ve boğazda iltihap oluşup oluşmadığını kontrol eder. Bunu yaparken ışık ya da boğaz çubuğundan yardım alır. Bazen de yine bir çubuk yardımı ile boğazdan bir sürüntü örneği alarak bu örneğin test laboratuvarlarında incelenmesini ister. Bu test boğaz ağrısının herhangi bir enfeksiyon oluşturup oluşturmadığına dair bilgi sunar. Tanı için; şişlik, lenf bezleri ve nefes alıp veriş gibi unsurlar muayene sırasında dikkate alınan unsurlardır.
Eğer boğaz ağrısı yaşıyor ve buna neden olan sorunu tespit etmek istiyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman doktorlarından bilgi alabilir, muayene olabilir ve tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.
Boğaz Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Boğaz ağrısı tedavisi, hastalığa neden olan semptomlara göre değişmekle birlikte öncelikle tanı koyma aşaması gerçekleştirilmelidir. Enfeksiyon ve virüslere bağlı olarak ortaya çıkan boğaz ağrıları genellikle 1-2 hafta içinde doktor kontrolünde kullanacağınız ilaçlar ile kısa sürede azalarak kaybolur.
Boğaz ağrılarının ateşli semptomlara dönüşmesi durumunda ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar hastalığın hafiflemesi konusunda etkilidir. Hamile ya da emziren kadınların ise ilaç kullanmadan önce mutlaka bir doktora başvurması gerekmektedir.
Bunlarla birlikte evde uygulanabilecek bazı yöntemler de boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Dinlenmek, bol su içmek, sesi yormamak ve boğazı yumuşatacak gıdalar tüketmek de boğaz ağrısının hafiflemesini sağlayabilmektedir.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?
Boğaz ağrısının giderilmesi için doğal tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Bu yöntemler boğazda oluşan tahrişi yumuşatarak en kısa sürede iyileşme göstermesi beklenir. Bu yöntemler;
- Boğazı sürekli nemli tutmak boğaz ağrılarının giderilmesinde önemli bir unsurdur. Bu nedenle sürekli ılık su içmek ve faydalı bitki çaylarından yararlanmak tedavi sürecinizde etkili yöntemlerden biri olacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki soğuk su, alkol ve kafein içerikli içerikler boğaz ağrısına iyi gelmemektedir. O nedenle bu tür içeceklerden bu süreçte uzak durulmalıdır.
- İçeriğinde et suyu ya da tavuk suyu olan çorbalar, besin değeri yüksek gıdalardır. Vitamin bakımından iyileşmenize destek olacak bu gıdalar vücut direncinizi arttırmakla birlikte boğazınızı da yumuşatmanızda yardımcı olacaktır.
- Ballı ılık su ya da ballı ılık süt gibi içecekler de boğaz ağrısı şikayetlerinize iyi gelecek yöntemlerden biridir.
- Tüm bunların yanında, tuzlu su ile bol bol gargara yapmak, sarımsak çiğnemek ve c vitamini tüketmek de boğaz ağrısına iyi gelen unsurlardandır.
Boğaz Ağrısının Oluşmaması İçin Yapılması Gerekenler
Boğaz ağrısına neden olan birçok faktör bulunmakla birlikte, boğaz ağrısının oluşmaması için bazı unsurlara dikkat etmek ve yaşam şartlarınızı bu unsurlara göre şekillendirmeniz gerekmektedir. Öncelikle boğaz ağrısına neden olan faktörlerden uzak durmanız atacağınız ilk adım olacaktır. Bununla birlikte;
- Dengeli beslenme
- Düzenli uyku
- Sigara ve alkolden uzak durma
- Sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durma
- Boğazı nemli tutmaya çalışma
- Bol ve yeterli miktarda su tüketmek boğaz ağrısının oluşmaması için dikkat edilmesi gereken unsurlardandır.
Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?
Boğaz ağrısı genel olarak tehlike arz etmese de bağlı olduğu nedene ve hastalığa göre önem sıralamasında değişkenlik göstermektedir. Virüs nedenli boğaz ağrıları 1-2 hafta içinde iyileşme göstererek rutin hayatınıza devam etmenizi sağlarken kronik boğaz ağrılarının nedeni mutlaka araştırılmalı ve buna göre tedavi yöntemleri belirlenmelidir.
Tedavi süreci uzun kronik boğaz ağrılarının en büyük nedeni sigara olduğu için boğaz kanserine neden olabilmektedir. Bu nedenle uzman bir doktora başvurarak sağlık sorunu ile ilgili olarak erken teşhiste bulunulmalı ve buna uygun tedavi yöntemleri izlenmelidir.
Tüm bunların yanında boğaz ağrısı yaşandığı sırada aşağıda yer alan nedenler tespit edildiğinde mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.
- Çok sık tekrar ederek kronikleşen boğaz ağrılarında
- Etkisi uzun süre geçmeyen ağrılarda
- Yutkunma ve nefes almada zorluk yaşanması
- Boğazın arka tarafında isilik oluşması
- Bademciklerde oluşan beyaz noktalar
- Tükürük ve balgamdan gelen kan
- Ağrı ile birlikte kaşıntı ve yanma etkileri
- Uzun süren ses kısıklığı gözlemlendiğinde mutlaka bir doktordan yardım alınmalıdır. Bu etkilerin bir ya da birkaçını gözlemliyor iseniz Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi’den uzman doktorlarımız için randevu alabilir ve tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Boğaz ağrısı yaşandığında boğaza ılık su şişesi koymak boğaz ağrısını azaltır mı?
Boğazınızın dışına ılık su şişesi veya sıcak su torbası koyabilirsiniz. Bunların dışında kendi ılık kompresinizi yapmak için bir havluyu sıcak suyla ıslatıp boynunuza tutabilirsiniz. Boğazın sıcak tutulması, hassas lenf düğümlerini yatıştırmaya yardımcı olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken sıcaklığın aşırı olmamasıdır.
Sirke gargarası yapmak boğaz ağrısına iyi gelir mi?
Sirkenin ana maddesi olan asetik asit bakterilerle savaşmada son derece başarılıdır. Özellikle öksürük ve boğaz ağrılarının giderilmesinde elma sirkesinin son derece faydalı olduğu bilinmektedir. 1 fincan ılık suyun içine 2 çorba kaşığına elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Bu karışım antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için boğaz ağrısına karşı da oldukça iyi gelmektedir.
Hangi hastalıklar boğaz ağrısına neden olur?
Soğuk algınlığı, mononükleoz, kızamık, su çiçeği ve krup hastalığı gibi virüs hastalıkları genellikle boğaz ağrısı ile kendini gösterir. Bademcik iltihabı, difteri ve yaygın görülmeyen bir bakteri enfeksiyonu olan epiglotit de boğaz ağrısı ile etki gösterebilmektedir. Bunların yanında larenjite, akut larengotrakeit, burun tıkanıklığı (sinüzit, allerjik rinit), reflü, akciğer enfeksiyonları ve tümörler de boğaz ağrısının nedenleri arasındadır.
Yazar: Hüseyin Altun