Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı Tomografi Nedir?

Bilgisayarlı tomografi, muayene sırasında gözle görülemeyen bölgelerin sorunları ile ilgili teşhis koyabilmek için faydalanılan ve vücudun içinden çok sayıda görüntüye ulaşılmasını sağlayan radyolojik bir cihazdır. Kemiklerde, iç organlarda, yumuşak doku ya da kan damarlarında oluşma ihtimali olan çeşitli hastalıklar, tümör ya da kanser gibi durumlar bilgisayarlı tomografi ile görüntülenerek bu hastalıkların erken teşhisi yapılabilir.

Bilgisayarlı tomografi yöntemi ile görüntüsü alınan bölge; X ışını yayan dijital sinyaller ile bilgisayara aktarılabilir, üç boyutlu görüntülenebilir ya da CD’ye aktarılabilir. Buradan alınan görüntüler ile ayrıntılı tarama yapılabilir ve olası hastalık durumu hakkında tanı ya da teşhis koyularak tedavi başlatılabilir. Doktorların sıklıkla kullandığı bilgisayarlı tomografi radyoloji ana bilim dalı bölümü tarafından uygulanmaktadır.

Bilgisayarlı Tomografi Kullanım Alanları Nerelerdir?

Gözle görülemeyen hastalıkların muayenesini kolaylaştırmak, doğru tanı ve teşhis koymak için kullanılan bilgisayarlı tomografi genellikle aşağıda yer alan durumların oluşmasında kullanılır;

  • Kemik kırıklarının görüntülenmesi
  • İç organlarda ortaya çıkmasından şüphe duyulan hastalıklarda
  • Kanserli hücrelerin tespitinde ve kanser tedavisi sürecinde kanser evresini saptamada
  • Ağır yaralanmalarda
  • Böbrek tümörü şüphesinde
  • Akciğer, kalp ya da damara zarar veren durumlarda
  • Biyopsi incelemeleri sırasında yönlendirme amaçlı olarak
  • Karın ve göğüs hastalıkları teşhisinde
  • Beyin tümörleri, alzheimer ve epilepsi hastalıkları ve daha birçok alanda kullanılabilmektedir.

Eğer siz de belirtilen durumlardan bir ya da birkaçını yaşıyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi doktorlarına muayene olabilir, doktorunuzun talebi üzerine bilgisayarlı tomografi çektirebilir ve teşhis sonrası tedavinizi başlatabilirsiniz.

Bilgisayarlı Tomografi Nasıl Çekilir?

Bilgisayarlı tomografi uygulaması öncesinde hastanın 6 saat önce yemek yemesi 4 saat önce de su içme işlemini bırakmış olması gerekmektedir. Bir kabin içinde tüm kıyafetlerini ve takılarını çıkarması istenen hasta, hastane önlüğü giyerek bilgisayarlı tomografi çekimi işlemine geçmesi istenir. Hasta bilgisayarlı tomografi cihazının bağlı olduğu sedyeye yatırılarak görüntülenecek bölgeye göre yatış pozisyonuna geçmesi sağlanır. Çekimin yapıldığı süre boyunca odada yalnız kalır ve radyoloji uzmanı işlem sırasında ihtiyaç durumuna göre hastayla iletişime geçebilir.

Bilgisayarlı tomografi çalışmaya başladığı andan itibaren çekim süresi işleme göre değişmekle birlikte birkaç dakika ile yarım saat içinde değişmektedir. Bilgisayarlı tomografi çekildiği süre boyunca kaliteli ve net görüntülere ulaşılabilmesi için hastanın hareket etmemesi gerekmektedir. İşlem sırasında X ışınları, hastanın uzandığı sedye üzerinde dönerek görüntüler alır ve bu görüntüler dijital ortamda birleştirilerek incelenebilir hale getirilir.

Bilgisayarlı Tomografinin Avantajları Nelerdir?

Hatalıkların tanı ve teşhisini koyma konusunda oldukça güvenilir olan ve doktorların da sıklıkla tercih ettiği bilgisayarlı tomografinin avantajları oldukça etkilidir. Bunlar;

  • Görüntüleme işlemi kısa sürdüğü için hastalık hakkında kısa sürede bilgi edinilebilir.
  • Olası iç kanam gibi acil durumlarda hızlı aksiyon alınarak hastanın hayatının kurtulmasını sağlar
  • Ayrıntılı ve kesitler halinde elde edilen görüntüler detaylı inceleme ve bilgi edinme olanağı sunar.
  • Hasarlı dokular hemen tespit edilerek tedavi için hızlı aksiyon alınabilir.
  • Damar, kemikler, dokular ve organların görüntüleri aynı anda görüntülenebilir ve üç boyutlu görüntü alınması doğru teşhisi kolaylaştırır.
  • Gözle görülmesi mümkün olmayan bölgeleri görüntülediği için gereksiz müdahaleler engellenerek doğru ve güvenilir tedavi yöntemleri ile hızlı sonuç alınabilmektedir.
  • Bilgisayarlı tomografi çekimi sırasında ve sonrasında hasta ağrı hissetmemektedir.
  • Akciğer ve kan damarlarının da ayrıntılı görüntülenmesini sağlamaktadır.

Bilgisayarlı Tomografi Çeşitleri Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak tomografi cihazlarında da gün geçtikçe gelişmektedir. Kesit sayısı ve kesit kalınlıkları değişen bilgisayarlı tomografi cihazları ihtiyaca göre çeşitlilik göstermektedir.

Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi

Tüm vücudun görüntülenmesinin sağlandığı çok kesitli bilgisayarlı tomografi, 16 – 64 kesitli olmakla birlikte 15-20 saniye gibi kısa bir sürede işlem sağlanabilmektedir. Özellikle akciğer, kalp ve koroner damarlarla ilgili rahatsızlıkların teşhisi için kullanılan çok kesitli bilgisayarlı tomografi, üç boyutlu görüntü alınarak insan gözünün ayırt edemeyeceği noktalara ulaşılmasını sağlar.

Çok Kesitli Çift Tüplü Bilgisayarlı Tomografi

Kalp ve koroner arterlerin kalp hızından etkilenmeden görüntülenmesini sağlayan çok kesitli çift tüplü bilgisayarlı tomografi, 128 kesitli görüntüleme olanağına sahiptir. Sanal bronkoskopi ve kolonoskopi özelliği sayesinde bronşlar, kalın bağırsak ve damarları görüntüleyebilen çok kesitli çift tüplü bilgisayarlı tomografi, tüm vücudun üç planda ve üç boyutlu olarak incelenmesini sağlar. Milimetrik görüntülere ulaşılmasına olanak sağlayan cihaz ile 5-6 saniye gibi kısa bir sürede görüntü alınabilir.

Tek Foton Işınımı Yapan Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı tomografiye benzeyen tek foton ışınımı yapan bilgisayarlı tomografi, gama ışınları ile gerçekleştirilen nükleer tomografik görüntüleme tekniğidir. 180-360 derece dönebilen ve farklı açılardan iki boyutlu görüntüler alınan cihaz, bu görüntüleri bilgisayar ortamına aktarır. Aktarılan görüntüler bilgisayarda düzenlenerek üç boyutlu hale getirilir.  Genellikle kalp sintigrafisi ve beyin rahatsızlıklarında kullanılan cihaz, ayrıca kemik, böbrek, karaciğer ve akciğer sintigrafilerinde de kullanılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bilgisayarlı tomografi ile neler tespit edilir?

Vücudun her bölgesi için kullanılabilen bilgisayarlı tomografide farklı açılardan çekilen görüntüler birleştirilerek kemik, damar ve yumuşak dokularda yer alan sorunlar tespit edilir.

Bir yıl içinde kaç kere bilgisayarlı tomografi çektirilebilir?

Bilgisayarlı tomografi cihazının çeşidine ve şüphe edilen hastalığın bölgesine bağlı olarak 64 kesitli bir cihazda yılda en fazla 4-5 kez çektirilebilirken 256 kesitli cihazda yılda maksimum 25 kez tomografi çekimi yapılabilir.

Bilgisayarlı tomografi sonucu ne kadar sürede çıkar?

Teşhisi yapılacak rahatsızlığın bölgesine göre değişebilen sonuçlar genellikle 10 gün içinde belli olmakta ve doktorunuza ulaştırılmaktadır.

Tomografi öncesinde neden su içilir?

Hasta bilgisayarlı tomografi işleminin uygulanmasından 4 saat öncesinde su içmeyi bırakmalıdır. Fakat bununla birlikte bazı incelemeler için uygulama öncesi hastanın kontrast sıvı alımı yapması istenir. Bunun nedeni ise bu sıvının eşit aralıklarla içilmesi sağlanarak mideden bağırsaklara kadar olan bütün mide- bağırsak sistemi bu kontrast madde ile doldurulmuş olur.

Banyo yapmak radyasyonun etkisini azaltır mı?

Radyasyona maruz kalan kişinin buharlı banyo yapmasının bu etkiyi azaltacağı söylenebilir. Bu nedenle işlem sonrası buharlı banyo yaparak olası riskleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Vücuttaki radyasyonu atmak için ne yemeli?

Vücutta radyasyonu atmak isteyen kişiler soğan, sarımsak, çilek, portakal gibi besinler tüketebilir.

Bilgisayarlı tomografi öncesi hazırlık yapılması gereken bir durum var mıdır?

Bilgisayarlı tomografi öncesi hazırlıklar türlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin safra kesesi ya da karaciğer incelenecekse hastanın en z 8 saatlik açlık durumunun olması istenmekteyken bağırsakların incelenmesinde bu süre 12 saat olmaktadır. Diğer doku ya da organların incelenmesinde 2-4 arası açlık durumu olması yeterlidir. Uygulama öncesi hazırlıklar her bölgeye göre değişkenlik gösterebileceği için doktorunuz gerekli bilgiyi verecektir.

Kontrast maddenin içeriği nedir?

Bilgisayarlı tomografi öncesinde damar yolu ya da karın bölgesi incelenecek ise hastadan içeriğinde iyot olan kontrast bir sıvı içmesi istenmektedir.

Emzirme döneminde bilgisayarlı tomografi uygulaması yapılabilir mi?

Emzirme döneminde uygulama yapılabilir ve eğer hasta kontrast madde kullanmadıysa direkt olarak bebeğini emzirebilir. Fakat kontrast madde kullanıldıysa 24 saat bebek emzirilmemelidir. 

Bilgisayarlı tomografi ile çok fazla radyasyon alınır mı?

Bilgisayarlı tomografi uygulaması sırasında hastanın alacağı radyasyon miktarı en az düzeyde olacak şekilde ayarlanmaktadır. Bu durumun olası bir hastalığın teşhisini kolaylaştıracağı düşünülürse bu düşük dozdaki risk hasta tarafından pek önemsenmemelidir.

Bilgisayarlı Tomografi Fiyatları

Bilgisayarlı tomografi hizmetimiz ve fiyatlarımız hakkında detaylı olarak bilgilendirilmek için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim. Özel Aktif International Hastanesi 

Birim Doktorlarımız

Bu birim için doktor bulunamadı.